Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. november 24., vasárnap

A DROGOKKAL KAPCSOLATOS ALAPFOGALMAK II-

A drogokkal kapcsolatos alapfogalmak II
Eszköztár:
Drognak (kábítószer, pszichoaktív szer)nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a szervezetbe kerülve valamilyen módon befolyásolják, megváltoztatják tudati állapotunkat: kellemes érzést, felszabadultságot, eufóriát, színes álmokat, csapongó gondolatokat, érzékcsalódásokat stb. idéznek elő.
Más megfogalmazásban, a drog olyan természetes vagy mesterséges eredetű anyag, mely a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz, és rendszeresen alkalmazva károsan befolyásolja a szervezet testi-lelki folyamatait.
Ez a meghatározás az illegális (tiltott) drogok mellett érvényes a legális (engedélyezett) szerekre is, így például az alkoholra, a nikotinra és a koffeinre.
A kábítószer elnevezés nem szerencsés, hiszen a drogok egy részének nincs kábító hatása.
(A drog kifejezés eredetileg a természetes eredetű, például a gyógynövényekben található hatóanyagokra vonatkozott.)
Pszichotróp anyagoknak azokat a mesterséges anyagokat nevezzük, amelyeket ugyan kábítószerként tartanak nyilván, de gyógyszerként is alkalmazzák őket (pl.: morfin).
A kóros függőség, más szóval dependencia olyan magatartást jelent, amely kényszerítő erővel befolyásolja, meghatározza az ember viselkedését.
-A függőség kialakulhat valamilyen kémiai szer (pl. nikotin, alkohol, kábítószer) használata nyomán, de kapcsolódhat valamilyen magatartászavarhoz is (pl. játékszenvedély, munkamánia stb.).
- A függőségnek gyakran két fajtáját különítik el, a lelki és a testi függőséget, amelyek nem zárják ki egymást, sőt gyakran egyidejűleg jelentkeznek. Ez utóbbi miatt legtöbbször egyszerűen függőségről beszélünk.
 A drogfüggőség azt az állapotot jelenti, amikor a fogyasztó már képtelen a drog nélkül élni.
A lelki (pszichés) függőség hátterében a kóros szenvedély által előidézett kellemes élmények állnak, ezek újbóli átélése irányítja a szenvedélybeteg cselekedeteit. A drogokhoz kapcsolódó lelki függőség a szer utáni csillapíthatatlan, kínzó vágyat, a szer használata nyomán fellépő megelégedettség, felszabadultság előidézését, a rossz közérzet megszűntetését jelenti.
 Kezdetben a fogyasztó lelkileg kötődik a szerhez, nem zárkózik el annak többszöri használatától.
- Fontos, hogy a pszichés függőség már az első alkalmazáskor kialakulhat, ha a hatás kellemes élményt okoz.
-Többszöri alkalmazással a kötődés erőssége egyre nagyobb, és a kezdetben ajándékba kapott drogért később már pénzt (egyre több pénzt) is képes áldozni a használója.
A szerrel élés beszüntetése vagy az adagok csökkentése mentális zavart, depressziót, bizonyos szerek esetében akár pszichózist (elmezavar) is okozhat.
-A szer utáni vágy annyira erős, hogy az egyén jobban szeret a kábítószer által befolyásolt állapotban lenni, mint anélkül, és jó közérzetéhez a szer ismétlődő használata már elengedhetetlen.
A viselkedési szenvedélybetegségekkel küzdő emberek hasonló érzésekről számolnak be. Magatartásukat a kóros viselkedéssel kapcsolatos vágy, majd a viselkedés nyomán fellépő feszültségoldás motiválja.
A testi függőség (szomatikus dependencia)
- a kémiai szenvedélybetegségek jellemzője, és hosszabb – a használó személyétől, valamint a használt szer fajtájától függő –, sokszor hónapokban, években mérhető hozzászokási folyamatot jelent. Kialakulásával a szervezet hozzászokik a szer mindennapi jelenlétéhez, és annak elvonásakor kellemetlen, a mindennapi élettel összeegyeztethetetlen tünetek jelentkeznek.
- Testi függőség azoknál a kábítószereknél alakul ki, amelyek élettani hatása olyan, hogy hosszabb-rövidebb idő alatt a szervezet teljes mértékben megszokja a szer jelenlétét, és a normális működések fenntartásához látszólag már igényli is azt.
-A testi függőség egyértelmű jelei az elvonási tünetek (pl. nyálfolyás vagy éppen szájszárazság, remegés, hasmenés vagy székrekedés, izzadás, bizonytalan eredetű és helyű elviselhetetlenségig fokozódó fájdalmak; összefoglalóan megvonási, illetve absztinencia tünetegyüttes). A testi függőség kialakulása után a használó már azért alkalmazza a szert, hogy a kábítószer hiányában fellépő kellemetlen tüneteket enyhítse. A drog pedig felemészti a beteg szervezetét, az elvonási tüneteket „enyhítve” egyúttal fenntartja az általa kiváltott lelki függőséget is. A drogfogyasztó úgy érzi, hogy szervezete akkor működik normálisan, ha a kábítószert használja, és a szer hiányában életfunkciói abnormálisak.
A pszichoaktív szerek, kábítószerek folyamatos használata odavezet, hogy a szervezet fokozatosan hozzászokik a drog mindennapi jelenlétéhez, ami a szervezet funkcióinak megváltozását eredményezi.
-A felhasználó szervezete egyre növekvő ellenállást mutat a droggal szemben, ami szükségszerűen a szer adagjainak növeléséhez vezet a kívánt hatás kialakulásának érdekében. A szervezet tehát egy idő után megszokja a hatás kiváltásához szükséges mennyiséget, és nem reagál rá a kívánt mértékben. Ez kényszeríti az egyént az adagok emelésére, vagy az adagolások közötti idő rövidítésére, vagy egy erősebb kábítószerre való áttérésre.
A hozzászokás folyamatának, a tolerancia kialakulásának viszonylag egyszerű a biológiai magyarázata.
-A szervezetbe jutott drogok döntő többségét a májsejtek hatástalanítják. A májnak ez a védekező funkciója rendkívül fontos a szervezet normális működése szempontjából. Ha egy drog rendszeresen bejut a szervezetbe, akkor a májsejtekben megnő azoknak az enzimeknek a koncentrációja, amelyek ezt az anyagot hatástalanítják, közömbösítik. Ennek következtében, ha ugyanannyi mennyiségű drogot juttatnak be a szervezetbe, mint korábban, akkor a megnövekedett enzimkoncentráció miatt a májsejtek hamarabb semlegesítik azt, és a kívánt hatás elmarad.
- A kábítószer okozta kellemes állapot eléréséhez tehát növelnie kell a dózist a fogyasztónak. A drog egyre nagyobb mennyiségű alkalmazása pedig együtt jár a drog káros hatásainak sokszorozódásával. Mindez anyagilag is egyre nagyobb terhet ró a fogyasztóra, a kábítószer megszerzéséhez szükséges pénz előteremtése gyakran vezet bűncselekményhez.
A kémiai szenvedélybetegségek leggyakoribb formája az alkoholizmus. A szeszes italokban található etilalkohol (CH3CH2OH) veszélyes méreg, elsősorban a központi idegrendszert és a májat károsítja. Az etilalkohol a bélcsatorna falán keresztül felszívódik a vérbe, majd a májkapuéren keresztül először a májba jut. A májra gyakorolt károsító hatás éppen azzal magyarázható, hogy a vérből az etilalkohol jelentős részét felveszik a májsejtek, és hatástalanítják.
.
Az enzimkoncentráció jelentőségét az alkohol hatástalanításában az is mutatja, hogy az emberek nem egyformán reagálnak az elfogyasztott alkohol mennyiségére. A férfiak általában jobban bírják az italt, a nők pedig kevésbé, vagyis a nőkben már kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után jelentkeznek a központi idegrendszerre gyakorolt hatások. A vizsgálatok szerint a nők májsejtjeiben kevesebb – az etilalkohol átalakításában közreműködő – enzim képződik.
Érdekes, hogy az alkoholizmus egyes ázsiai és indián népességekben egyáltalán nem ismert, és ez a tény örökletes, genetikai tényezőkre vezethető vissza. Ezekben a népességekben a májsejtekben nincs működőképes aldehid-dehidrogenáz enzim, ezért alkoholfogyasztás után megemelkedik a lebontás köztes termékének, az acetaldehidnek a koncentrációja a vérükben. Az acetaldehid pedig fejfájást, rosszullétet (hányinger, szédülés, izomgyengeség stb.), kellemetlen közérzetet okoz, ami visszatartja az embereket a fogyasztásától.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése