Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. február 25., kedd

4 dolog, amit azonnal meg kell tenned darázscsípésnél
Halálos is lehet
A tragédia megelőzésére érdemes megszívlelned a szakember tanácsait.Itt a tavasz - és vele a különböző röppentyűk, így a méhek és a darazsak is. A nem allergiás gyereknél a méh-, darázscsípés enyhén zajlik le - de ha a te csemetédet még nem csípte meg ilyen rovar, nem tudhatod, hogy érzékeny-e a mérgére, illetve, ha volt is már része ilyen kevéssé kellemes élményben, nem lett-e azóta allergiás.


Bizonyos óvintézkedéseket pedig mindenképpen meg kell tenned, bármi is legyen a helyzet. A tavalyihoz hasonló tragikus balesetek megelőzésére érdemes megszívlelned dr. Herjavecz Irén főorvos asszony tanácsait.

Amit mindenképpen meg kell tenned

Ha fullánk kerül csípés után a bőrbe, amilyen gyorsan csak lehet, vedd ki azt. Éles késsel, a belépésével ellentétes irányból távolítsd el.
Tegyél jeget egy műanyag zacskóba, ami például az uzsonnászacskó is lehet, egy kis kendővel burkold be, és tedd a csípés helyére.
Ellenőrizd úgy negyedóra múlva, hogy a duzzanat nem nőtt-e túl nagyra.
Szárítsd meg a csípés környékét, majd alkalmazz az érintett területre helyi antihisztamint, hogy csökkentsd a viszketést, fájdalmat. Ha nem elég a helyi kezelés, kérhetsz az orvostól viszketéscsillapító tablettát vagy cseppet. Ha később szokatlan színű és kinézetű sebes hólyagos eltéréseket észlelsz, mutasd meg a gyereket szakembernek.

Ha allergiás reakciót észlelsz

A hártyásszárnyú rovarok körébe tartozó méhek és darazsak csípésétől életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, más nevén anafilaxia a gyermekek 0,4-0,8%-ánál, a felnőttek 3%-ánál fordul elő. A tünetek a csípést követő 2-30. percben jelentkezhetnek, és különböző súlyosságúak lehetnek. Tartsd tehát alaposan szemmel a gyereket a csípés után, különös figyelmet fordítva az alábbiakra.
A csípés normális esetben helyi, 10 cm-nél nem nagyobb átmérőjű, enyhén fájdalmas bőrpírral és ödémával kísért, néhány nap alatt oldódó reakciót okoz. Az ennél nagyobb, a csípés helyéről kiinduló, fokozatosan növekvő duzzanat feltehetően IgE - allergiás reakciók kialakulásában jelentős szerepet játszó ellenanyag - által közvetített késői, helyi allergiás reakció.
Enyhébb esetben csak bőrtünetek jelentkeznek, főként a tenyeret, talpat érintő bőrviszketés, testszerte megjelenő, változó mértékű csalánkiütés.
Súlyosabb esetekben ehhez különböző fontos szerveken duzzanatok, hasi görcsök, hasmenés, hányás, mellkasi szorítás, rekedtség, sípoló légzés, légszomj, kábultság, szédülés, halálfélelem társul.


A leghatékonyabb gyógyteák tavaszi gyerekbetegségek ellen

A legsúlyosabb esetekben vérnyomásesés, eszméletvesztés, légzés- és keringésleállás következik be. Az anafilaxia okozta halál leggyakoribb oka a gégeödéma.

Mondj igent magadra!

A Femina Extra 4 alkalmas önfejlesztő sikerkurzusán Szily Nóra pszichológus és coach vezetésével elérheted, hogy elégedett, sikeres és boldog legyél az élet bármely területén.
Hogyan mondjunk nemet lelkiismeret-furdalás nélkül?
A boldogság és siker alapjai, azaz miért fontos önzőnek lenni?
A kommunikáció, mint az érdekérvényesítés kulcsa: a bizalomépítéstől a hatásgyakorlásig
Burnout, vagyis amikor már semminek nincs értelme
A kurzusról pontos részleteket itt találsz.
Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.
Helyszín: MEMO ház – 1077 Budapest, Wesselényi utca 73.
Időpont: 2020. március 6., március 26., április 16., május 7.
Promóció

Ezt tedd!


Szigorúan tilos orvos nélkül kezelni a csípés helyétől távol eső testrészeken észlelt tüneteket, az anafilaxia tüneteit, úgymint nyelési zavar, szédülés, eszméletlenség, nyelvduzzanat, szájbeli vagy szemben elhelyezkedő duzzanat, sípoló légzés, nehézlégzés. A fentiek mindegyike azonnali sürgősségi ellátást igényel, és mentőt kell hívni, amennyiben nincs a közelben orvos, aki, ha szükséges életmentő adrenalininjekciót adhat. Ilyenkor legtöbbször kórházba kell vinni a beteget. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése