Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 30., hétfő

-BŐRTÁLYOG


Bőrtályog, kelés, darázsfészek

A kelés és a darázsfészek (karbunkulus) bakteriális fertőzés okozta, gennyel kitöltött üreg a bőrben.
A gennyel teli tasakos elváltozással járó fertőzések többségét a Staphylococcus aureus baktérium okozza
- Előfordul, hogy a kórokozó a szőrtüszőn, apró sérülésen vagy tűszúrásnyi seben jut be a bőrbe, bár gyakran nincs egyértelmű behatolási pont. Nem megfelelő higiéniás körülmények között, krónikus bőrbetegségben, vagy ha az orrüreg Staphylococcus-szal fertőzött, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki ilyen bőrfertőzések. Ismeretlen okok miatt előfordul, hogy egyeseknek visszatérő bőrfertőzése lesz.
Az orvos megpróbálja kiirtani a Staphylococcus-t antibakteriális szappannal történő mosakodással, orrüregbe kenhető antibiotikumos krémmel és antibiotikum szedésével mindazoknál, akikben a kórkép kiújulásra hajlamos.
A kelés és a darázsfészek a gennyel teli üregek méretében és az elhelyezkedés mélységében különbözik egymástól.

A kelés:












A kelés, más néven furunkulus, meleg, fájdalmas, gennyel kitöltött fertőzéses eredetű, bőrfelszín alatt elhelyezkedő üreg.
- A kelés átmérője kettőtől több centiméterig terjedhet. Gyakran kezelés nélkül kifakad. A kelés területéről baktériumok terjedhetnek át és fertőzhetik meg a környező szöveteket és nyirokcsomókat. Az egyén lázas lehet, és gyengének érezheti magát.
Az orvos a kezelés során felnyitja a kelést, és lebocsátja a benne lévő gennyet. A lebocsátás után steril sóoldattal átmossa az üreget, hogy meggyőződjön arról, nem maradt-e genny benne. Néha a kiürített kelést gézzel köti be, mely 24-48 óra után távolítható el.
Ha a kelés teljesen kiürült, nem szükséges antibiotikumos kezelés.
- Ha a fertőzés továbbterjed, vagy az arc középső vagy felső területén helyezkedik el, akkor sztafilokokkusz ellenes antibiotikumra, például dikloxacillinre vagy cefalexinre van szükség, mert nagy annak a veszélye, hogy a fertőzés az agy felé terjed.
Darázsfészek (karbunkulus):











A darázsfészek kicsi, felszínes kelések csoportja, melyek a bőr alatt egymással összekapcsolódnak.
Az összefolyt területek maguktól kifakadhatnak, és genny ürülhet belőlük. Az egyén lázas lehet és gyengének, betegnek érezheti magát. Leggyakrabban férfiak tarkóján alakul ki. Gyakran vezet kifejezett bőrhámláshoz és hegesedéshez. Idősek, cukorbetegek, súlyos betegségben szenvedők fokozottan hajlamosak rá.
A kezelés antibiotikumok szedéséből áll.
-Minden nagyobb kelést fel kell tárni, hogy a gennyet le lehessen bocsátani.
 A karbunkulust nehéz meggyógyítani, mert a sok kicsi, gennyel teli üreget nehéz megtalálni és leszívni. Ezért az antibiotikumot néha több hónapig is szedni kell.


Tünetek: tályog, bőrjelenségek, bőrleválás, láz, gyengeség,



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése