Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. október 8., vasárnap

A HIMVESSZŐ ELŐBŐR GYULLADÁSAHímvessző előbőrének gyulladása

A balanoposthitis a makkot és a fityma bellemezét borító nyálkahártya gyulladása.
Gyakoriság és eredet: A balanophstitis kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. Leggyakrabban a higiénia elhanyagolása, a fityma alatt meggyűlő irritáló anyagok, a makk váladék (smegma) okozhat panaszokat. Ezt a folyamatot elősegítheti a szűk fitymanyílás, mely az előbőr hátrahúzását és a makk tisztítását megnehezíti. Okozhatják nemi úton átvihető kórokozók is: gombák (Candida), baktériumok (Gonorrhea, Chlamydia, Mycoplasma, Trichomonas, Treponema, herpessimplex virus). Kialakulhat másodlagosan, a hátterében álló daganat, vagy egyéb kórfolyamat (HIV) kísérő betegségeként. Részjelensége lehet további bőrgyógyászati betegségeknek: seborrheás dermatitis, pikkelysömör, allergiás betegség. Okozhatja gombás fertőzés, candidiasis. Kiválthatja az óvszer, illetve számos bőrápolási termék.
Tünetek: A makk és a fityma bellemeze pirossá válik, megduzzad, viszket, fájdalmas.
Kivizsgálás:A betegség a fenti panaszok alapján megállapítható. Mikrobiológiai tenyésztést (baktériumokra, candidára) csak akkor végezzünk, ha egyértelmű gyanú van fertőzésre. Nemi úton átvihető betegség gyanúja esetén nemibeteg-gondozóba, STD-rendelésen történő vizsgálata segíthet a kórokozó kimutatásában és a szexuális partnerek kezelésében. Óvatosan értékeljük, mivel a pozitív eredmény könnyen származhat a hibásan végzett mintavételből is. A bőrgyógyászati betegség kivizsgálása bőrgyógyász végzi. Kezelésnek makacsul ellenálló betegség esetén szövettani kórok meghatározása céljából végezhetünk műtéti úton szövettani mintavételt.
Kezelés: Gyakran a tünetek a megfelelő higiénia betartása mellett mérséklődnek, ezt nem alkohol alapú fertőtlenítő szerek pl. vízbázisú jódoldatok, vagy kálium permanganát oldat alkalmazásával kiegészíthetjük. Ha igazolódik valamilyen kórokozó baktérium, vagy gomba, akkor a terápiát antibiotikummal, vagy antimikotikummal egészíthetjük ki. A gyulladás csökkentésére használhatunk szteroid kenőcsöket. Amennyiben a gyulladás kialakulásában a fitymaszűkület is szerepet játszik javasolt a körülmetélés elvégzése.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése