Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. február 24., hétfő

A hasmenés okai és kezelése gyermekeknél

Azonkívül, hogy önmagában is betegség, számos egyéb betegség tünete lehet a gyakori (naponta háromnál több) folyé­kony vagy félig folyékony széklet ürítése. A hasmenés sokszor „gyógyító” jellegű, bizonyos kórokozóktól, parazitáktól, túl­zott mennyiségben elfogyasztott ételtől szabadítja meg a szervezetet. Megkönnyíti a belekre nehezedő nyomást, és elősegíti a gyógyulást. Ugyanakkor viszont súlyos folyadékveszteséget okoz, amelyet ivással pótolni kell.

Okai

Általában vírusos eredetű (rotavirus, echovírus, adenovirus) vagy bak­teriális bélfertőzésről van szó. A rotavírusos hasmenések 60%-a 6 hónapos és hároméves kor között fordul elő, míg 40%-át baktéri­umok okoznak (főként az Escherichia coli, szalmonella, Shighella sp, Pseudomonas aeruginusa, Klebsiella pneumonite). Ezek a fertőzések egész évben előfordulnak, különösen, ha a gyerek közösségbe – bölcsődébe, óvodába vagy iskolába – jár.
Ezekhez hasonlóak az ételmérgezésből eredő hasmenések is, amelyek a fertőzött (például stafilococcus vagy szalmonella) étel elfogyasztása után hat órával jelentkez­nek. Más eredetű hasmenést okozhatnak a paraziták (gyűrűsférgek, laposférgek, mint a horgasfejű galandféreg), az ételek nem megfelelő felszívódása (gluténérzékenység, ételallergiák), amelyek megváltoztatják a bél baktériumflóráját. Az újszülötteknél hasmenést válthat ki a túl sok táplálék is.

Hasmenés: táplálkozási tanácsok

  • A legfontosabb, hogy megakadályozzuk a gyermek kiszáradását, mert súlyos következményei lehetnek, különösen a csecsemőknél. Az akut szakaszban gyakran kell itatni, kis kortyokban, hogy ne hányjon. Ha enyhül a hasmenés, csak könnyű folyadékokat adjunk, levest, almalevet, ánizsteát, édeskömény- vagy citromfűteát.
  • Ne erőltessük az evést, adjunk időt az emésztőrendszernek, hogy regenerálódjon.
  • Ne adjunk a gyereknek tejet, tejterméket (sajtot, joghurtot) a hasmenést követő három hétig.
  • Segítsük a szervezet felépülését tejenzimek Lactobacillus acidophilus és bifidus, probiotikumok és prebiotikumok használatával.

Tünetek

A hasmenéses időszakok súlyosabbak az újszülötteknél, mint a cse­csemőknél vagy a nagyobb gyerekeknél. Az újszülötteknél a vírusos hasmenés hirtelen jelentkezik, vizes, sárgás szék­lettel, és sugárban távozik. A bakteriá­lis eredetű széklet viszont zöldes színű, nyálkás, kellemetlen szagú. Különösen a szalmonellafertőzés okozta hasmenés veszélyes: zöldes színű, nyálkás, véres széklet, a has feszülése, amit hányás, láz kísér és a folyadékvesztés okozta kiszáradás görcsökhöz vezethet.
A csecsemőknél és a nagyobb gyermekeknél a hasmenéshez társulhat hányinger, hányás, hasi fájdal­mak, láz és súlycsökkenés. Az élősködők okozta hasmenést a nyálkás széklet és a hasfájás jellemzi, míg a rossz ételfelszí­vódás valójában nem valódi hasmenés, a széklet bőséges, nem mindig folyékony és zsírokban gazdag.

Diagnózis

A diagnózis során nem csupán a hasmenést kell megállapítani, ami nyilvánvaló, hanem a kiváltó okokat. Ha kizárják az étel- és gyógyszerallergiát, akkor széklettenyésztést végeznek, amely­ben vírusokat, baktériumokat, élősködőket keresnek. Ha viszont az emésztésben van a hiba, másfajta székletvizsgálatot végeznek: amidokat, zsírokat, izomrostokat keresnek, vagy laktózterheléses tesztet végeznek (az esetleges ételallergiát vagy intoleranci­át keresve); esetleg még speciálisabb vizsgálatot rendelnek el, mint mondjuk a gluténérzékenység kimutatását.

Terápia

Azonkívül, hogy a hasmenést okozó bajokat kezeljük (például megfelelő antibiotikumok adása baktériumfertőzés esetén), néhány dolgot feltétlenül szemmel kell tartanunk. Ilyen például a folyadék­veszteség.
Figyelem! Erős hasmenés és láz esetén újszülöttekkel és csecsemőkkel rögtön forduljunk a gyerekorvoshoz, csakúgy, ha túlzottan bágyadt, levert a kicsi. A le­gyengült, aluszékony gyermek súlyos állapotot jelezhet.
A kiszáradás megelőzése érdekében itassuk sokat, és ha szükséges, adjunk hányás elleni gyógyszert. Jobb, ha nem akadályozzuk meg gyógyszerekkel a hasmenést, amíg az Okai t nem ismerjük, időlegesen javul ugyan a gyermek állapota, de késlelteti a betegség lefolyását, illetve a diagnózi­sának megállapítását.

Homeopátia

Argentum nitricum 9CH adható a túl sok cukor fogyasztása miatti irritációs hasmenésre. Arsenicum album 5CH jó az ételmérgezésből adódó hasmenésre, a szorongás, a stressz okozta hasmenés kezelésére. A Chamomilla 9CH a fogzás okozta hasmenésre, amikor fázás, irritáció jelentkezik. A Colocynthis 9CH az olyan hasmenésre, ami hasi görcsökkel jár, de javul, ha a gyerek összegörnyed. A Podophyllum peltatum 5CH a nyári hasmenésre, amikor a gyerek nem akar enni, csak inni, és a tünetek hajnali 4 óra körül rosszabbodnak.

Növényterápia

A Potentilla tormentilla (pimpó [vérontó], pipefű) tinktúra megnyugtatja az irritált bélnyál­kahártyát, csökkenti a székletürítést és a krónikus eredetű hasmenés. Vaccinium myrtillus (fekete áfonya) MG 1DH hasznos fertőtlenítő, elősegíti a gyomor és a bél gyógyulását. A Vaccinium vitis idaea (vörös áfonya) MG 1DH viszont szabályozza a bélműködést, az irritált vastagbél és a hasmenés esetében. A Sanguisorba officinalis (őszi vérfű) MG 1DH szintén hasmenés elleni szer. Mindegyiket az orvos írja fel, és a gyermek testsúlya szerint határozza meg a cseppek számát.

Mikor kell kórházi kezelés?

Kórházi kezelés, infúzió adás, intravénás elektrolit- vagy bikarbonát pótlás, illetve szükség esetén antibiotikum adása válhat szük­ségessé, ha az otthon alkalmazott kezelés mellett:
  • a hányás ismétlődik és a széklet nem válik összeállóbbá,
  • ha véres, nyálkás, bűzös székletet ürít,
  • ha a láz nem szűnik,
  • ha a kiszáradás jeleit észleljük (aláárkolt szemek, bevont, lepedékes nyelv, száraz nyálkahártyák, cserepes ajkak, bágyadtság, sápadtság, aluszékonyság, elesettség, gyengeség, csökkent vi­zeletürítés),
  • ha elégtelen a folyadék- és táplálékfelvétel, valamint
  • ha fokozódó hasi fájdalom jelentkezik.Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése