Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. november 12., kedd

HÁROM TUDATALATTI SZORONGÁS GYERMEKKORBAN

3 tudat alatti szorongás gyermekkorban

A gyerekkori félelmek nem mind megmagyarázhatóak. Tudd meg, mi az, ami ösztönösen szorongást ébreszthet csemetédben!

Természetes, hogy a gyerkőcök több dologtól félnek, mint a felnőttek, hiszen amellett, hogy színes fantáziájuk is élénkebbé teszi a rejtélyes világot, még számtalan ismeretlen információval is találkozhatnak.
A vihartól és a magánytól való fizikai rettegés mellett azonban olyan mélyebben gyökerező szorongások is előfordulhatnak a kicsiknél, melyek nem félelemben, inkább heves érzelmi reakciókban nyilvánulnak meg.

Ez lehet rás, kétségbeesés, a félelemhez hasonló aggodalom, ami a te szemedben jelentéktelen dolgok miatt tör rá csemetédre.
Tudd meg, mi okozhat szorongást a kicsiknél, és segíts neki megbirkózni az érzelmeivel!

Szeparációs szorongás

Mind közül a leggyakoribb talán a szeparációs szorongás, ami pont abban az életkorban fordul elő, amikor te már egy picit szívesen elszakadnál gyermeked mellől. Az apróságok azonban ekkor ragaszkodhatnak a legjobban a szülői társasághoz: előfordulhat, hogy szemed fénye akkor is heves rásban tör ki, ha csak két lépésre eltávolodsz tőle.
Ez a szorongás nem tudatos a gyerek részéről. Az elszakadástól való félelem időszaka az érzelmi fejlődés természetes részét képezi, mellyel anyaként neked kell megbirkóznod.
 Semmiképpen ne úgy kezeld csemetéd kétségbeesését, mintha szándékosan magához próbálna láncolni, hiszen szorongását az az aggodalom okozza, hogy, ha eltűnsz a szeme elől, talán sosem pillant meg újra.
Türelemmel és szép szavakkal azonban megbirkózhatsz a helyzettel. Hiszen, ha minden egyes alkalommal a tudtára adod, hogy, bár el kell menned egy időre, hamarosan újra mellette leszel, tudni fogja, hogy nincs oka rettegni az eltűnésedtől.

Szorongás a sérülésektől

Amikor a gyerek tudatára ébred saját magának és a testnek, amelyben él, átmenetileg aggodalmakkal töltheti el az a tény, hogy milyen könnyen megsérülhet.
 Ez a szorongásos időszak nagyjából a kezdeti lépésekkel párhuzamosan, vagyis a kicsik első szüli napja körül jelentkezik. A hátterében az áll, hogy az első sebesülések ráébresztik az apróságot arra, hogy nem tudod őt mindentől megvédeni, és ezzel együtt a fájdalom is negatív ingerként éri.


9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alattA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválikA 11 legédesebb gyerekdal16 bűbájos játék lányoknak és fiúknak10 tipikus szülői baki, ami sikertelenné teszi a gyereket15 mérgező dolog az otthonodban15 jel, hogy lelki problémákkal küzd a gyerek15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye15 dolog, amitől a gyerek megbetegszik
Nem egyszerű a helyzet számodra sem, hiszen nehéz kérdés, hogy mekkora szabadságot engedj neki, hogy felfedezhesse a világot, és mikor állj mindig mögötte. Azonban a szorongását nem azzal csillapíthatod, ha mindig megpróbálsz a nyomában járni. Sokkal többet jelenthet a szóbeli bátorítás, amivel a tudtára adhatod, hogy a veszélyek ellenére érdemes kalandozni, ám ezt a szoknyádba kapaszkodva nem teheti meg.
Amitől feláll a szőr a hátadon

A változások miatti szorongás

A gyerek akkor érzi leginkább, hogy bármikor a rendelkezésére állsz, ha otthon, tehát ismerős helyen ismerős dolgokat csináltok.
-Ezzel szemben pedig az idegen környezet vagy a napi rutinban történő változások szorongáshoz vezethetnek. Éppen emiatt előfordulhat, hogy az áhított nyaralás keserves hisztirohamokba fullad, ugyanis a megváltozott napirend és az idegen hely egyszerre túl sok agyereknek.
Ahogy azonban a többi, ez sem szándékos kiborulás a részéről, hiszen a szokatlan dolgok hirtelen eltűnése bizonytalanságérzettel tölti el. Ugyanez a helyzet állhat elő költözéskor vagy adott esetben oviváltáskor is, éppen ezért ezeket a lépéseket neked sem árt alaposan megfontolnod.
Ha azonban gondoskodsz róla, hogy a megváltozott körülmények között is legyen a kicsi mellett valami ismerős, megkönnyítheted számára az átállást.
·                                 http://www.femina.hu


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése