Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. október 5., csütörtök

SIRÁS MINT TÜNET



Sírás mint tünet (gyereksírás)

A sírás mint tünet (gyereksírás)
A babák több okokból sírnak, hiszen ez az egyetlen közlési mód, amit a külvilággal való kommunikációra használnak. A szülő aki ismeri a csecsemőt, jól tudja hogy a sírás nem mindig egyforma. Az első élethetekben jellemző az egyhangú sírás, majd az érzelmi és szellemi érés eredményeként, kb. a második hónaptól felváltja az úgynevezett modulált sírás, amiből a szülő elég jól meg tudja már állapítani hogy miért sír a baba.

A sírás jellege a kiváltó októl függően más és más.
A sírás kiváltó okai lehetnek szélsőséges érzelmi állapotok (bánat, öröm, harag, frusztráció), fájdalom (fizikai vagy lelki) vagy akár az öröm.
  • ha éhes,  a sírás türelmetlen követelőző
  • a haragos sírás éles és kiabáló, sokszor “könny nélkül sír”, unatkozik, nem érzi magát biztonságban stb…
  • ijedtség esetén hirtelen kezdődik el a  megriadt elfúló, csaknem fejvesztett sírás
  • a fájdalmas sírás panaszos, szinte jajgató. Nyilalló fájdalom esetén szinte felsikoltva kezd sírni.

Néhány jellemző fájdalmas sírás:
  • a csecsemőkorban nem ritka bélelzáródásra, sokszor a hosszan tartó, periodikusan visszatérő csillapíthatatlan fájdalmas sírás hívja fel a figyelmet.
  • hasfájós csecsemők, eltorzult arccal keservesen sírnak, lábukat görcsösen felhúzzák. Majd mikor szelek ürülnek megnyugszanak.
  • középfülgyulladás éles hasogató fájdalommal jár. A csecsemő sikoltva felsír, majd keservesen sír a fájdalom megszűnéséig. A fülfájás nem állandó intenzitású, mikor csökken, a gyermek megpihen, elalszik, majd a következő fájdalomnál ismét jön a hirtelen sírás
  • Nyögdécselve sírás jellemző a  nehézlégzéssel járó légúti betegségekben
Az igazán kicsiknél, mivel a betegségek sokszor rendkívül tünetszegényen zajlanak, a csillapíthatatlan sírás is indokolttá teheti az orvoshoz fordulást a gyermek pár hónapos koráig. Arra számítsunk, hogy ha nem háziorvoshoz fordulunk, hanem kórház sürgősségi ellátójában jelenünk meg, a kora miatt akkor is bent tartják a gyermeket megfigyelésen, ha teljesen negatív a vizsgálat, és egyetlen tünet a sírás.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése