Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 4., péntek

13 tanács gyermekkel strandoláshoz



13 tanács gyermekkel strandoláshoz
Gyerekkel strandolni nem felhőtlen pihenés, minden pillanatban rajta kell tartanunk a szemünket. A biztonságos strandolás érdekében 13 tanácsot adunk.
A nyári kánikulában a gyerekek és a felnőttek egyaránt szívesen hódolnak a strandolás örömeinek. De legyünk őszinték, gyermekkel nem annyira felhőtlen a pihenés, minden pillanatban rajtuk kell tartanunk a szemünket, ha meg akarjuk óvni őket a rájuk leselkedő veszélyektől. Akár az otthoni medencében fürdünk, akár a Balatonon vagy a tengerparton, előfordulhat, hogy a nyaralást baleset vagy betegség keseríti meg. Lássuk, mit tehetünk a biztonságos strandolás érdekében!
hirdetés
1. Kicsi gyerek akár félméteres vízben is megfulladhat
Sajnos minden évben előfordul néhány tragédia, amikor kisgyermek fullad különféle vizekbe. A legtöbb baleset a családi medencékben történik: egy pici gyerek alig fél méteres vízbe is bele tud fulladni.
2. Úszni nem tudó gyereket ne hagyjunk magára
Hat éven aluli, illetve 12 évnél fiatalabb, úszni nem tudó gyermeket soha ne engedjünk egyedül vízbe, ne hagyjunk felügyelet nélkül medence közelében. Ha fürdőzünk, gondoskodjunk megfelelő felszerelésről: a karúszó, mentőmellény, úszógumi jó szolgálatot tehet, de felnőtt felügyelete nélkül teljes biztonságot nem ad. Csónakba, vizibiciklire csak mentőmellénnyel engedjük a gyerekeket!
3. Óvatosan a vízbe ugrálással
Gyakran következik be baleset vízbe ugrás során is. Veszélyes lehet, ha kicsi vízbe ugrunk fejest, ez nyakcsigolya sérüléshez vezethet. Legyünk óvatosak: győződjünk meg a víz mélységéről és arról, hogy nincs-e a vízben valamilyen akadály (pl. kő, cölöp) mely balesetet okozhat.
4. Természetes vízben adjunk a gyerekre vízi szandált
Gyakori balesetet okoznak a vízben található éles tárgyak: üvegszilánk, kagyló, éles kő megvághatja a lábunkat. A tengeren fürdőzők emellett találkozhatnak tengeri sünnel, korallal is, ami szintén kellemetlen napokat tud szerezni a rátaposóknak. Természetes vizekben ezért adjunk vízi szandált a gyermekre, ezzel megelőzhetjük a hasonló baleseteket. A fürdőkben a nedves, csúszós burkolat okozhat balesetet, érdemes papucsban közlekedni, megfogni a gyerekek kezét.
5. Készítsük fel a gyereket rá, ha esetleg elveszik a strandon
A zsúfolt strandokon a sok gyerek között egy szempillantás alatt szem elől téveszthetjük a gyerekünket. Magyarázzuk el a nagyobb gyerekeknek, hogy ha nem találja a szüleit, akkor ne essen pánikba, ne induljon a víz felé, hanem kérjen segítséget: a legtöbb strandon van hangosbemondó, mely jó szolgálatot tehet.
6. Állatok a vízben
A tengeri fürdőzés során a legfélelmetesebb állat a cápa, de cápatámadástól a legritkább esetben kell tartanunk. Veszélyesek lehetnek azonban a medúzák, lehetőleg kerüljük el őket, probléma esetén forduljunk orvoshoz. Hazánkban szerencsére nincsenek különösebben veszélyes állatok, bár néhány hattyú okozta sérülés előfordul. Csodáljuk meg, de ne zavarjuk az állatokat.
7. A kicsiket még a legnagyobb kánikulában se vetkőztessük meztelenre
Amikor megérkezünk a strandra, igyekezzünk árnyékos helyre táborozni. Ha van nálunk úgynevezett félsátor (ez árnyékot ad, de jár benne a levegő), akkor nem kell óránként változtatni a helyünket, hogy árnyékban maradhassunk. Minél kisebb a gyermek, annál inkább igaz, hogy ne tartózkodjunk a tűző napon - kiváltképp a déli órákban. Használjunk megfelelő naptejet, fehér vászonsapkát. A kicsiket ne vetkőztessük meztelenre még a legnagyobb kánikulában is hagyjunk rajta egy vékony napozót. Figyeljünk oda a megnövekedett folyadékigényre: itassuk sokat a gyerekeket, az anyatejes babákat gyakrabban tegyük mellre.
8. A gyerekek és a felnőttek is előszeretettel pisilnek a fürdővízbe
A strandokon rendszerint sok ember zsúfolódik össze, különösen jellemző ez a gyermekmedencékre illetve a természetes vizek gyermekpancsolójára is. A gyerekek egy része még nem szobatiszta, de a vizsgálatok szerint minden ötödik felnőtt is rendszeresen belepisil a fürdővízbe. Így könnyen jutnak különféle baktériumok, vírusok a vizekbe. A meleg víz kiváló táptalaj a kórokozók számára, így viszonylag kevés víz lenyelése is panaszokat okozhat. Rendszerint néhány napig tartó hányás, hasmenés, hasfájás, esetenként láz jelentkezik a gyerekeknél. Ilyenkor fontos a gondos folyadékpótlás, lázcsillapítás, heves panaszok esetén forduljunk orvoshoz.
9. Ha víz kerül a fülbe
Egy alapos fürdőzés során rendszerint víz kerül a gyermekek fülébe, mely a külső hallójárat gyulladásához vezethet. Ilyenkor viszketés, fájdalom jelentkezik, a fülkagyló nyomásérzékeny lehet, időnként váladékozást is megfigyelhetünk. Láz, hurutos tünetek nem kísérik a betegséget. Orvosi vizsgálatot követően antibiotikumot tartalmazó fülcseppel, gyulladáscsökkentőkkel kezelhető, súlyosabb esetben orvossággal átitatott gézcsíkot helyezünk a hallójáratba.
10. A szemekre leselkedő veszélyek
Ha kórokozókkal fertőzött víz, esetleg homok jut a gyermek szemébe, kötőhártya-gyulladás kialakulásához vezethet. Ha a gyerek szemébe szennyeződés került, alaposan öblítsük ki tiszta vízzel. Vírusos eredetű fertőzés esetén fájdalom, égő viszkető érzés jelentkezik, bakteriális gyulladás gennyes váladékozást okoz. Kezelése szemcseppel történik, ez orvosi vényre kapható a gyógyszertárakban. A gyerekek szeme igen érzékeny, védjük az erős napsugárzástól! Főleg a homokos tengerparton mérhető igen magas UV sugárzás, viseljünk jó minőségű napszemüveget!
11. Ha csíp a pisi
A vízben előforduló kórokozók húgyúti fertőzést is okozhatnak, ez kislányoknál valamivel gyakrabban fordul elő. Ilyenkor arra panaszkodnak a kicsik, hogy csíp a pisi, esetleg azt vesszük észre, hogy pisiléskor sír, vagy nem akar vizelni a gyermek. Ezt a panaszt komolyan kell venni, mert kezeletlen esetben akár vesemedence gyulladáshoz is vezethet, amelynek igen súlyos szövődményei is lehetnek. Ilyenkor vizeletvizsgálat szükséges, az orvos ez alapján dönt a kezelésről.
12. A lábgomba megelőzhető
A meleg, nedves testfelületek a gombák kedvelt területei. Könnyen szembesülhetünk a lábak gombás fertőzésével, ilyenkor rendszerint a lábujjak között fájdalmas, vörös, viszkető, nedvedző területek jelennek meg. Megelőzhetjük, ha fürdőzés után mindig szárazra töröljük a gyermek lábát, kiszárítjuk a papucsát.Nagyobb leányok esetén már számolnunk kell a hüvelygomba által okozott panaszokra is, ilyenkor fehéres folyás jelentkezik, égő, viszkető érzés teszi igazán kellemetlenné a betegséget. Kezelése megfelelő gombaellenes kenőccsel, szükség esetén hüvelykúppal (orvosi javaslatra) lehetséges.
13. Mit (ne) együnk a strandon?
A nagy melegben hamar megromlanak az ételek, ezért gondosan válasszuk meg, hogy milyen elemózsiát viszünk magunkkal. Étkezés előtt a strandon is mossunk kezet. A strandokon található büféket rendszeresen ellenőrzik, ennek ellenére a gyermekeknek nyers tojást tartalmazó ételeket lehetőleg ne adjunk. Lehetőleg frissen készített, jól átsütött ételeket válasszunk.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése