Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. február 17., hétfő

7 jel, hogy a gyereket foglalkoztatja a szexualitás A 6-14 éves kor közötti időszakban szinte minden gyerek kísérletezik titokban a nemiségével.

7 jel, hogy a gyereket foglalkoztatja a szexualitás
A 6-14 éves kor közötti időszakban szinte minden gyerek kísérletezik titokban a nemiségével.


6-14 éves kora között szinte minden gyerek kísérletezik a nemiségével, de ez az időszak ad teret a szexuális fantáziáknak és az első szerelem átélésének is. Ilyenkor tanulja meg a gyerkőc, hogy miként viszonyuljon másokhoz, ami pedig fontos szerepet játszik a felnőttkori pszichoszexuális egyensúly kialakulásában is.

A legtöbben - valamiféle szeméremből, illetve az esetleges negatív fogadtatástól tartva - nem beszélnek szüleiknek ezekről a dolgokról. Cikkünk segítségével azonban könnyen felismerheted, mikor kezdi el foglalkoztatni a lurkót a szexualitás.

Tipikus jelek

A gyerek akarata ellenére számos direkt és indirekt jelzést küld környezetének, melyek arra utalnak, hogy érdeklődése bizony jócskán túlnőtt a meséken és a rajzfilmeken.

Ösztönösség, új viselkedésformák

A gyerek különösebb átmenet nélkül ösztönössé válhat, mintha a két-három éves korban tapasztalt viselkedési együttes - lázadás, makacsság, dac, exhibicionizmus, a rendetlenség iránti vonzódás - köszönne vissza.
Ezzel párhuzamosan zárkózottabb is lesz, így jóval nehezebb hatni rá, mint korábban. Az ösztönösség dacára a gyerek újfajta viselkedésformákat is felvesz, hogy úgymond felnőttebbnek tűnjön.

A nemi kérdésekhez való viszonyulás

Láthatóan érdeklődik nemi szervének működése és védelme - takarása - iránt. Megnyugtatásul közöljük, hogy nemi szerveit ekkor még nem hozza összefüggésbe a szerelmi helyzetekkel vagy a személyes kielégüléssel. A nemi kérdésekkel kapcsolatos kíváncsiságát - mintegy elterelő hadműveletként - viccekkel, zavart nevetéssel és titokzatoskodással fejezi ki.
15 kép

15 jel, hogy lelki problémákkal küzd a gyerek

Átmeneti tünetek

A szexualitással kapcsolatos feszültség oldására átmeneti tünetek jelentkezhetnek: fóbiák, tikkelés - azaz akaratlan izommozgás -, fej- és gyomorfájás, körömrágás, dadogás, játszadozás a hajjal, valamint minden elérhető közelségbe kerülő tárgy megérintése.

A test felfedezése

A nemi szerveket már születéstől fogva ingerli a gyerek, és kezdetben ez teljesen természetes számára. A kiskamaszok ezt már titokban végzik, hogy örömöt éljenek át, levezessék a feszültséget, illetve megismerjék a saját testüket. A maszturbáció viszont még nem játszik annyira fontos szerepet, mint serdülőkorban.

Az érdeklődés palástolása - fiúknál

A fiúk - hogy elrejtsék a másik nem iránt hirtelen támadt érdeklődésüket - szinte csak fiúkkal játszanak. A lányokkal szemben agresszívek, esetenként megtámadják, félvállról veszik őket, fennhéjázóan és lekezelően viselkednek velük. Pregenitális ösztöneik nyughatatlanságban, falánkságban, obszcén kifejezésekben vagy fallikus magamutogatásban nyilvánulhatnak meg.
Ismerd meg a gyerkőcök világát!

Az érdeklődés kinyilvánítása - lányoknál

A fiúkkal szemben a lányok nyíltabban közelednek az ellenkező nemhez, a szerelmi játékokban pedig csábítóan, esetenként agresszíven viselkednek.

A leghevesebb konfliktusba az édesanyjukkal kerülhetnek, mert le szeretnének válni róla. Ugyanakkor határozott lépéseket tesznek azért, hogy alkalmazkodjanak a valósághoz, elfogadják a szabályokat, és úgy viselkednek, ahogy azt elvárják tőlük.

Hetero- és homoszexuális játékok

A gyerek fantáziáit szexuális játékokban teljesítheti ki, melyek hetero- és homoszexuális jellegűek egyaránt lehetnek. Fontos tudni azonban, hogy nem ezek a játékok határozzák meg a gyerkőc jövőbeli nemi identitását. Hasonlóképpen a testvérekkel folytatott kísérletezés sem tekinthető vérfertőzésnek, csupán erotikus játéknak.

Szorongás, elégedetlenség, magány – hogy jutottunk el ide, és hogyan léphetünk ki belőle?

A Femina Klub februári vendége Tari Annamária klinikai szakpszichológus lesz, akivel az estek házi asszonya, Szily Nóra beszélget majd. Segítenek megérteni az online illúziók és az offline valóság közötti különbségeket, azok pszichológiai hátterét, és gyakorlati tanácsokat is adnak a sokunk számára szorongató, naponta felmerülő kérdésekre.

Időpont: 2020. február 19. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház
Promóció
Ezekben az esetekben a szülők részéről helytelen reakció az ellenségesség. Sokkal hatékonyabb és egészségesebb, ha realisztikus módon áll a gyermek viselkedéséhez, és az életkorának megfelelő nemi nevelést biztosít számára.

Cikkünk a Gyermekeink egészsége című könyv alapján készült, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése