Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. október 12., csütörtök

Végbélpolip gyermekeknél



Végbélpolip gyermekeknél

A végbélpolip a bél nyálkahártyájából induló, a bél belseje felé terjedő kocsányos elváltozás. Általában jóindulatú elváltozások, ám hajlamosak a rosszindulatú elfajulásra.

A polipok a bélcsatorna bármely szakaszán kialakulhatnak, de leggyakrabban a vastag és a végbél területén képződnek.

A végbélpolip betegség során néha csak egy-egy elváltozás figyelhető meg, máskor tömegével jelennek meg. A nagyszámú polip megjelenése örökletes betegségre utalhat, ilyenkor a teljes emésztőcsatorna vizsgálatát el kell végezni.

A végbélpolip orvosi neve: polyposis recti, a vastagbélpolip neve: polyposis intestini.
 
A végbélpolip tünetei:

Kezdetben tünetmentesen növekszik hosszú időn keresztül. A végbélpolip első tünete a véres széklet szokott lenni. A vér általában a normál állagú széklet szélén jelenik meg vércsíkok formájában.

A vérzésen kívül a székelési szokások megváltozását, (össze – vissza állagú és idejű székletek) valamint váladékozást is okozhatnak. Másodlagosan vérszegénység alakulhat ki véres székletek miatt
 .
A végbélpolip diagnózisa, kezelése:

A végbélpolip kivizsgálása során mindenképpen szükség van végbél és vastagbéltükrözés vizsgálatra.

A vizsgálat során a megfelelően kitisztított bélcsatorna endoscopos áttekintése történik. A vizsgálat során lehetőség van szövettani mintavételezésre, sőt egy-egy izolált polip eltávolítása is megtörténhet.

A további kezelés a szövettani mintavételezés eredményének függvénye, mert a polipok lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások.
 #: Betegség, Csecsemő, Emésztőrendszer betegségei, Gyermek, Végbél betegségei, Végbél fájdalom, Véres széklet

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése