Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. november 19., kedd

MIT TEHETÜNK A SZÁJPENÉSZ ELLEN ?

Mit tehetünk a szájpenész ellen?
Fehér lepedéket észlelsz csecsemőd nyálkahártyáján és a szájában? Ne aggódj, nem súlyos a betegség, azonban tény: a szájpenész aggasztó lehet az érzékenység vagy fájdalom miatt. Ez a sarjadzó gomba típus elsősorban emésztőszervi, bőr és hüvelyi fertőzéseket okoz. Orális fertőzés nagyrészt újszülötteknél jelentkezik.
 Érdemes leszögezni, a szájpenész nem betegség, hanem egy állapot.

Abban az esetben, amikor állapotos nőnél hüvelyi candidiasis áll fenn, már a szülés pillanatában megfertőződik az újszülött. Fontos tudni, antibiotikumos kezeléssel sok ártalmatlan baktériumot pusztítanak el a szájüregben, így a Candida albicians könnyen túlszaporodhat, mivel megfogyatkoznak körülötte az egyéb baktériumtörzsek. Az antibakteriális szájöblögető oldatok túlzott használata hasonló problémát okoz, mint az antibiotikumok. A különféle gyógyszerek, a sugárkezelés és a Sjögren-szindróma a nyáltermelés hiányát okozhatja, amely szintén növeli a szájpenész kialakulását.

A legyengült immunrendszer és a rossz általános egészségi állapot mellett a vas, a folsav és a B12-vitamin hiánya, a súlyos vérszegénység és a cukorbetegség is kockázati tényező. Az inhalálók és a szteroidok használata, valamint a dohányzás szintén elősegítheti a szájpenész megjelenését.

Milyen jelei vannak?

Nagy valószínűséggel, szájpenésszel van dolgod, ha a következőket észleled:
-    a száj nyálkahártyáján, foltokban fehér lepedék látható
-    a foltok olyanok, mintha porcukorral lennének beszórva
-    letörölve, vérző felszín marad vissza
-    mivel fájdalmas, a baba általában kevesebbet szopik, eszik
-    kezelés nélkül szinte órák alatt terjed tovább, beborítva az egész szájat

Sajnálatos következmény, hogy a szájpenész néha átterjedhet a kismama mellére, mellbimbójára. Feltétlenül forduljon nőgyógyászához vagy háziorvosához; valószínűleg gombaölő port fog javasolni, szükség esetén gyógyszert ír fel. Sebes mellekkel a szoptatás nagyon fájdalmas is lehet, de fontos, hogy ilyenkor a fájdalom ellenére is kitartsunk, ne hagyjuk abba a szoptatást. Előtte-utána azonban törölgessük át a mellet is, a baba száját is borax-glycerines oldattal, és fokozottan ügyeljünk a cumik, mellszívó stb. sterilizálására.

Kezelési lehetőségek

Csecsemők esetében a szájpenész kezelése bóraxos-glicerines oldattal való ecseteléssel történik. Ezt receptre vagy anélkül is be lehet szerezni a gyógyszertárakban. Ujjunkra többrétegű gézlapot tekerünk, majd az oldatba mártva határozott mozdulatokkal letöröljük a fehér lepedéket. Igyekezzünk a belső szájzug rejtettebb helyeihez is hozzáférni, mert ha valahol otthagyunk egy keveset is a lerakódásból, az újra terjedni kezd a szájban.
Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére is makacsnak bizonyul a fertőzés, próbáljuk kitartóan kezelni a gombásodást, annak teljes megszűnéséig. Nagyon figyeljünk a higiéniára is!

A szájpenésszel küzdő babát gyakrabban kell tisztába tenni, mert a gomba bélrendszerbe való bejutásával a végbél tájékán is kialakulhat a fertőzés. Ez pirosságot okoz, gombaellenes popsikrémmel kezelhetjük. Ez lehet bóraxos kenőcs, de házilag is összeállíthatjuk Canesten és Bepanten keverékéből.

A szájpenészt szervezete megerősödésével párhuzamosan egy idő után kinövi a gyermek.
csaladhalo.hu


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése