Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. november 30., szombat

MIT TEGYÜNK A GYERMEK HELYES TESTARTÁSÁÉRT

Mit tegyünk a gyermek jó testtartásáért




Milyen iskolatáskát vegyünk gyermekünknek, illetve mit tehetünk azért, hogy jó testtartása legyen, ne ferdüljön el a gerince?

Észrevehetően nőtt az utóbbi időben azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek hibás a testtartása, görbe a hátgerince, és nagyon gyakori, hogy nem is a család veszi ezt észre, hanem a sporttanár, az edző, az osztályfőnök, netán egy szűrővizsgálat során derül ki, tudtuk meg a szakorvostól. Ennek rengeteg kiváltó oka lehet, de ha idejében észrevesszük, akkor rendkívül könnyen korrigálható.

Hátizsák

Nagyon fontos, hogy a gyermek milyen iskolatáskát hord, Lehetőleg kézben (vagy az egyik vállán) ne sokat vigyen, hordjon inkább hátizsákot, amely egyenlően osztja el a sújt a háton – ellenkező esetben a hátgerinc oldalra ferdülhet. Persze az lenne az ideális, ha – amint azt az amerikai filmekben is nemegyszer látjuk – a diák az iskolában, szekrényben tarthatná a tanfelszereléseket, s nem kellene folyton mindent magával cipelnie.
Az, hogy tanulás közben milyen tartása van a gyermeknek, szintén meghatározó.
- Fontos, hogy az iskolapadból a gyermek előre nézzen (tehát ne kelljen oldalra forduljon, ha a táblát akarja látni), amikor pedig ír, a karja legyen a könyöke magasságában, derékszögben.
 Otthon pedig a számítógép monitorja legyen megfelelő magasságban, ezenkívül a gyerek ülve és asztal előtt tanuljon, ne hanyatt fekve, vagy egyéb pozíciókban.
-Nagyon sokat javíthat heti két sportóra is a gyermek tartásán, a szülőknek tehát nem kellene arra törekedniük, hogy gyermekük felmentést kapjon.
Észrevehetjük

A tinédzserkorúak a leghajlamosabbak arra, hogy rossztesttartást vegyenek fel, ebben a periódusban gyakoribb ellenőrzés szükséges és ilyenkor még fontosabb a rendszeres sportolás, hiszen egy jó izomzatú gyerek kevésbé van kitéve a gerincet érő megterhelések károsító hatásának.
-Nagyon sok gyerek nem mozog eleget, ez látszik a puha, gyenge izomzatukon. Ők jobban ki vannak téve az ilyen jellegű problémáknak. Ezenkívül az egészséges táplálkozás is meghatározó, az, hogy a fejlődésben lévő szervezet hozzájut-e a szükséges tápanyagokhoz,.
Egy kis odafigyeléssel a szülő is észreveheti, ha nem jó a gyerek testtartása: könnyen megnézhetjük, hogy nincs-e az egyik válla lejjebb, mint a másik, nincs-e előrébb a törzsének az egyik oldala, mint a másik, nem olyan-e a gerince, mint egy kérdőjel.
Ha ilyesmit veszünk észre, fektessük hasra a gyermeket: ha ebben a pozícióban eltűnik a görbület, akkor csak rossz testtartásról van szó, ha viszont nem, akkor már orvosi eset.

-A rossz testtartás nagyon könnyen javítható megfelelő tornagyakorlatokkal, ha viszont elhanyagoljuk, gerincbetegség is lehet belőle. Fontos, hogy a növekedési korszak alatt javítsuk ki a hibás testtartást, mert a növekedés befejeztével erre már kevés esélyünk van.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése