Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 15., kedd

Orrcsonttörés



Orrcsonttörés

Az orr csontjai gyakrabban törnek el, mint az arc többi csontja. Töréskor az orrnyálkahártya általában megreped, ezért orrvérzés jelentkezik. Az orrnyereg gyakran az egyik irányba tolódik el. Az orrsövény porcos része is eltörhet. Ha vér gyűlik össze a porc körül, az elhalhat. Az elpusztult porc felbomlik, nyereg-orr alakul ki, azaz az orrnyereg közepe besüllyed.

Kórisme és kezelés
Ha a beteg orra tompa ütést követően vérzik, fáj és megdagad, valószínűleg eltört. A fájdalom és a duzzanat enyhíthető, ha a beteg 2 óránként 15 percre jeges tasakot helyez rá, valamint ha megemelt fejtámlával alszik; azonban mindenképpen orvosi ellátásra van szükség.
A nyálkahártya és más puha szövetek hamar megduzzadnak, ettől a törés helyének meghatározása nehézzé válik, ezért a vizsgálatnak gyorsan (az első néhány órában) meg kell történnie. Ha ez nem lehetséges, akkor a vizsgálatot a duzzadás enyhülése után, de a csontok rögzülése előtt kell elvégezni. Szokványos esetben az orrhátat óvatosan megtapogatva az orr formájának és helyzetének változása, a csontok rendellenes mozgása és az egymáshoz súrlódó törött csontvégek tapinthatók, valamint érzékenység tapasztalható. A csontok elhelyezkedése a röntgenfelvételen sokszor kevésbé látszik, mint amilyen mértékben az orvos szemével és ujjával azt érzékelni tudja.
A törött csontvégek összeillesztése előtt általában 3-5 napot várnak, amíg a duzzadás elmúlik. Ilyenkor az orvos jobban látja és érzi, mikor illeszkednek helyesen a csontvégek. Sok orrtörésnél a csontok jó helyzetben maradnak, beavatkozás nem szükséges. A törött csontok helyreillesztése felnőttek esetében helyi, gyermekek esetében általános érzéstelenítésben történik. Az orrsövényben felgyűlt vért lebocsátják, az orvos kis bemetszést ejt az orrsövény nyálkahártyáján, hogy megakadályozza a porc elhalását. Az orvos ujjainak nyomásával helyére illeszti a csontokat, majd az orrot külső sínnel rögzíti. A sín helyett belső rögzítés is alkalmazható. Az orrcsont törése kb. 6 hét alatt gyógyul. Az orrsövény törésének kezelése nehéz, gyakran utólagos műtétre van szüksé

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése