Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. február 11., kedd

ezért ne adjunk okostelefont és tabletet a gyerekeknek! MTI 2018.12.10. 18:00 Megosztom Durva: ezért ne adjunk okostelefont és tabletet a gyerekeknek! Újabb cikkünk a témában: Ebből még baj lesz: új, nagyon ijesztő szokása van a mai gyerekeknek Egy új kutatás szerint a digitális képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyának fejlődésére: az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát. ▾hirdetés A kutatók szerint a digitális médiahasználat nyomot hagy az agy mintázatában: agyi képalkotó eljárással kimutatható változás következett be az okoseszközöket és videojátékokat használó gyerekek agyában. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) elkészült tanulmánya kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén, amely az érzékszervi információkat feldolgozza, korai elvékonyodás jeleit tapasztalhatók. "Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt" - mondta el Gaya Dowling, az NIH orvosa, aki részt vett a projektben. Az NIH adatai szerint a napi több mint 2 órát a digitális képernyők előtt töltő gyerekek nyelvi és gondolkodási felmérői rosszabbak lettek, mint az eszközöket kevesebbet használóké. A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, vajon függőséget okoznak-e a digitális eszközök, de a kutatóknak még több évi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hosszú távú következményeket. "Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk mi, kutatók, amelynek alanyai a következő generáció gyermekei" - magyarázta Dimitri Christakis, az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia legfrissebb ajánlásairól szólva. Az akadémia új irányelveiben azt ajánlja a 18-24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek szüleinek, a videocsevegésen kívül ne engedjék őket digitális médiát használni. Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz! Megosztom

Ezért ne adjunk okostelefont és tabletet a gyerekeknek!


Egy új kutatás szerint a digitális képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyának fejlődésére: az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát.


 
A kutatók szerint a digitális médiahasználat nyomot hagy az agy mintázatában: agyi képalkotó eljárással kimutatható változás következett be az okoseszközöket és videojátékokat használó gyerekek agyában.
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) elkészült tanulmánya kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén, amely az érzékszervi információkat feldolgozza, korai elvékonyodás jeleit tapasztalhatók.
"Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt" - mondta el Gaya Dowling, az NIH orvosa, aki részt vett a projektben.
A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, vajon függőséget okoznak-e a digitális eszközök, de a kutatóknak még több évi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hosszú távú következményeket.
"Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk mi, kutatók, amelynek alanyai a következő generáció gyermekei" - magyarázta Dimitri Christakis, az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia legfrissebb ajánlásairól szólva. Az akadémia új irányelveiben azt ajánlja a 18-24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek szüleinek, a videocsevegésen kívül ne engedjék őket digitális médiát használni.
Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!

 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése