Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. október 4., szerda

Hisztis a gyerek! Mi az oka és mit tehetsz ellene?Hisztis a gyerek! Mi az oka és mit tehetsz ellene? 


A gyermek hisztérikus magatartása sokszor hirtelenszerű és többnyire a legrosszabbkor rukkol vele elő: egy élelmiszerbolt kellős közepén, esetleg egy baráti látogatáskor. Sok kisgyerek úgy érzi, vége a világnak, ha nem járnak a kedvükben.
A dackorszak néven ismert, konfliktusokkal teli időszakban a gyerek sokszor váratlan viselkedése sok szülő számára okoz fejtörést. Ezekben a megnyilvánulásokban megmutatkozik a gyerek temepramentuma is, amely az egyes csemeték esetében nagyon elérő lehet. A kiegyensályozott szülő-gyerek kapcsolat azonban segít áthidalni a nehezebb időszakon.

A hiszti kezelése és okai - milyen hozzáállással fogadd a gyerek hisztérikus kitöréseit?
Egyszerűen ne foglalkozz vele!
A gyerek sokszor azért ordít, mert azt akarja, hogy kizárólag rá figyelj. Ha a kezdeti időszakban reagálsz, bátorítod a későbbi kríziseket. Próbáld meg elterelni a figyelmét, mondd neki, hogy közeleg az ebéd ideje, kérdezd meg, hol van kedvenc játékszere. Így talán könnyebben kilép ebből a kritikus helyzetből, s utána, mintha mi sem történt volna folytatódhat a nap.
Hogyan nyugtasd meg, ha nagyon sír?
A gyerek sírásának többnyire van egy bizonyos oka: vagy figyelemfelkeltés céljából sír, vagy jogos félelem gyötri. De a szülő dolga, hogy végett vessen gyermeke túlzott sírásának. Tudd meg, miért sír a gyermek, és foglalkozz a problémájával.
Hogyan? Először is kérdezd meg tőle, miért sír. Előfordulhat, hogy butaságnak tűnik, de a gyereksírásnak igenis nagyon reális okai vannak. Ha a gyerek fél egyedül maradni éjszaka a szobájában, esetleg fél az ágy alatti szörnyektől, beszélj vele szorongásairól. Viccesen is megoldhatod a helyzetet: vedd elő a zseblámpát, és kutassatok együtt a rémek után a szekrényben és az ágy alatt. Ha arra gyanakszol, hogy a gyerek valóban szomorú, vagy retteg valamitől, érezz együtt vele. Ismerd be, hogy nem érzi jól magát, s ez téged is nyugtalanít. Ám, ha dacos pillanatában fogod ki, talán jobb, ha hagyod egyedül megnyugodni.
Ha nem tudsz rájönni sírásának okára, keress betegségre vagy sebekre utaló jeleket. Fogja a hasát vagy a fejét? Talán azért sír, mert fáj valamije. Ne feledd, orvosolni a gyermek sírásának gyökereit, sokkal fontosabb, mint megállítani a sírást.

hisztis gyerek

Ha a gyermek harap és verekedik…
A gyermekkor a nyers és néha ellenőrizhetetlen ösztönök időszaka. Ha gyermeked agresszív lesz és ütni, harapni kezd, add értésére, hogy nem tűröd az effajta viselkedést, de ugyanakkor  fontos, hogy ne légy te is erőszakos. Különben aláásod azt az elvet, miszerint az erőszak nem jó dolog. Szidd meg, amikor jeleneteket rendez! Beszéld meg vele, miért szóltál rá, és mindig dicsérd meg a gyereket, ha az jól viselkedik. Büntetés után emlékeztesd rá, mennyire szereted, és milyen büszke vagy rá, amikor nem erőszakos.
A gyerekkor minden bizonnyal tele van kihívásokkal, de egy kis kitartással és sok türelemmel a gyermek túl fog jutni ezeken a problémákon. Kalandokkal teli utazás ez, de még mielőtt észbe kapnál, máris óvodába indul, majd kisiskolás lesz. Tehát próbálj meg örülni ennek az időszaknak, ameddig tart, hiszen a kamaszkor már a sarkon túl leselkedik!
A gyerekek  és az önállóság
Mit tehetsz, ha a gyermek önálló akar lenni és mindent egyedül szeretne csinálni? Használd a józan ítélőképességedet! Biztosan tudni fogod, mit képes és mit nem képes egyedül és biztonságosan megtenni. Légy a közelben, amikor új dolgokat szeretne kipróbálni, és segíts neki. Rajtad is múlik, hogy a kicsi mikor válik eléggé éretté, hogy bizonyos dolgokat egyedül is elvégezzen.
Gondold végig: gyermeked úgy is ki fog próbálni dokgokat, ezért célszerűbb mellette lenned az első szárnypróbálgatásoknál. Ezáltal támogathatod gyermekedet és megóvhatod őt, az esetleges fizikai vagy leleki sérülésektől is. Természetesen, ha valamilyen veszélyes dologra készül, határozottan 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése