Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 9., szerda

Pénzügyek és a gyerek: mire figyelj oda a nevelésben?



Pénzügyek és a gyerek: mire figyelj oda a nevelésben?
Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekek a szülői mintát követik a pénzügyek terén is. Hogyan lehet tehát a jó pénzügyi készségeket átadni a gyereknek?
Gyakori eset, hogy egy gyerek a boltban új játékért vagy mesefilmért könyörög a szülőnek. A legtöbben ilyenkor elütik az egészet azzal, hogy majd valamikor ajándékba megkaphatja a gyerek a vágyott holmit. Az ilyen helyzetek azonban nagyon jók arra, hogy a gyerekkel a pénzről beszéljünk.
Nagyon sok szülő nem mer ebbe belevágni, mert önmagát sem érzi elég felkészültnek a témához és nem tudják hogyan, mikor kezdjék el. Így válnak a pénzügyek tabuvá egy családban. Pedig kutatások bizonyítják, hogy a pénzügyekben is – mint oly sok más területen – a szülői mintát követik a gyerekek.

Mégis hogyan lehet megtanítani a gyereket, hogy később pénzügyeire odafigyelő gondos és független ember legyen belőle? A Guardian összeszedett hat egyszerű tippet a szülőknek.
1. Korán kell kezdeni!
Igazából nem lehet elég korán elkezdeni. A kutatások azt mutatják, hogy hétéves korra kialakulnak az alapvető pénzügyi szokásaink, amiket felnőttként is követünk. „Arra kell odafigyelni nagyon, hogy a gyermek korának megfelelő leckéket kapjon – hívta fel a figyelmet Dr. Elizabeth Kilbey pszichológus. A gyerek nem miniatűr felnőtt, a tudnivalókat a korához kell szabni, később ez egyre könnyebb lesz.”
Mikortól és mennyit?
Nagy-Britanniában a közelmúltban végeztek egy kutatást a zsebpénzekről. A szülők többsége (65 százalék) rendszeresen ad pénzt gyerekének a házimunkáért cserébe. Általában nyolcéves kortól 15 éves korig tart ez az időszak. De mennyit és hogyan adjunk?
A szakértő javaslata az, hogy óvodás korban heti rendszerességgel, általános iskolában kéthetente, középiskolás korban pedig havonta adjunk pénzt a gyereknek. Ezzel a valós körülményekhez szoktatjuk őket. A brit gyerekek 8 és 15 éves koruk között átlagosan heti 6,35 fontot (392,83 forintos árfolyammal ez 2500 forint) kapnak szüleiktől.
Legyen rendszeres téma a családban a pénz, amint tud számolni a gyerek. Ha ajándékba pénzt kap, akkor máris lehet vele beszélni arról, hogy mit jelent a kiadás és a megtakarítás.
2. Akarom vagy szükségem van rá?
A helyes kiadási döntések meghozásához jó példa az, amikor a gyerek a legújabb játékkonzolt szeretné megvettetni szüleivel. El lehet magyarázni, hogy egy játékkonzol nem szükséglet. A megértéshez érdemes életszerű példákat hoznunk. Elmagyarázhatjuk, hogy egy 70 ezer forintos játékkonzolhoz mennyit kell dolgoznia egy felnőttnek, például a szülőknek. Ez perspektívába helyezi a kérdést és könnyebb a gyereknek is megérteni.
„A másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy a szülők nyugodtan mondjanak nemet egy-egy kérésre – mondja Kilbey. Késleltetett kielégülésnek hívja a szakirodalom, amikor egy kívánságot nem teljesítünk azonnal. Mivel felnőttként többször is szembesülünk azzal, hogy a kéréseinkre nemet mond a főnökünk vagy a bankunk, ezért már gyermekkorban szembesülni kell az elutasítással.”
Az is jó módszer a vásárlásnál, ha előre megmondjuk a gyereknek, hogy csak egy dolgot kérhet, és arra mennyit lehet költeni. Ezt aztán következetesen be kell tartani, hogy lássa, a szülő kézben tartja és irányítja pénzügyeit. Ha mégis engednek a további kéréseknek, az azt sugallja, hogy a felnőtt elvesztette az irányítást. A szakértő szerint ez szorongást alakíthat ki a gyerekben, amit mindenképpen kerülni kell.
3. Felismertetni a különbséget
Kulcsfontosságú megmutatni a gyereknek, hogy a pénz a mindennapokban többféle szerepet is betölthet: van, amit ma elköltünk és van, amit megspórolunk a jövőnek.
A zsebpénzt például ne egy címletben adjuk oda, hanem több kisebb címletben, így könnyebb elosztani. Legyen három külön persely: egy a kiadásoknak, egy a megtakarításnak és egy az ajándékokra. Minden alkalommal, amikor pénzt kap a gyerek – zsebpénzt, házimunkáért fizetséget vagy ajándékba – ösztönözzük arra, hogy a három persely között egyenlően ossza szét.
Ez nem nagy dolog, viszont képes lesz a pénz szerepeinek megkülönböztetésére, felnőtt korában pedig könnyebben alkalmazkodik a különböző banki termékekhez.
4. Tanulni a hibákból
Ha a gyereknek van saját pénze, akkor elkerülhetetlenül döntéshelyzetbe kerül. Márpedig a döntések következményekkel járnak, amivel szembesíteni kell őket. Így a „saját bőrükön” tapasztalják meg egy rossz döntés következményét.
„Ne féljünk egy kis felelősséget rakni a gyerekre – mondja a pszichológus. Mivel a tanulás egyik legjobb módja, ha a hibákból tanulunk.”
5. Legyen a részese a folyamatoknak!
A gyakorlati szintű tapasztalatok szerzésekor megtanulhatóak a pénzzel kapcsolatos érzelmi csúcspontok és mélypontok. Először pénzt kell félre tenni, amit a gyerek elkölthet. Ezután jön az örömérzet, mert arra költötte a pénzt, amire szerette volna. De azt is meg kell tapasztalnia, hogy milyen érzést okoz, ha elveszíti a pénzt. Így újra a megtakarítás kerül előtérbe, azt erősítjük.
Az is jó módszer, ha bevonjuk a gyereket a heti élelmiszer-vásárlásba. Ennek során rutint szerez a gyerek a pénzkezelésben. A nagybevásárlás előtt írjunk listát, tervezzük meg mennyit költhetünk összesen. Majd hagyjuk a gyereket, hogy válasszon ki egy-két tételt, és a boltban neki kell majd ezeket kiválasztania a termékek közül. Így megtanulhatja az ár-érték arány fogalmát.
Nagyon fontos az is, hogy igazi készpénzt bízzunk a gyerekre a boltban vagy az étteremben. Ha a valódi pénzzel már tud bánni, utána ismerkedhet meg a digitális és a virtuális pénz fogalmaival. Társasjátékoknál pedig figyeljünk oda a játékpénz gondos elpakolására, így a gyerek látja, hogy a készpénz odafigyelést igényel.
6. Mutass példát!
A szülők nagy hatással vannak gyermekeikre, de ne feledjük, nem csak a pozitív példa ragadós. A gyerekek a tetteket másolják, nem a szavakat. Hiába mondjuk neki, hogy ne költse csak szórakozásra a pénzét, ha ezt a példát látja. Nem szabad úgy gondolni a pénzre, mint korlátlan erőforrásra, aminek a költése jó móka.
A kutatások azt is kimutatták, hogy minden harmadik szülő hazudik a gyereknek a pénzügyekkel kapcsolatban, ez nagyon rossz üzenetet közvetít. Azt a gondolatot keltheti a gyerekben, hogy a pénzzel kapcsolatban elfogadható a hazugság. Ha a gyerek kényes pénzügyi kérdéseket feszeget, akkor a hazugság helyett inkább mondjuk azt, hogy erről a kérdésről most nem szeretnénk beszélni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése