Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. február 7., péntek

Minden, amit a koronavírus tüneteteiről és kockázatairól tudni kell

Minden, amit a koronavírus tüneteteiről és kockázatairól tudni kell

A fertőzés gyorsan terjed, és már nem csak Vuhanban


Az már bizonyított, hogy a koronavírus az ázsiai Vuhanból indult el, és lett belőle egy fenyegető világjárvány. A Kína központi részén fekvő városnak több mint 11 millió lakosa van.


Gyanús tünetekkel forduljon orvoshoz
Fotó: MTI

Az egészségügyi hatóságok a rejtélyes vírus első nyomait a belvárosi halpiacon fedezték fel. A SARS-vírushoz hasonlóan, amely Ázsiában 2002-ben és 2003-ben terjedt el veszedelmes sebességgel, a koronavírus első jelei arra utalnak, hogy a piacon árusított élő állatokról mutálódott. A piacon a többi között kígyókkal, denevérekkel, elhízott bambuszpatkányokkal és rókákkal is kereskednek.
Ami eddig biztos
A fertőzés gyorsan terjed, és már nem csak Vuhanban. A kínai hatóságok rendkívüli intézkedéseket írtak elő, többek között 10 várost zártak karanténba eddig. Több tíz millió ember él most szigorú korlátozások között az áziai országban. Lezárták a reptereket, leállították a vasúti és közúti közlekedést.
A vírus ennek ellenére átjutott a határokon. Pozitív tünetekről érkeztek jelentések Thaiföldről, Dél-Koreából, Szingapúrból, sőt még az Egyesült Államokból is. Egy-egy beteget regisztráltak Bordeaux-ban és Párizsban. Javában ellenőrzik a potenciális eseteket a világ szinte minden sarkában. De ahogy mi is megírtuk, ma már Németországban is azonosítottak egy megbetegedést, amelyet koronavírus okozott, feltételezhetően emberről emberre terjedt esetről van szó.
Hogyan készül fel Európa a járványra?
A zárlat életbe léptetése előtt Vuhanból közvetlen járatok indultak az európai nagyvárosokba: Párizsba, Rómába, Moszkvába és Londonba. Az eltelt hetekben több tízezer utas érkezett az európai repterekre abból a térségből.
Ez arra kényszerítette a hatóságokat, hogy megkíséreljék kiszűrni a potenciális betegeket. A reptereken az Ázsiából érkező utasok testhőmérsékletét ellenőrzik, és a gyanús eseteket haladéktalanul elkülönítik. A szóban forgó koronavírusnak ez egy új mutációja, ami ellen nem létezik még védő oltás. Tudni kell, hogy az első koronavírusokat az 1960-as években izolálták megfázásos tünetektől szenvedő betegek orrüregéből. Ezek a vírusok később a humán koronavírus elnevezést kapták. 2020-ban már egy mutálódott változata okoz gondokat.
Ezt az új koronavírust a kínai hatóságok január 7-én azonosítottak és 2019-nCoV-nak nevezték el, egy új törzs, korábban nem azonosítottak emberekben.
Mi az a koronavírus?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírusok olyan vírusok családját képezik, amelyek a megfázásnak tűnő állapottól a súlyosabb tünetekig terjednek, hasonlóan a közel-keleti légzési szindróma (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS).
Ezeknél a vírusoknál kezdettől fogva egyértelműnek látszott, hogy zoonozisról van szó, a kórokozó valamilyen állatról került át az emberre. Kezdetben az egyiptomi sírlakó denevért gyanúsították, kimutatták ugyanis, hogy ebben a fajban és rokonaiban a MERS-CoV-hoz hasonló koronavírusfajok találhatóak.
Az újabb vizsgálatok szerint viszont a vírus eredeti gazdaállata a teve. Fiatal és felnőtt tevékből egyaránt kimutattak egy koronavírust.
Ugyanakkor számos ismert koronavírus kering az állatokban, amelyek még nem fertőzték meg az embereket. A coronavírus név a latin korona szóból származik, ami koronát vagy glóriát jelent, mivel elektronmikroszkóp alatt nézve a vírus képe egy napkoronára emlékeztet.
A koronavírus korai tünetei
Láz, a köhögés, az akadozó légzés és a levertség, ezek akár egy kezdődő influenza tünetei is lehetnek, de akár a koronavírus korai jelei is. Pont emiatt is nehéz emberek tömegéből ezeket a tüneteket kiszúrni, hisz nagyon hasonlóak. A pontos diagnózis megállapítása emiatt is nehézkes.
Súlyosabb esetekben tüdőgyulladáshoz, súlyos akut légzőszervi szindrómához, veseelégtelenséghez és akár halálhoz is vezethet. A koronavírus lappangási időszaka ismeretlen. Egyes források szerint 10-14 nap lehet.
Létezik rá gyógyszer?
A koronavírus új mutáns változatára még nem készült vakcina, és a kezelési eljárás sem kidolgozott. A 2019-nCoV fertőzés kezelésére jelenleg két antivirális gyógyszer jött szóba. Az első az amerikai AbbVie gyógyszercég lopnivar és ritonavir  proteáz blokkolókat tartalmazó, eredetileg a HIV-fertőzés ellen kifejlesztett gyógyszere. Ezek a proteáz fehérjebontó enzimet blokkoló molekulák meggátolják a vírus replikációját, mégpedig úgy, hogy megakadályozzák, a felépítéséhez szükséges érett fehérjék keletkezését. A gyógyszer, amelyet a kínai hatóságok már elkezdtek tesztelni, korábban a SARS és MERS ellen is hatékonynak bizonyult.
A másik még kísérleti stádiumban lévő gyógyszer valamivel jobbnak tűnik. Ez a Gilead Sciences amerikai biotechnológiai cég által eredetileg az Ebola ellen kifejlesztett szer, a Remdesvir. A több RNS-vírus ellen hatékonynak mutatkozó Remdesivir a kórokozók replikálódásához szükséges RNS-szintézist gátolja. Egy, még a járvány kitörése előtt a Nature Communications-ben közzétett kutatás ezt az antivirális gyógyszert találta a leghatékonyabbnak a MERS koronavírus által okozott fertőzés kezelésére. Ezt az eredményt a kínai szakemberek a fentebb tárgyalt, a Lancetben megjelent cikkükben is kiemelték, de a gyógyszer 2019-nCoV elleni bevetéséről eddig még nincs információ.
Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre csak arra útmutatóval szolgál, miként lehet törekvéseket tenni a terjedés visszaszorítására. Azt is tanácsolja az embereknek, hogy vegyék fontolóra a légzőmaszk viseletét, amely megakadályozza, hogy köhögéskor másokra is átterjedjen a vírus, természetesen a rendszeres kézmosás és az egyéb higiéniai intézkedések mellett.
Ellenőrzik a Kínából érkező egyetemistákat
A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben - írta szintén az MTI-hez eljutott közleményében a Semmelweis Egyetem.

A gyakori kézmosás kiemelten fontos a védekezésben
Fotó: Pixabay
Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak a fertőzött országokba.
Az egyetem felkészült a koronavírussal érintett területről érkező hallgatók fogadására is. A Semmelweis Egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatják a vírust. Ha ennek a lehetősége szóba jöhet, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállíttatják a beteget.Ide jelentkezhet mindenki más, aki a leírt tüneteteket tapasztalja magán vagy hozzátartozóján.
Magyarországon még nem találtak fertőzöttet
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.
Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására! - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Kásler Miklós hozzátette: a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg, Magyarországon két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Kásler Miklós miniszter Budapesten tartott sajtótájékoztatót
Fotó: MTI
Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a teljesen a lehetősége annak, hogy valaki behurcolja. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az NNK és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározottak alapján alakították ki az eljárásrendet: eszerint, ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe. Ennek keretében információkat gyűjtenek az esetlegesen szükségessé váló intézkedések megtételéhez. Gyanúsnak számítanak az olyan, még nem kivizsgált esetek, amelyeknél felmerül a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés.
Egyelőre nincs utazási tilalom
Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat fogalmaztak meg: fontos a gyakori, rendszeres kézmosás, a köhögés, a tüsszentés etikai szabályainak betartása. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is - mondta a tisztifőorvos.
A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszer-kezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.
Kitért arra is, hogy Magyarország az influenzaszezon közepén van, miként Kína is, ezért továbbra is javasolják az influenza elleni védőoltást. Kifejezetten a koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik – közölte.
Az idős emberek a legveszélyeztetettebbek
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak - a korábbiakkal összehasonlítva - jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája. A halálesetek főleg olyan idős emberek körében fordultak elő, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben. A megbetegedés gyermekeknél eddig nem igen volt jellemző - emelte ki.
Mivel a betegség lappangási ideje maximum tizennégy nap, a főorvos azt javasolja, hogy aki tizennégy napon belül érkezett a járványos területről - a közép-kínai tartományokból - és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése