Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. február 29., szombat

Bajok a szájban, gyermekkorban!

Bajok a szájban, gyermekkorban!

2016.1 Kissné Deczki Natália afta, herpesz, ótvar, száj
A nyári időszak az amikor, minden megfordul a kicsik szájában. Nem csak a felfedezésre váró világ, de bizony néhány betegség is okozhat fájdalmas perceket. A szájbetegségek és a nyálkahártya gyulladások alkalomadtán fejtörést jelentenek. De nézzük, mivel állhatunk szemben ilyenkor.A szájnyálkahártyája steril, azaz nem tartalmaz sem kórokozót, sem pedig hasznos mikroorganizmusokat. Légzéssel és a táplálkozás során kerülnek oda azok a baktériumok, amelyek a normál flóra kialakításáért felelősek.

E baktériumok hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyálkahártya a későbbiekben védő gátként működjön: akadályozzák a kórokozók megtelepedését, és a betegségek kialakulását. Erre szükség is van, hiszen az újszülöttek és a gyermekek immunrendszere még éretlen, fogékonyabb a fertőzések kialakulására, bár az anyatej védő szerepe nem mellékes, főképp a bakteriális fertőzésekkel szemben.

Fogínygyulladás: A szájhigiénia hiányának következtében nagyszámú baktérium telepedhet meg, foglepedék képződik a fognyak környékén és a fogíny vonalában, melyet, ha nem távolítunk el, gyulladást, kivörösödést okozhatnak. Előfordulhat spontán fogínyvérzés és a kellemetlen szájszag is. Ezek a klinikai jelek súlyosságukat tekintve különbözőek lehetnek. Az ínygyulladás lehet helyi vagy általános, mely megfelelő szájhigiénia alkalmazásával rendesen gyógyul. Ha a fogínygyulladás gondos száj higiénével mégsem gyógyítható, más betegségek jelentére is gondolnunk kell, és feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Fertőző betegségeknél, fontos a szájtünetek felismerése.

Tonsillitis esetén, a garatmandulák, a szájnyálkahártya és a nyaki nyirokcsomók gyulladása a jellemző. Lázzal és rossz közérzettel járnak. Bár ezek a tünetek gyulladt, szuvas tejfogak esetében is jelentkezhetnek, ezért gyakran először a fogorvos diagnosztizálja a tonsillitist.

Skarlát esetén, málna nyelv jelentkezik, és ezután jelennek meg, 2-3 nap múlva a bőrön a kiütések.

Morbilli (kanyaró) esetén, még a bőrkiütések megjelenése előtt, az ajak belső felszínén, a lágy szájpadon tűszúrásnyi fehér pontok láthatóak, általában csoportokban. Védőoltás miatt, már ritkán fordul elő.

Varicella (bárányhimlő) esetén, a lágy szájpadon, a nyelven, és a pofa nyálkahártyáján lencsényi, piros udvarú hólyagocskák képződnek, amik később kifakadnak. Fájdalommal jár. Különösen fontos a jó száj higiéné.

Herpesz
A gyermekek általában 2-5 éves kor körül találkoznak először a kórokozó vírussal. Ilyenkor nem a felnőtt korban szokásos ajak herpesz alakul ki, hanem egy egész szervezetet érintő, akár súlyos lefolyású betegség, ami lehet teljesen tünetmentes is. 5-10 nap lappangási idő után, nem csak az ajakon, hanem az egész szájnyálkahártyán, a nyelven, az ínyen, akár a mandulákon is megjelenhetnek az apró hólyagok, melyek megrepednek, pörkösödnek és 7-10 nap alatt gyógyulnak.

Gyermekkorban a herpesz igen fájdalmas lehet, komoly táplálási és itatási problémát okozva a kisgyermekeknek. Rendszerint magas láz, rossz közérzet, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók kísérik a tüneteket.

Kezelésében lényeges elem a láz- és fájdalomcsillapítás, ez utóbbiban történhet érzéstelenítő oldattal való öblögetéssel is. Fontos a szájüreg fertőtlenítése és a bőséges folyadékfogyasztás a kiszáradás elkerülésének érdekében. Súlyos esetekben ma már rendelkezésünkre áll vírusellenes szer.

Az ótvar
Nevében is kicsit riasztó betegség az ótvar, amely gennykeltő baktériumok által okozott hólyagos betegség. Gyerekeknél leggyakrabban ez is a száj körül jelentkezik, esetleg az arcon a fül mögötti területen. Mézszínű pörkök alakulnak ki, melyek eltávolítása után vérző sebfelület marad vissza. Az ótvar (impetigo) igen ragályos, közösségben gyorsan terjed, a lappangási idő 1-3 nap.

Súlyosságát a lehetséges, de szerencsére ritka szövődmények adják: előfordulhat vese, szív és ízületi szövődmény is. Kezelése a pörkök leáztatásából, fertőtlenítéséből és antibiotikus kezeléséből áll. Enyhébb esetben ez kenőcs formájában elegendő, de szükség lehet szájon át szedett antibiotikumra is. Fontos, hogy a beteg gyermek ne menjen közösségbe, a ruháját, ágyneműjét fertőtlenítsük, körmét vágjuk rövidre, hogy a visszafertőződést megakadályozzuk.

Afta
Megjelenése akár szennyezett evőeszköz, tárgy szájba kerülése után is lehetséges. Az afta olyan fájdalmas, apró, fekélyes hólyagocska, mely a száj nyálkahártyáján, a nyelven, az ínyen, az ajkak belső felén jelentkezik. Az afta megléte megnehezítheti az evést vagy az ivást, de az esetek többségében nem jelentkezik mellette más tünet, nem kíséri sem láz, sem duzzadt nyirokcsomók. Ha ezeket is tapasztaljuk, mindenképpen vigyük a gyereket orvoshoz, mert az más betegséget jelezhet, és akkor is, ha a két hét alatt sem múlnak el a hólyagok, vagy ha évente 2-3 alkalomnál többször jelenik meg. Ha ugyanis gyakran alakul ki, az utalhat súlyos vitaminhiányra, immunrendszeri zavarokra, élelmiszer- vagy egyéb allergiákra. Megléte esetén, kerüljük például a mogyoróféléket, a savas zöldségeket és gyümölcsöket, a fűszeres vagy túl sós ételeket. Vásároljunk a gyereknek puha fogkefét, és olyan fogkrémet, mely nem tartalmaz irritáló anyagokat.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése