Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. február 20., csütörtök

A FURUNKULUSOK NEM VESZÉLYTELENEK


A furunkulus a legmélyebb bőrrétegben (szubkutisz) gyökerező szőrtüsző és az azt körülvevő szövetek gennyes, fájdalmas gyulladása. Különösen fájdalmas, ha egyszerre több, egymás mellett lévő szőrtüsző érintett, amelyek egyetlen gennyes tályoggá olvadnak össze. A szakemberek a hasonló bőrbetegségekhez számítják még a follikulitiszt, amelynek lényege, hogy a szőrtüszőnek csak a felületi (külső) rétege érintett. Ha a gyulladást nem sikerül legyőzni, a kórfolyamat a mélyebb szövetrétegekbe hatol, és kialakul a furunkulus.

A furunkulust baktériumok okozzák. Általában a Staphilococcus aureus a „tettes”. Ez a baktérium nagy tömegben előfordul a bőrfelületen és az orrnyálkahártyán, tehát természetes szimbiózisban él velünk. Bizonyos körülmények között, ha pl. immunrendszerünk legyengül, a baktériumok akadálytalanul elszaporodnak és a szőrtüszőket megfertőzve furunkulust okoznak. A legapróbb sérülések, ún. mikrotraumák, pl. amelyek borotválkozáskor keletkeznek, a szűk ruha okozta súrlódás, vagy akár csak a hiányos higiéné elősegíti a baktériumok behatolását a bőrbe.


Az emberi bőr többrétegű. Furunkulus esetén a bőr alsó rétegében  (szubkutisz) elhelyezkedő szőrtüsző begyullad

Emellett bizonyos betegségek, nevezetesen a cukorbetegség, krónikus bőrbetegségek, idült eseelégtelenség (dialízist igénylő betegek) és az AIDS kedvez a furunkulusok kialakulásának. Egyes gyógyszerek, pl. a kortizon, a kemoterápiás készítmények, valamint a fogamzásgátlók szintén gyengítik immunrendszerünket, ezzel jelentősen megkönnyítik a gennyes bőrgyulladások kialakulását.

A furunkulusok főként a nyak hátsó oldalán, az arcon és az ülepen keletkeznek. Eleinte csak kemény csomó formájában jelentkeznek, amelynek közepén egy szőrtüsző található. A környező szövetek megduzzadnak és fájdalmassá válnak. Szerencsés esetben a gyulladás következmények nélkül gyógyul. Ha szervezetünknek eme öngyógyító mechanizmusa nem jár sikerrel, a furunkulus néhány nap alatt „megérik”: a kisebb gennyes csomócskák egy nagy csomóvá olvadnak össze, dugó keletkezik, amely spontán képes kiürülni. Ilyenkor visszamaradhat egy apróbb heg a felfakadás helyén.


A veszedelmes kórokozók akár az agyba is eljuthatnak

Van egy alapvető szabály: el a kezekkel a furunkulusoktól! A furunkulus kinyomásával fertőző anyag juthat el a vér útján távolabbi helyekre, ami a fertőzés szóródását jelenti. Különösen veszedelmes az arcon vagy a tarkótájon keletkezett furunkulusok megnyitása, nyomogatása, mivel innen a kórokozók meglehetősen könnyen eljuthatnak a szemüregbe, legrosszabb esetben akár az agyba is. Ha a kórokozók eljutnak az agyi vénákba, itt életveszélyes vérrögök alakulhatnak ki (agytrombózis).


Homeopátiás gyógymóddal a furunkulusok ellen

A lokális kezelés célja az érési, összeolvadási folyamat, végső soron a gyógyulás gyorsítása. Ebben segítenek a következő módszerek:

• infravörös fény vagy rövidhullámú kezelések,
• ún. kiszívó hatású krémek, kenőcsök vagy fertőtlenítő hatású készítmények,
• meleg vizes borogatások kamilla- vagy árnikakivonattal,
• meleg görögszéna- vagy lenmagos pakolások,
• hígítatlan almaecettel végzett pakolás, amit egészítsünk ki naponta két evőkanálnyi almaecet elfogyasztásával (egy pohár vízben feloldva),
• teafalolaj (ezzel érdemes óvatosan bánni, mert olykor égési sérüléshez hasonlító bőrelváltozásokat okozhat).

A homeopátia számos speciális egyedi szert, illetve komplex készítményt kínál a genynyes folyamatok kezelésére (lásd a táblázatot). Közöttük található egy „homeopátiás kés” is, amellyel a furunkulus kiürülését vértelen úton el lehet érni.

Ha a kórokozók szóródásától kell tartani vér vagy nyirok útján, antibiotikus kezelés szükséges. Ha a furunkulus az öngyógyító módszerekkel nem javul két napon belül, vagy a furunkulus lázzal, erős fájdalommal társul, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A nagyobb furunkulusokat sebészi úton, kisebb bemetszéssel vagy szúrással felnyitják.

Ha a furunkulusok gyakran ismétlődnek, azt az állapotot furunkulózisnak nevezzük. Mint minden más idült betegség esetében, a kezelés itt is több lábon áll. Mindenekelőtt ki kell küszöbölni minden olyan tényezőt, amelyek fokozzák a gyulladási hajlamot. Ha pl. cukorbetegséggel állunk szemben, törekedni kell a vércukorszint optimális beállítására. Gyakran a nem megfelelő higiénés viszonyok játszanak fontos kóroki szerepet: a furunkulusoknak a hiányos és a túlzott tisztálkodás egyaránt kedvez!


Szüntessük meg az elsavasodást, és vezessük ki a méreganyagokat

Mivel a gyulladás csak savas miliőben képes terjedni, gondoskodni kell az egészséges savbázis egyensúlyról: fogyasszunk minél több zöldséget, lúgosítsuk szervezetünket a cukrok, sertéshús, nikotin és alkohol kerülésével, szükség esetén szedhetünk lúgosító hatású étrendi kiegészítőket is.

Ezek mellett fontos a méregtelenítés is. Erre a legalkalmasabb módszer a bélflóra rendezése (beöntések, colon-hidroterápia és probiotikus készítmények adása), valamint a máj és a vesék működésének serkentése pl. gyógyböjttel.

A gennyesedéssel járó bőrbetegségek kezelésében kiváló hatású a sajátvér-kezelés. A vér lényegében életünk „naplója”. Ingerterápiaként alkalmazva stimulálja, aktiválja immunrendszerünket és anyagcserénket. A pácienstől levett, kis mennyiségű vért az izomba visszafecskendezik. A módszer specialistái ezt homeopátiával kombinálják: a levett vérhez megfelelő homeopátiás injekciókat kevernek és a keveréket fecskendezik vissza.

Homeopátiás gyógyszerek furunkulusok ellen

Az alábbi áttekintés bevált egyedi és komplex készítményeket tartalmaz. Az egyedi szereket naponta akár háromszor, szükség esetén óránként is lehet szedni (alacsony potenciában, D12-ig). (Tabletták: alkalmanként 1, golyócskák/cseppek: alkalmanként 5 golyó/csepp). Az orvos vagy a természetgyógyász választja ki a megfelelő gyógyszert, és írja elő az adagolást.

• Myristica sebifera D3-D6: „Homeopátiás kés”, amely megérleli és segít kiüríteni a furunkulusokat.

Gyulladáscsökkentők
Főként korai stádiumban jöhetnek szóba.
• Belladonna D6: A furunkulus még világos piros, lüktet, a meleg borogatás enyhíti a panaszokat.
• Apis D4-D6: A furunkulus méhcsípésre hasonlít, viszket; a hideg borogatásra javul.

Gennyesedés elleni szerek
Érett furunkulusokra, amelyek gennyes közepe látszik.
• Hepar sulfuris D6: szúró, éles fájdalom, a furunkulus érintésre és hidegre nagyon érzékeny, a nedves és meleg borogatás, betakarás enyhíti.
• Mercurius solubilis D12: erős nyálfolyás, izzadás, a panaszokat az ágy melege, a betakarás súlyosbítja.
• Sulfur D 12: piszkos kinézetű bőr, viszketés, vizes kezelés hatására súlyosbodik

Krónikus gyulladás
• Silicea D6-D12
• Echinacea D6-D12

Az alábbi komplex homeopátiás készítmények az említett egyedi szerek kombinációit tartalmazzák. Hatásukra a furunkulus megérik és könnyebben kiürül:
• Hepar sulfuris Similiaplex® (Pascoe), Hepar sulfuris Pentarkan® (DHU), Traumeel ® S, Mercurius-Heel® S (Heel), Apis/ Belladonna Globuli velati (Wala), Lachesis comp. (Wala), Erysidoron 2® (Weleda), Notakehl® D5 cseppek együtt Notakehl® D3 kenőccsel (Sanum).

Homeopátiás tinktúrák és kenőcsök külső kezelés céljából:
• Traumeel® S (Heel), Eucalyptus comp. Paszta (Weleda), Weleda kenőcs, Mercurialis perennis 10%-os kenőcs (Weleda), Mercurialis kenőcs (Wala).
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése