Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 4., péntek

Allergiás kontakt dermatitis okai, kezelése

Allergiás kontakt dermatitis okai, kezelése

A bőrre kerülő vegyszerek, irritáló anyagok, illetve a bőrrel tartósan kontaktusban lévő kozmetikumok vagy egyéb anyagok allergiás kontakt dermatitist (bőrgyulladást) okozhatnak az arra érzékeny egyénekben. A genetikai hajlamon alapuló allergiás ekzema (ekcéma) immunválasz eredményeként jelentkezik, többnyire dózisfüggő módon.

Tünetek

A szenzibilizáció hetek-hónapok, néha hosszú évek alatt alakul ki, de kivételesen egyetlen kontaktus is kiválthatja. Ez az idő függ az adott anyag érzékenyítő képességétől, koncentrációjától, a behatás idejétől, vagyis hogy mennyi ideig érintkezik a bőrrel. Ilyenkor a kontaktus területén a bőr élénk hyperaemias (piros), apró hólyagok is keletkezhetnek, melyek könnyen felnyílnak és nedvedző, később pörkkel fedett sebecskék is keletkezhetnek.

Tünetek lefolyása

A bőrtüneteket szubjektív panaszként viszketés kísérheti. Amennyi­ben az adott allergénnel való érintkezés tartósan fennáll, akkor már krónikus folyamatról beszélünk, melyet az érdes tapintatú és hámló bőrtünetek jellemeznek, sokszor mély berepedezésekkel. Előfordulhat hosszabb expozíció esetén, hogy a bőrtünetek a test egyéb területén szimmetrikusan szóródnak, olykor az egész testen is megjelenhetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a kialakult érzékeny­ség az egész élet során fennáll, bár az allergénexpozíció kerülése után idővel az érzékenység szintje csökkenhet.

Kontakt irritatív dermatitis

A kontakt irritatív dermatitis szintén gyakori bőrbetegség. Elsősorban bőrizgató hatású kémiai anyagok (sav, lúg, detergensek) a bőrrel való érintkezés helyén direkt károsítják a bőrt. Kialaku­lásában komplex folyamatok játszanak szerepet, de individuális és környezeti hatások is közrejátszanak létrejöttében. Az exogén provokáló tényező által kiváltott ekzema bárkin kialakulhat, csak az érintett bőrfelületen jelentkezik.
Az allergiás kontakt dermatitisszel ellentétben a szóródás nem észlelhető. Immunfolyama­tot nem indukál, kialakulása dózisfüggő, és a klinikai tünetek ki­alakulása egyfázisú, vagyis az irritatív vagy toxikus károsodás után javulás következik. Általában éles széllel jellemezhető erythaema (bőrpír) alakul ki, majd vesiculák (hólyagok) megjelenése figyelhető meg, végül a későbbi szakaszban már a pörkképződés és a hármas dominál.

IKONOGRÁFIA

1-

 

2-




3-



4-



5-

 6-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése