Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 6., vasárnap

A mandulaműtét indikációja (javallata) tipikus esetben egyértelmű (kellene hogy legyen).



A mandulaműtét indikációja (javallata) tipikus esetben egyértelmű (kellene hogy legyen).
1/ Visszatérő mandulagyulladások esetén akkor szükséges a műtét, ha három éven keresztül évi 3-4 alkalommal esik át valaki olyan mandulagyulladáson, melyet egyértelműen a Streptococcus (sztreptokokkusz) nevű baktérium okozott. Egyszerűbben, de pontatlanul fogalmazva: ha tízszer volt tüszős mandulagyulladása. Ez azért pontatlan, mert a Streptococcus okozta mandulagyulladás nem mindig típusosan tüszős.
Gyakran jönnek páciensek azzal az előzménnyel, hogy az utóbbi hónapban már harmadszor-negyedszer van tüszős mandulagyulladásuk, ezért műtétet javasoltak nekik. Ez nem lehetséges, hiszen - ha szabály szerint alkalmanként 10 napig kapták az antibiotikumot, és utána 2-4 nappal újra kijött a betegség - egy hónapba legfeljebb  két sztreptokokkusz okozta mandulagyulladás fér bele. Ez ritkán előfordulhat, de többször zajlik úgy a történet, hogy az újabb kór csak az előzőnek a folytatása, mely azért alakult ki, mert túl rövid volt a kezelés, esetleg alacsony volt a napi adag (is). A műtét előtt megkívánt tízből tehát ez csak egynek számít.
A műtét szempontjából érdektelen, hogy hány más kórokozó által okozott torok- vagy mandulagyulladáson esett át valaki. Ezeknek a halmozódását más okok idézhetik elő, melyeket mandulaműtéttel nem lehet megszüntetni.
Fontos megemlíteni, hogy a torokgyulladásról leírtak és a lap tetején olvasható javallat (3 év, évi 3-4 mandulagyulladás) alapján gyermekeknél 6 éves kor alatt nemigen következik be a műtét indikációja, kivéve az alábbi eseteket:
2/ Gyakori tüszős mandulagyulladás hiányában is indokolt lehet a műtét akkor, ha alvás közben légzéskihagyás következik be az óriásira duzzadt, a középvonalban összeérő mandulák miatt.  (Sleep apnea, alvási apnoe.) 6 év alatt lényegében csak ilyenkor lehet szükség mandulaműtétre. 
3/ Magyarországon a fül-orr-gégészek abszolút indikációnak (kötelezően elvégzendőnek) tartják a műtétet mandulakörüli tályog (peritonsillaris abscessus, peritonzilláris abszcesszus) esetén a tályog megnyitásával egyidejűleg vagy 6 héttel később. Ez a szemlélet Nyugat-Európában, Amerikában már nem egyértelmű.
4/ A mandula mint góc sokat emlegetett fogalom. Saját véleményem szerint semmi nem bizonyítja, hogy az a mandula, mely az 1/ pont alapján nem szorul (legalábbis már majdnem) eltávolításra, olyan rossz állapotban lehet, hogy ízületi, bőr- vagy egyéb betegségeket tartson fenn. Segítségünkre lehet ezen a téren a laboratórium: AST, CRP, sűllyedés. Ezek pozitivitása sem egyenlő azonban a műtéttel, előbb antibiotikumokkal kell kiűzni a baktériumokat, melyek befészkelték magukat a mandulába. ANGOLUL ILYEN KEFEJEZÉS, HOGY GÓCKUTATÁS, GÓCBETEGSÉG NEM LÉTEZIK. AMERIKÁBAN SENKI NEM GONDOLJA, HOGY A GÓC MINT OLYAN LÉTEZIK. SZERINTEM NEKIK VAN IGAZUK.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése