Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 6., vasárnap

Tyúkszem tünetei és kezelése



Tyúkszem tünetei és kezelése

 Mi a tyúkszem?
Hagyományos értelemben mindent tyúkszemnek nevezünk, ami lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott kinövés. Orvosi értelemben viszont a kiváltó ok szerint mindig pontosítják a tyúkszem definícióját.
A tyúkszem előfordulása
A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra - beleértve a gyerekeket is - jellemzők. Az ortopédiai okok, például lábtorzulás miatt kialakuló kinövések viszont inkább az idősebbeket érintik.
A tyúkszem okai
A tyúkszem egyik típusa fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, bőrkinövés, megvastagodás formájában, míg másik típusa vírusfertőzés miatt alakul ki, és hasonló tüneteket okoz.
A tyúkszem tünetei
A tyúkszem mindkét típusa fokozottan elszarusodó, talpon lévő, fájdalmas bőrkinövés formájában jelenik meg, klinikailag pedig a két változat tünetei nagyon hasonlítanak egymáshoz. A kinövések mérete néhány millimétertől egy centiig terjedhet, de előfordulhat az is, hogy egy nagyobb területen több vírusos szemölcs is "összefolyik".
A tyúkszem diagnózisa
Szakorvosi tapasztalat szükséges a biztos diagnózis felállításához, ami tulajdonképpen a talp vizsgálatát, a tünetek megtekintését jelenti.
A tyúkszem kezelése
A kezelés szempontjából nagyon fontos, hogy megállapítsák, pontosan mi okozza a tyúkszemet. Emiatt van az, hogy a gyógyítás nem lehetséges pusztán egyszerű tyúkszemtapasszal. Ha ugyanis a páciens panaszát komoly ortopédia probléma - így például lúdtalp vagy harántsüllyedés - okozza, akkor a tyúkszemtapasz hosszú távon biztosan nem hatásásos, hiszen elsődlegesen az azt kiváltó alapproblémát kell megszüntetni vagy kezelni.

A tyúkszemtapaszokkal a másik probléma az, hogy szabadon forgalmazott változatai alapvetően csak szalicilsavat tartalmaznak, ami ugyan megpuhítja a bőrfelületet, viszont ha a kinövést vírusfertőzés okozza, akkor az ellen a tapaszok már nem hatásosak. Sőt az így megpuhított bőrből a környékbeli, még ép hámsejtekbe is könnyen eljuthat a vírus, így egyetlen banális bőrkinövés is komoly problémát okozhat. Emiatt ha a tyúkszem okozója vírus, a megoldást vírusellenes szerek alkalmazása jelentheti.

A tyúkszem fokozottan elszarusodó, talpon lévő, fájdalmas bőrkinövés
Ha a tyúkszemet más módon nem sikerül eltüntetni, akkor véső esetben szóba jöhet a sebészi ellátás - beleértve a fagyasztást is -, de csak akkor, ha az emiatti komplikáció kizárható. Ennek oka, hogy például egy idősebb, diabéteszes beteg esetében a lábon ejtett seb nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyul be. Ilyenkor pedig a drasztikusabb beavatkozás inkább kárt okoz, nem pedig hasznot.
Megelőzés
Nehéz megelőzni e probléma kialakulását, bár annyi biztos, hogy maga a vírus lábon lévő sérülések miatt juthat be a szervezetbe. Emiatt megfelelő lábápolással, lábhigiéniával elejét lehet venni a vírus okozta tyúkszem kialakulásának. Mivel a tyúkszemet lábdeformitás is okozhatja, a megelőzés szempontjából fontos az is, hogy az ilyen jellegű ortopédiai problémákat minél előbb korrigálják.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak, a Semmelweis Egyetem docensének.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése