Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 4., péntek

Megelőzhetők a fulladásos gyerekbalesetek


Megelőzhetők a fulladásos gyerekbalesetek

Hiába a sok figyelmeztetés, sajnos minden évben vízbe fulladnak gyerekek, pedig a tragédia néhány egyszerű lépéssel szinte minden esetben megelőzhető – hívja fel a figyelmet dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegambulanciájának főorvosa. Fontos, hogy a négy éves kor alatti gyerekeket még egyetlen pillanatra se hagyják magukra a fürdőkádban, kerti medencében és minél korábban, lehetőleg már óvodás korban tanítsák meg őket úszni. Fulladás pici gyerekeknél apró tárgyaktól, ételtől is bekövetkezhet, azonban ezt is meg lehet előzni a szakember szerint.
A vízbefulladás leggyakrabban az öt év alatti gyermekeknél fordul elő, őket ugyanis számos olyan veszélyforrás fenyegeti, amik szinte minden háztartásban megtalálhatók. A fürdőkád, egy vízzel teli vödör, kertes házban pedig a medence, a kerti vízgyűjtő, vagy a halastó okozhat tragédiát. Fontos tehát a biztonságos otthon kialakítása, amihez a folyamatos felügyelet is hozzátartozik, a legtöbb otthoni fulladásos gyerekbalesetet ugyanis akkor következik be, amikor a szülő csak egy pillanatra nem figyel. Egyszerű szabály, hogy a csecsemőt egyéves koráig fürdetéskor maximum olyan mélységű vízbe tegyék, amiből fekvő helyzetben is kiér a száj- és orrnyílása, négyéves koráig ne hagyják felügyelet nélkül a fürdőkádban, gyerekmedencében pedig mindig legyen rajta karúszó vagy úszógumi. Vízibiciklin, csónakon hatéves korig (ha nem tud úszni, később is) mindig adjanak mentőmellényt a gyerekre, aki csak felnőtt felügyelettel fürdőzzön – javasolja dr. Krivácsy Péter.
A kamaszokat az uszodában, strandon, de leginkább a természetes vizekben érheti baleset. Fontos, hogy akinek ilyen korú gyermeke van, világosítsa fel: csak abban az esetben vállalkozzon csónakázásra, vízibiciklizésre, ha biztos úszó, ellenkező esetben viseljen mentőmellényt és semmi esetre se fogyasszon alkoholt, mielőtt a vízbe menne. Illetve fontos, hogy csak a fürdésre kijelölt vizekben szabad fürdőzni, úszni – teszi hozzá a főorvos.
Ha mégis elmerülne, a gyereket azonnal ki kell húzni a vízből, és ha nem, vagy nem jól lélegzik, nem reagál az ingerekre, tehát nincs eszméleténél, meg kell kezdeni az újraélesztést. A laikus újraélesztés technikájáról a szülők már a legtöbb kórházban kaphatnak felvilágosítást, de az Országos Mentőszolgálat diszpécsere telefonon keresztül is tud segíteni, amíg megérkezik a mentő – hangsúlyozza a szakember. Gyerekek és felnőttek esetében is 30 mellkaskompressziót, majd 2 befújást kell alkalmazni, de ha nem gyakorlottak, akkor csak mellkaskompressziót végezzenek. Kisebb gyerekeknél a kétkezes technika egykezes lehet, csecsemőknél pedig ezt két újjal végezzék. Dr. Krivácsy Péter szerint egy ilyen helyzetben nagyobb bajt nem okozhatnak, a legrosszabb, ha nem tesznek semmit.
Fontos tudni, hogy enyhébb esetekben vagy sikeres újraélesztés után is szükséges a néhány napos kórházi megfigyelés, kezelés. Előfordulhat ugyanis, hogy úgy tűnik, rendben van a gyerek, de néhány órával az alámerülést követően rosszabbodik az  állapota. Ilyenkor a tüdőben vizenyősség alakul ki, ami akár végzetes is lehet. Ez azonban szerencsére nem szokott előfordulni, hiszen kinek jutna eszébe egy ilyen trauma után nem a biztonságos kórházi elhelyezést választani – mondja a szakember.
A három év alattiaknál apró tárgyak félrenyelése okozhat tragédiát, a szakember szerint azonban legtöbbször ez is megelőzető. A játékokon egyrészt feltüntetik, hogy hány éves kortól ajánlott, de amúgy is lehetőleg csak olyasmit adjanak a piciknek, ami nem fér be a szájukba. Az ételt kicsi darabokban kapják, és semmiképp ne adjanak nekik apró magvakat, mert könnyedén megakadhatnak a torkukon. Emellett tanítsák meg a gyermekeket arra, hogy evés közben ne játsszanak, játék közben pedig ne egyenek.
Ha a gyerek mégis félrenyel valamit, normál esetben működésbe lép a köhögési reflex, és a légúti idegentest szerencsés esetben távozik. Ha azonban beszorul, akkor azonnali, határozott beavatkozásra van szükség és mentőt kell hívni – nyomatékosítja a szakorvos. Ha a gyermek nem tud hangot kiadni, alig hallhatóan vagy némán köhög, bőrszíne szürkéslila (oxigénhiányos), de még eszméletén van, amíg a mentő kiérkezik, addig is azonnal próbálják meg eltávolítani, ami elzárta a légutat.
Ha  csecsemő nyelt félre, akkor fektesse az alkarjára, feje lógjon enyhén lefelé és határozottan mérjen öt ütést a hátára. Ha nem sikerül eltávolítani a tárgyat, akkor ezt követően fordítsa a hátára, és a szegycsont alsó harmadánál, két ujjal határozottan nyomja be a mellkast nagyjából a harmadával, szintén öt alkalommal. Semmi esetre se lógassák fejjel lefelé és ne rázzák a csecsemőt, mert ezzel nyaki gerinc- és agysérülést okozhatnak. A kisgyermekeknél is hasonló a technika: fektesse a térdére úgy, hogy hasa a combján legyen, feje enyhén lógjon lefelé, majd mérjen határozott mozdulatokat a lapockái közé. Ezután alkalmazzon öt hasi nyomást úgy, hogy a gyermeket hátulról átölelve egyik öklét illessze a hasnak arra a részére, ahol a két bordaív találkozik (gyomorszáj), a másik kezével fogjon rá és határozott mozdulattal gyakoroljon befelé, majd felfelé irányuló nyomást.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése