Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. február 6., csütörtök

Az ifjú házasok 3 rémálma

Az ifjú házasok 3 rémálma

2015. február 19. |
Talán elsőre azt hihetjük, hogy a fiatal szerelmesek házasélete csupa rózsaszín turbékolás, azonban hamar jöhetnek a problémák, amiket az ifjú pár nem biztos, hogy jól tud kezelni. Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes három gyakori konfliktusforrásra hívja fel a figyelmet, és azt is elárulja, hogyan oldhatjuk meg ezeket.
Aki ifjú házas, az biztos jól ismeri ezeket a problémákat. Talán némelyike olyan megoldhatatlan nehézséggé vált számukra, ami már majdnem a kapcsolat drámai megszakításához vezetett. Pedig pszichológusok szerint ezeket a konfliktusokat egyszerűen fel lehet oldani, ha mindjárt az elején résen vagyunk.Íme, a 3 ismert konfliktus, és javaslat megoldásukra.
1. Szülők
A konfliktus: A fiatalasszony és anyósa között gyakran az esküvő pillanatától kezdve feszültség keletkezik.  Magatartás-pszichológiai felmérések szerint ennek oka az, hogy mindkét nő a fiatal férj figyelmének elnyeréséért konkurencia harcot vív.
A megoldás:  Egy sikeres házasság alapértéke a szolidaritás, vagyis a  házaspár mindkét tagja egyformán meg kell, védje a másikat minden konfliktusban. A férjnek mindig a feleség mellé kell állni akármilyen vita alakul ki, még akkor is, ha nem ért párjával egyet. Az anyával meg kell értetni, hogy a fia most már elsősorban férj, és csak másodsorban gyermek.

2. Pénz
A konfliktus: Főképpen az ifjú házasok gyakori problémája, hogy ki kezelje a pénzt. Legyen közös kassza, vagy inkább mindegyikük csak a saját keresetével gazdálkodjon. Ez utóbbi a pár valamelyikét bizonyos élethelyzetekben – gyermekkel való otthonlét, hosszantartó betegség stb. – óhatatlanul megalázó szerepbe kényszeríti.
A megoldás: Egy egészséges párkapcsolatban a párok pénzügyeiket csapatként és nem egyénileg intézik. Érdemes a célokat – lakás, gyerekek iskoláztatása, vakáció stb.- közösen meghatározni, és a kitűzött célok megvalósíthatóságát időről-időre közösen áttekinteni. Jó megoldás, ha a pár közös számlát nyit, melyre a mindenkori jövedelmük 90%-át utalják, és a maradék 10%-ot használják csak fel „saját” pénzként.
3. Házimunka
A konfliktus: Párkapcsolati problémákkal foglalkozó pszichológiai tanulmányok azt igazolták, hogy a nő számára egy férj heti minimum 7 órával több házimunkát okoz, miközben a férfi számára egy feleség heti minimum 1 óra házimunkát takarít meg.A probléma pontosan ebből az egyenlőtlenségből keletkezik. A feleség úgy érzi, hogy minden rá hárul, ha a férje nem hajlandó porszívózni, mosogatni, mosni, vagy a száraz ruhát eltenni. A férj viszont azt a modellt követi, amiben felnőtt. Ha a szülői házban az volt a szokás, hogy az apa maximum a lámpát szerelte meg, vagy a füvet vágta le, és soha portörlőt a kezébe nem vett, akkor a férj az asszony panaszait molesztálásnak érzi.
A megoldás: Meg kell a férjjel értetni, hogy az otthoni teendőkben részt kell vállalnia.  Tanulmányok igazolják, hogy annál a párkapcsolatnál, ahol a férfi is szívesen vesz részt a házimunkában, a szex is sokkal kiegyensúlyozottabb.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése