Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. november 28., csütörtök

A VALÓDI TÖKÉLETES ÉLMÉNY -V-

A valódi tökéletes élmény -v-
Eszköztár:
Csíkszentmihályi Mihály magyar származású tudós a Chicagói Egyetem pszichológiai tanszékének vezetője tette közzé ilyen címmel a boldogság kereséséről, mint alapvető emberi törekvésről szóló könyvét 1990-ben, amelyben több mint húsz éves kutatómunkájának eredményeit foglalta össze.
 A „flow (áramlat) rövid időn belül elterjedt szakkifejezés lett, mint néhány évtizeddel korábban a stressz. Az elmélet tanulságos valamennyiünk, azaz minden boldogságra sóvárgó ember számára, s különösen azoknak, akik úgy érzik eltévedtek ezen az úton, s az igazi keresés helyett pótlólagos, helyettesítő megoldásokkal élnek.
Legtöbbször azt hisszük, hogy sorsunkat elsődlegesen rajtunk kívül álló erők, vagy felsőbb hatalmak irányítják. Sok olyan erő hat az élményeinkre, jó vagy rossz közérzetünkre, amelyeket nemigen tudunk befolyásolni. Adott vérmérséklettel, alakkal, arcvonásokkal születünk, nem mi választjuk a szüleinket, nem igen szólhatunk bele, milyen okosak leszünk, és abba se, legyen-e háború, vagy gazdasági válság, milyen a kor, amelyben élünk. De minden meghatározottság ellenére átélünk olyan pillanatokat, amikor azt érezzük, hogy mi magunk irányítjuk cselekedeteinket, nem ismeretlen külső erők. Átszellemült gyönyörűséget érzünk, úgy tűnik, mindig ilyennek kellene lennie az életnek. Nos ezt az érzést nevezi a szerző tökéletes élménynek.
Ilyen élmények bekövetkeznek kedvező és kevésbé kedvező körülmények között is. Az apára rámosolyog a kisfia, a vásznon a festő szeme láttára megszületik a kép, de különleges boldogságként emlékeznek az erdei madárcsicsergésre, akik túléltek egy katasztrófát, egy háborút, koncentrációs tábort. Életünknek ezek a legszebb élményei nem passzív ellazult állapotban érnek bennünket, hanem akkor, amikor testi és szellemi teljesítményünket megfeszített akarattal a végletekig fokozzuk, hogy véghez vigyünk valamilyen nehéz, de fontos feladatot. Az élmény nem egyszerűen megtörténik, hanem mi magunk hozzuk létre azzal, hogy egy kihívásra meghaladjuk önmagunkat. Minden ember előtt ezerszámra állnak ilyen lehetőségek.
Az adott pillanatban számos kellemetlen kísérője lehet a tökéletes élménynek, az erőfeszítés testi fájdalmakat okoz, a célba érő sportolók összeesnek a fáradtságtól, mégis életük legszebb pillanata a győzelem. Uraljuk az életet, tevékenyen részt veszünk az irányításában – érezzük ilyenkor, ez lehet az, amit az emberek boldogságnak neveznek.
A kutatások során művészek, sportolók, sebészek, sakkozók stb. mondták el, milyen érzés azt tenni, amit a legjobban szeretnek. A beszámolók kristályosították ki a tökéletes élmény elméletét, melyben az alapérzés a flow, az áramlás, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, annyira élvezetes, hogy minden áron, önmagában ezért az élményért készek vagyunk folytatni azt.
A kutatások szerint a tökéletes élményt a kulturális háttértől függetlenül ugyanúgy írják le férfiak és nők, idősek és fiatalok. Koreai asszonyok, tokiói tizenévesek, navaho pásztorok, parasztgazdák és futószalag mellett dolgozó munkások szinte azonos szavakkal számolnak be róla.
Az élmények minőségét irányító képességünk végső, próbája, mit csinálunk magányunkban, amikor semmiféle külső figyelemstrukturáló elem nincs jelen. Viszonylag könnyű elmerülni a munkában, baráti társaságban tölteni az időt, koncertre, vagy színházba menni, de mi van akkor, ha saját magunkra kell hagyatkoznunk. Amikor magányosak vagyunk és leszáll ránk a lélek sötét éjszakája, mihez kezdünk gondolatainkkal, eszünkbe jut vajon olyan tevékenységbe fogni, ami úgy élvezetes, hogy fejleszti a személyiségünket? Ha valaki nem tudja, hogyan irányítsa figyelmét, mikor egyedül van, akkor elkerülhetetlenül könnyű külső megoldásokhoz folyamodik: narkó, lötyögés, izgalom – bármi, ami tompítja, vagy lefoglalja a gondolatokat.
A rendszeres kábítószer-fogyasztás az olyan kényszercselekvésekkel együtt, mint a folytonos takarítás vagy a szexuális megszállottság, a magánytól, a szorongástól, a belső káosztól való félelemmel vívott harc drasztikus eszköze. A szerfogyasztás lényege, hogy az én megszabadul saját pszichikai energiája irányításának felelősségétől. A személy nyugodtan hátradőlhet és figyelheti a kábítószer kiváltotta gondolatokat. A szer - a televíziónézéshez hasonlóan - megkíméli az elmét attól, hogy elkedvetlenítő gondolatokkal kelljen szembenéznie. A drogok látszólag képesek a tökéletes élmény művi előidézésére, azonban eltorzítják a vágyak és a lehetőségek észlelését, egymásnak való megfelelésük mérlegelését. Kellemes állapot, amely azonban csak csalóka utánzata annak az örömnek, ami az egyre növekvő cselekvési lehetőségekből és képességekből ered.
A kábítószer tudattágító hatású, növeli a kreativitást – gondolják sokan. Valójában tényleg megváltoztatja a tudat tartalmát, elrendezését, de nem terjeszti ki az én uralmát a tudat működése felett. Az alkotáshoz pedig éppen erre az irányításra van szükség. Szélesebb körű szellemi élmények, szokatlan képek, gondolatok, érzések tapasztalhatók meg a szerek hatására, mint normális érzékszervi feltételek között, azt viszont korlátozzák, hogy az élményeinket el is rendezzük. A függőség veszélye, hogy el lehet veszíteni a tudat rendezésének esélyét, a folyamat irányításának képességét.
Azokból a tizenévesekből, akik nem tanulják meg irányítani a tudatukat, nem tudják kezelni az egyedüllét pillanatait, „fegyelmezetlen” felnőttek lesznek. Hiányozni fognak azok az összetett képességeik, amelyek segítenek a mai információkkal zsúfolt, versengő világban élni. Nem fogják tudni, hogyan kell élvezni az életet, hogyan kell megkeresni olyan lehetőségeket, melyekben kibontakoztathatók rejtett tulajdonságaik. Minél korábban kezdjük elsajátítani az összpontosítást, a belemerülést, a tökéletes élmény elérését, annál jobb, de soha sincs túl későn. Vannak módszerek, amelyekkel a test és az elme segít előidézni az áramlás élményét. Az életminőség mindig javítható ezekkel az eljárásokkal, tevékenységekkel, ha valaki megteremti magának a feltételeket, melyek között a közvetlen körülményeitől függetlenítheti magát.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése