Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 24., csütörtök

PELENKA DERMATITISZ












Az egyik leggyakoribb bőrprobléma, amivel csecsemőkorban találkozhattok, a pelenkakiütés (pelenkadermatitisz). Mitől alakulhat ki ez a kellemetlen tünet, és mi a teendő vele?

A kisbabák bőre még rendkívül érzékeny, és a felépítése is eltér a felnőttekétől. Mivel vékonyabb és magasabb a víztartalma, ezért sokkal sérülékenyebb is, jobban ki van téve az irritáló külső környezeti tényezőknek. Különösen érzékeny terület a pelenkával fedett rész, ami sajnos melegágya lehet a különböző mértékű gyulladásoknak, kisebesedéseknek és hámlásnak.

Pelenkakiütés - Mi történik a pelenka alatt?

Szerencsére manapság már kiváló minőségű, remek nedvszívó képességű egyszer használatos pelenkák állnak rendelkezésre. Ugyanakkor a gyerekek mégis napjaik nagy részét ezekben a zárt pelenkákban töltik, ahol a nedves közeg, a meleg és a dörzsölés káros hatásainak van bőrük kitéve.
A kisbaba székletben található baktériumok és emésztőenzimek a vizelettel elvegyülve, abból ammóniát szabadítanak fel. Ez a lúgos közeg az, amely csökkenti a bőr ellenállóképességét, ami pelenkakiütéshez vezethet. A baktériumok és gombák számára ez a nedves, párás környezet igencsak kedvező, ami tovább fokozza a pelenkakiütést.

Melyek a pelenkakiütés tünetei?

Elsősorban a pelenka vonalát követő, éles határú bőrpír hívja fel a figyelmet pelenkakiütésre. Ez leggyakrabban a fenéken, a végbélnyílás környékén, illetve a nemi szervek környékén (lányoknál a szeméremdombon, nagyajkakon; fiúknál a herezacskónál) jelenik meg. Előfordul, hogy a bőr vizenyős, hólyagos, nedvedző vagy erősen viszket, ugyanakkor a hajlatok bőre gyulladásmentes.
Szerencsére, ma már - a jó minőségű pelenkáknak köszönhetően - egyre ritkábban jelentkező problémáról van szó. Fontos azonban, hogy az első tünetek jelentkezésekor mielőbb megkezdjük a kezelést, hiszen enélkül akár el is fertőződhet a pelenkakiütés. A gennykeltő baktériumok által létrehozott nedvedző gyulladások ugyanis tovább terjedhetnek az egész testre: a combok felső részén és az alhas területére is kiterjedhetnek a kellemetlen tünetek.
Leginkább három és tíz hónapos kor között jelentkeznek a pelenkakiütéssel kapcsolatos tünetek, ezen belül pedig főleg a hat és kilenc hónapos korú gyermekek a legérintettebbek.

Mi okozhat még pelenkakiütést?

Pelenkaválasztás és használat

Szakirodalmi adatok alapján úgy tűnik, hogy nagyobb eséllyel jelentkezik a pelenkakiütés azoknál a babáknál, akiket hagyományos pelenkával pelenkáznak, szemben azokkal, akiknél papírpelenkát használnak. A papaírpelenkáknál is fontos azonban a rendszeres csere, hiszen a megtelt pelenka nehéz súlyánál fogva az izgő-mozgó csecsemő bőrét kidörzsölheti.
Hagyományos pelenkák esetében elsősorban a külső műanyag nadrágok azok, amelyek nem engedik keringeni a levegőt a pelenka alatt, és pelenka dermatitiszhez vezethetnek.
Ugyanakkor sokszor pont a modern, eldobható pelenkák és a bennük található vegyi anyagok okoznak problémát a baba bőrének. dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve szerzője azt javasolja, hogy ha a popsi gyulladása és a papírpelenka használata között egyértelmű az összefüggés, akkor célszerű váltani a hagyományos pelenkákra. Ma már számtalan, korszerű mosható pelenkát és jól szellőző nadrágot választhatsz kisbabádnak, amelyek megóvják a bőrt az irritációtól.
Én két éven keresztül használtam a fiamnál mosható(bambusz) pelenkát, és ez idő alatt semmiféle popsikrémet nem alkalmaztam nála, ráadásul soha nem volt bőrproblémája sem.

A baba táplálkozása

Az anyatejjel táplált babáknál ritkábban jelentkezik a pelenka dermatitisz. Hogy ennek mi az oka? Valószínűleg az, hogy az ő székletük baktériumflórája kedvezőbb a tápszeres babákéhoz képest.
Tápszerhasználatkor vagy az új ételek bevezetésekor megváltozik a széklet baktériumflórája, ami lúgos irányba tolódik el. Előfordulhat, hogy a baba szervezet valamilyen ételt nem tolerál jól, ami szintén a széklet megváltozásához és pelenkakiütéshez vezethet.

Fogzás

Fogzás során is tapasztalhatunk pelenkakiütést a babáknál. Ilyenkor szintén megváltozhat a széklet összetétele és állaga, ami irritáló lehet a bőr számára.

Antibiotikumos kezelés

Rossz hír, hogy sajnos a csecsemők számára adott gyógyszerek, különösen az antibiotikumok megnövelhetik a pelenkakiütésa kockázatát.

Babaápolási termékek

A bőr irritáltságát és sérüléseit sokszor maguk a babáknak szánt speciális bőrápoló készítmények okozzák. Egy babaszappan, tusfürdő, nedves törlőkendő is állhat a kiütés hátterében. Ezek vegyi anyag vagy alkoholtartalma irritálhatja az érzékeny bababőrt.
Mosható pelenka használatakor egy rosszul megválasztott mosószer vagy a feleslegesen alkalmazott öblítőszer is ludas lehet.

Izzadás, nedves bőr

A túlöltöztetés illetve a nem megfelelő ruhaválasztás (nem szellőző, túlzottan zárt ruhácskák) kedvezhetnek a pelenkakiütésnek, hiszen az izzadás, az állandóan nedves környezet kiváló feltételeket teremt a tünetek kialakulásához.

Hogy kezeljük a pelenkakiütést?

Fontos, hogy a baba számára legideálisabb, jól szellőző, megfelelő méretű pelenkafajtát válasszuk!
Amennyiben a mosható pelenka mellett döntünk, ügyeljünk annak mosására: a gyártó által javasolt -kifejezetten a babapelusok számára kifejlesztett - mosószerek ugyanis alaposan tisztítanak, de nem rontják a pelenka nedvszívó képességét, és nem irritálják a baba bőrét sem. Ha egyszer eldobható pelenkát választunk, akkor figyeljünk arra, hogy méretezése megfelelő legyen: a túl szoros pelenka ugyanis szintén pelenka dermatitiszhez vezethet.
Pelenkakiütés esetén igyekezzünk még gyakrabban cserélni a pelust, hogy az érzékeny bőrt óvjuk a vizelet és széklet okozta irritációtól. Amennyiben széklet került a pelenkába, azonnali pelenkacsere szükséges!
Amikor pelenkát cserélünk, minden esetben fokozottan ügyeljünk az alapos és gondos bőrtisztításra, hogy semmiféle szennyeződés ne maradhasson a pici bőrén! Jómagam a langyos vizes lemosás híve vagyok, mert sokszor maguk a popsitörlő kendők csak fokozzák a bőrpírt.
Pelenkázáskor kerüljük az illatosított, alkoholos termékeket és a hintőport is! Fürdetéshez válasszunk adalékanyag-mentes, elsősorban organikus összetevőket tartalmazó készítményeket!
Meggyorsítjuk a gyógyulást, ha kellemes hőmérsékletű szobában, vagy akár a fürdetéskor hagyjuk, hogy a kicsi bőre szabadon szellőzzön. Nap közben is érdemes többször kibontani a babát a pelenkából!
A bőr ápolásához kérjünk a gyógyszertárban kifejezetten a pelenkakiütés kezelésére szolgáló hámosító készítményeket!
Nagy segítségünkre lehetnek a zsíros, vízlepergető hatású cink-oxidos kenőcsök illetve a pantenol tartamú krémek, amelyek a hámszövet újraképződésében segítenek. Ezeket mindig a megtisztított, száraz bőrfelületre kell felvinni vékony rétegben.
Amennyiben az óvintézkedések ellenére sem javul a bőr állapota, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki szteroidos kenőccsel segíthet a gyulladt bőr állapotán. Ezt nagy óvatossággal, és az orvos által javasolt módon és ideig szabad csak használni! 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése