Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 9., szerda

Milyen korban mennyi zsebpénz az ideális? Így adj a gyerek kezébe pénzt!

Milyen korban mennyi zsebpénz az ideális? Így adj a gyerek kezébe pénzt!




Pro és kontra
Sok szülő szerint nagyon fontos a zsebpénz, sokan pedig ellenzik, hogy pénzt kapjon a gyerek. De kinek van igaza? Ugyan a végleges döntés a tiéd, de adhatunk néhány jó tanácsot, amelyek segítenek megoldani a fejtörést okozó problémát.
Bármilyen okból is ellenzed a rendszeres zsebpénzosztást, tudnod kell, hogy előbb vagy utóbb nem úszod meg, pénzt kell adnod neki. Például egy osztálykirándulásra, múzeumlátogatásra vagy nyári táborozásra. És ez nemcsak azért fontos, mert ő kéri, ha a barátai is kapnak, hanem azért lényeges elsősorban, hogy tisztában legyen a pénz fogalmával.
Ha azonban meggondolatlanul, következetlenül, okkal, ok nélkül "pénzzel tömöd" a lurkódat, még nem jelenti azt, hogy tisztában lesz a pénz szerepével! Sőt, valószínűleg éppúgy fogalma sem lesz a zsebpénze értékéről, mintha egy petákot sem kapna. Lehet, hogy teljesen felesleges dolgokra költi majd, vagy elszórja, elveszíti.

A helyes út természetesen a zsebpénz-kérdésben is az arany középút. Ha tanácstalan vagy, kérdezd meg az osztályfőnöke vagy a barátai szüleinek véleményét, ez talán segít eldönteni, hogy adj-e, vagy sem. És ha ezt eldöntötted, már csak az első pénzosztás idejét, a rendszerességét és a zsebpénz összegét kell meghatároznod.
Minden kezdet nehéz
Elsősorban nem a kortól, hanem inkább az érettségtől függ az első zsebpénz időpontja. Vannak kisgyerekek, akik már viszonylag korán, és vannak, akik csak később jutnak el arra a fejlettségi szintre, hogy pénzt lehessen rájuk bízni, érezzék és értsék a vele járó felelősséget. A pénz azonban az életünk része, ezért nem árt, ha már minél kisebb korban elkezdesz beszélgetni vele a pénzről és az értékekről.
A Life.hu tippje:
Neked is volt malacperselyed? Érdemes egyet venned a gyermekednek is, ebben már óvodás korától kezdve gyűjtheti az aprót! Mindig mondd el neki, hogy melyik érme mennyit ér, engedd, hogy megvizsgálja a madaras és virágos aprópénzeket! Azt is magyarázd el neki, hogy ez az ő pénze, a kicsiknek fontos, hogy tudják, van, ami az övék, akár játékokról, ruhákról, könyvekről, vagy pénzről van szó. Ha pedig a malacperselyben összegyűlik egy nagyobb összeg, kísérd el, hogy megvehesse belőle azt a babát vagy kisautót, amire vágyik. De akár takarékszámlát is nyithattok neki az összegyűjtött apróból.
Általában egy kisiskolás gyermek már rendelkezik annyi tudnivalóval a pénzről, és annyi felelősségérzéssel, hogy adhass neki zsebpénzt. Akár már az első iskolai hetét is megkoronázhatod egy "tömött" pénztárcával. Ha hagyod, hogy szabadon, de az ellenőrzésed mellett szabadon gazdálkodjon, hamar megtanulja optimálisan beosztani a zsebpénzét. De fontos, hogy legyél türelmes vele! Ugyanakkor magyarázd el neki a helyzetet, ha csacskaságokra költi, vagy elveszíti a pénzét, és segíts neki, hogy hogyan lehet körültekintőbb!
Rendszeresen vagy alkalmanként?
Újabb kemény dió! Egyes szülők a heti vagy a havi, rendszeres zsebpénzosztás mellett teszik le a voksukat, míg mások nem a hónapfordulókhoz igazítják a "bérezést", hanem alkalmakhoz, például születésnaphoz, névnaphoz, gyermeknaphoz vagy karácsonyhoz. A döntésed függjön a gyermeked pénzügyi értettségétől is, így ha szeret feleslegesen költekezni, inkább gyakrabban kisebb összeget adja neki, így ha a zsebpénzéből valami nagyobb dolgot akar venni, meg kell próbálnia takarékoskodni. Ha azonban már ügyesebb, akár havonta is odaadhatod a zsebpénzét, biztosan nem fogja elherdálni! Figyelem! Az általad kialakított rendszert neked is be kell tartanod!

A Life.hu tippje:
A zsebpénzosztás napja éppúgy fix dátumra essen, mint a munkahelyi fizetések utalása! Lehet ez minden elseje vagy minden hétfő, ezzel a megegyezéssel az életre, a felnőttek világára készíted fel a gyermekedet. És legyél következetes! Ne hagyd magad meghatni, ha soron kívül pénzt kér, vagy ha mégis, akkor vond le a következő zsebpénzéből.
Európában mi a helyzet?
Európában a zsebpénz kérdésre országonként, régiókként más-más választ adnának a szülők. Délen, Olaszországban, Spanyolországban vagy Portugáliában inkább alkalmakkor, ünnepekkor adnak pénzt a lurkóknak, amiből aztán ők megvehetik, amit szeretnének, vagy félretehetik, gyűjtögethetik. Az északi országokban, Skandináviában, a Benelux-államokban, Németországban, Ausztriában vagy Svájcban pedig igyekeznek minél korábban megismertetni a gyerkőcöket a pénz világával.
Mennyi az annyi?
A zsebpénz összege természetesen függ a családi kasszától is és a kifizetés rendszerességétől is. A megállapításakor vedd figyelembe, hogy ez az összeg arra van, hogy meglepje magát ezzel-azzal, az uzsonnát, az innivalót, a könyveket vagy más hasznos és fontos dolgokat ezen felül finanszírozd!
Átlagosan ennyi zsebpénzt kapnak ma Magyarországon a gyerekek egy felmérés alapján:
6-7 évesek: 500 Ft hetente
8-9 évesek: 1000 Ft hetente
10-11 évesek: 4000 Ft havonta
12-13 évesek: 5000 Ft havonta
14-18 évesek: 6-10.000 Ft havonta
A Life.hu tanácsai:
Ha szeretnéd minél tudatosabb pénzhasználó emberré nevelni a gyereked:
- Vidd minél gyakrabban vásárolni magaddal a gyermekedet, hogy tisztában legyen - az őt érintő - árakkal. Tudja meg, hogy melyik csoki, rágcsálnivaló vagy játék drága. Sőt, egyúttal az egészséges táplálkozásra és a tudatos vásárlásra is nevelheted!
- Figyelj oda, hogy a gyermeked mire költi a pénzét! Ahogy kamaszodik, sajnos elképzelhető, hogy szívesen kacsintgat az alkohol vagy a cigaretta, legrosszabb esetben pedig a drogok felé!
- A vásárlás gyakorlásával nemcsak a pénzzel tanul meg bánni, hanem az emberekkel is. Jobban odafigyel majd az udvariasságra, a köszönésre, a kéremre, a legyen szívesre és a köszönömre!
http://www.life.hu/hazitunder/20120918-17-eve-el-penz-nelkul-heidemarie-schwerme-egy-nemet-asszony.html http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20111023-luxuskiegeszitok-megfizetheto-alternativai-pompa-fillerekbol.html http://www.life.hu/hazitunder/20120907-foallasu-orast-keres-ii-erzsebet-brit-kiralyno-evi-fizetes.html #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése