Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. október 14., szombat

A GYERMEK ÉS AZ ALKOHOL

Gyerekek és az alkohol

Hiába van az, hogy a szülők nem szeretnének tudni róla, és elhessegetik a gondolatot, a valóságban a tinik és a fiatalok nagy része, amint lehetősége adódik rá, kipróbálja az alkoholt.
- hirdetések -
Van, aki alkalomszerűen és van, aki rendszeresen iszik még azelőtt, hogy nagykorúvá válna. A felmérések szerint a fiatalok 80%-a már középiskolás évei alatt kipróbálta az alkoholt. Igaz ugyan, hogy ez nem ritka a fiatalok körében, mégsem biztonságos, mégsem megengedhető. Fontos, hogy minél fiatalabb korban megkapja a gyerek a megfelelő felvilágosítást az alkohollal kapcsolatban és folyamatosan meg kell beszélni vele a dolgokat, amíg felnőtt nem lesz.

Az alkohol hatásai

Az alkohol gyakorlatilag méreg a szervezet számára, normális esetben csak kis dózisban kerül a szervezetbe, de így is megmutatkozik az idegrendszerre ható bénító hatása. Nagymértékben befolyásolja a valóságról alkotott képet és az egyén ítélőképességét. Ezért annyira veszélyes, főleg a gyerekeknél, mivel nekik még nincs szilárd ítélőképességük (nincs elég tapasztalatuk) és a problémamegoldó képességük is fejletlen. Minimális mennyiségű alkohol oldja a feszültséget, a szorongást és javítja az egyén hangulatát, de a tapasztalatlan gyerekek nem tudják hol a határ és nem tudnak megálljt parancsolni önmaguknak.

Az alkoholfogyasztás rövid távú hatásai:
  • zavart hallás, látás és koordinációs zavar
  • megváltozott felfogóképesség és érzelmi megnyilvánulások
  • csökkent ítélőképesség, ami balesetekhez, veszélyes cselekedetekhez vezethet, nem ritkán halálos kimenetelű baj is lehet az ivás miatt. Mindezek mellett megnő az esélye a drogozásnak és a meggondolatlan szexnek.
  • rossz lehelet
  • másnaposság
Hosszú távú hatások:
  • májcirrózis és rák
  • étvágy csökkenése
  • súlyos vitaminhiány
  • gyomorbetegségek
  • szív és idegrendszeri problémák
  • impotencia kockázata
  • túladagolás veszélye

A gyerek felvilágosítása

Már egészen kicsi korban érdemes beszélni a gyerekkel az alkohol veszélyeiről, még azelőtt, hogy esélye lenne kipróbálni azt. A gyerekkor a felfedezésről és a tanulásról szól, tehát érdemes bátorítani a gyereket arra, hogy kérdezzen, érdeklődjön, és bizony nem árt, ha néha felmerül egy-egy kényes téma. A megfelelő és őszinte beszélgetés megalapozza a bizalmat, így a gyerek később is a szülőhöz fog menni, ha problémája, gondja van, hogy megbeszélje azt.
Óvodás korúak
Habár a kicsik még nem képesek megérteni a drogokkal és alkohollal kapcsolatos intelmeket, de ilyen korban kezd kialakulni a helyzetértékelő, problémamegoldó és döntéshozó képességük, melyekre később nagy szükségük lesz. Ön sokat segíthet azzal, hogy fejleszti gyerekei képességeit és a helyes irányba tereli őket.
Például hagyja, hogy a kicsi válassza ki a ruháit, nem kell azon aggódnia, hogy először nem a legjobban sikerül az összeállítás. Esetleg más egyszerű feladatot is rájuk lehet bízni, ezzel fejlődik a döntéshozatali képességük és a szülőkbe vetett bizalmuk is, mivel érzik, hogy ők is számítanak.
Valamint nem árt jó példát mutatni nekik, főleg amikor elkezdik utánozni a felnőtteket, így elejét veheti egy sor problémának.
4-7 éves korosztály
Az ilyen korú gyerekek még mindig csak tanulják a dolgokat, leginkább saját tapasztalataik útján és még nem értik, hogy mi miért van, és általában nincsenek tisztában a dolgok következményeivel sem. Ezért érdemes jelen időben beszélni velük, és olyan dolgokhoz kötni a beszélgetést, amit ők is megértenek.
A gyerekek elkezdenek érdeklődni a saját testük és annak működése iránt, így ez jó alkalom arra, hogy kioktasd, mit szabad és mit nem az egészség megőrzésének érdekében. Beszélni kell nekik a különböző élvezeti szerek negatív és egészségroncsoló hatásairól.
8-11 éves korosztály
Az általános iskola vége kritikus szakasza a gyerekek fejlődésének, ilyenkor lehet a legjobban hatni a gyerekre, hogy a megfelelően tudjon vélekedni az alkoholról és a drogokról. A gyerekek ebben a korban szeretik megtapasztalni/tanulni a tényszerű dolgokat és szélesíteni a látókörüket, szinte hajtja őket az információéhség.
Ez tehát egy igen jó időszak arra, hogy megtanulja a jó és rossz dolgok közötti különbséget és válaszként már nem a „csak mert”-et kapja, hanem részletesen el lehet neki magyarázni az ok-okozati összefüggéseket.
Azonban ebben a korban igen nagy a barátok behatása az egyén gondolkodásmódjára, meg kell tanítani a gyereket a többieknek „nem”-et mondani, mert különben veszélyes helyzetekbe keveredhet. Finoman kell terelgetni a gyereket a helyes úton.
12-17 éves korosztály
A tinédzser időszakban a legnehezebb a gyerekkel bánni, ha ezt megelőzően nem volt meg a kellő okítás, itt már szinte lehetetlen lesz bármit is tenni. Ilyenkor jön a lázadás a világ és a szülők ellen, tehát ha előzőleg nem alakult ki a gyerekben egy egészséges kép az életről és önmagáról, akkor itt már nehéz lesz segíteni neki ebben. Fontos a gyakori és őszinte párbeszéd, mindig jót tesz a szülő-gyerek kapcsolatnak a beszélgetés.
A tinik viszont gyakran kerülnek kockázatos helyzetekbe, ám ha megvan a kölcsönös bizalom és tisztelet, akkor nincs baj, mert kezelhető lesz a helyzetek többsége.
Az egyik rossz irányba húzó erő a baráti társaság, senki se szeretne kilógni a többiek közül. Ilyen esetben a fenyegetés, a büntetés nem sokat ér, épp ellenkezőleg, a szülő nem tehet mást, mint szeretettel veszi körül gyermekét és bízik benne, hogy jó nevelésben részesült a gyerek és tudni fogja, mi helyes és mi nem.

A gyerekeket meg kell tanítani nemet mondani

Meg kell nekik mutatni, hogyan utasítsák vissza azt, aki alkohollal kínálják őket.
  • Ne fogadjanak el semmi gyanúsat, kérdezzenek rá a kínálóra, hogy mi az és honnan szerezte, biztos nem tiltott dolog-e.
  • Ha bármi alkoholos tartalmú itallal kínálják, mondjon egyből és határozottan nem-et.
  • Emlékeztesse arra, hogy legyen nála mindig pénz, telefon, hogy segítségért tudjon folyamodni, vagy el tudja hagyni az adott helyet, ha kellemetlen a helyzet.
  • Soha nem szabad olyan személy mellé autóba ülni, aki ivott. Fel kell nekik ajánlani, hogy a szülő bármikor, bárhova értük megy és elhozza őket, ha baj van.

Rizikófaktorok

Bizonyos negatív élmények, események bekövetkezése veszélybe sodorhatja a gyereket (válás, családi, iskolai, egészségügyi problémák) és alkoholhoz nyúlhatnak, mint menekülési út. Ilyen helyzetben meg kell velük értetni, hogy ha nem úgy alakulnak az élet dolgai, ahogy szeretné, akkor sem az alkohol a megoldás és hatására még csak rosszabbra fordul a helyzet.
Azok a gyerekek, akik eleve problémásak (önkontroll hiánya, önértékelési zavar) sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve és viszonylag hamarabb kerülnek az alkohol vagy a drog befolyása alá. Nem hisznek abban, hogy más úton is kezelhetik a problémáikat, szorongásaikat, hogy szerek nélkül is jobban érezhetnék magukat.
Ha nincs meg a családdal a megfelelő kapcsolat, vagy más probléma miatt kiszakadva érzik magukat a gyerekek a társadalomból, akkor szintén fennáll az alkoholizmus veszélye. Ezek a fiatalok nem hisznek, és nem bíznak önmagukban, ezért külső segítségre van szükségük.

Általános tippek szülőknek

Szerencsére a szülőknek módjukban áll megakadályozni gyermekük alkoholizálását.
  • Legyen gyermeke példaképe! Kerülje a rossz viselkedési mintákat, és mutasson jó példát a gyereknek (alkoholmentes italok fogyasztása társasági eseményeken, ahol a gyerek is ott van), mutassa meg, hogy nem kell ahhoz alkohol, hogy valaki jól érezze magát.
  • Oktatni kell a gyereket az alkohol negatív hatásairól.
  • Építeni kell a gyerek önbizalmát, fejleszteni az önértékelési képességét, ki kell emelni az erősségeit és a jó tulajdonságait és emlékeztetni ezekre.
  • Meg kell tanítani, hogyan kezelje a stresszt és más negatív érzelmeket normális módon.

Időben kell felismerni a baj előjeleit

A szülői erőfeszítések ellenére megeshet, hogy a gyerek mégis kipróbálja az alkoholt. Hogyan lehet erről megbizonyosodni? Melyek a figyelmeztető jelek?
  • alkoholszag
  • hirtelen viselkedésbeli, hangulati változás beállta
  • iskolához való hozzáállás, jegyek romlása
  • érdektelenség az iskola, a sport és egyéb elfoglaltságok terén
  • fegyelmezési problémák
  • elzárkózás a családok és barátok elől
  • titkolózás
  • új, kevésbé megbízható baráti társaság vagy az új barátokat be nem mutatása
  • megcsappanó otthoni alkoholkészlet
  • depresszió, fejlődési nehézségek
Azonban nem szabad egyből rossz következtetésekbe bocsátkozni egy-két jel láttán. A kamaszkor a változásról szól, fizikailag, mentálisan, érzelmileg, szellemileg egyaránt. Ez néha helytelen viselkedéshez és hangulati ingadozásokhoz vezethet - ilyenkor a gyerekek megpróbálnak túljutni a változások okozta nehézségeken.

Tanácsaink

  • Kísérje figyelemmel, hogy hova járkál a gyermeke!
  • Ismerje a barátok szüleit!
  • Nem árt, ha telefonon elérhető a gyerek, amikor távol van otthonról és nem az iskolában van.
  • Gyakran rá kell nézni, ha elmegy hazulról.
  • Ha hosszabb ideig távol van a szülőktől, akkor nem árt rendszeres időközönként rátelefonálni, hogy minden rendben van-e.
Tinik esetében, főleg ha már vezethetnek autót, fontos, hogy kerüljék az alkoholt, mert könnyen kerülhetnek bajba, akár olyanba is, ahol a szülők már nem tudnak segíteni nekik. Ha nem bízik gyermeke józan ítélőképességében, inkább vegye el az autó kulcsait és a jogosítványát, még mielőtt baj történne.
Nem árt még idejében felállítani egy szabályrendszert, amihez ragaszkodni kell, például meddig lehet távol otthonról, mikor és hányszor kell jelentkeznie, ha olyan helyre megy, ami potenciálisan veszélyes. Meg kell tanulnia, hogyan viselkedhet felelősségteljesen. A szabadabb mozgástér nagyobb felelősséggel is jár, éppen ezért nem szabad nagyon lekorlátozni sem őket, ha nincs rá ok.
Valamint nem szabad elfelejteni, hogy sokat és őszintén kell velük beszélgetni, meg kell hallgatni a problémáikat és a lehető legjobb módon segíteni nekik, hogy egészséges felnőtté tudjanak válni. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése