Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. november 2., szombat

A HALOTTAK NAPJA TISZTESSÉGÉÉRT

A HALOTTAK NAPJÁNAK  TISZTESSÉGÉÉRT.

Minden november 2-án a temetők megtelnek élőkkel , évente legalább egyszer mindenki kimegy a sírokhoz és megáll emlékezni elődeire ,azokra kik már nincsenek közöttünk . A halottak napja családunkban mindig egy lélekben meghitt csendes ünnepnap volt.

A halottak napja, a halottakról való megemlékezés szokása sok vallásban, korban jelen van. A halottakról való gondoskodás igénye már az ősidőkben is fellelhető. A keresztények, katolikusok november 2-án tartják, Mindenszentek napját követően. Más egyházak máskor, pl. az ortodoxok több halottak napját is tartanak. Az ünnepekhez kötődő szokások széles körben élnek, a nem katolikusok, protestánsok, evangélikusok, anglikánok, egyéb vallási felekezetűek között is. Eredete az ókori Róma Feralia nevű ünnepére vezethető vissza. A katolikusok először 998-ban tartották meg., azzal a céllal, hogyha előző nap, Mindenszentek ünnepén az egyház megemlékezik a mennyország szentjeiről, másnap az összes megholtról is emlékezzünk meg.
8o éve  minden alkalommal November 2-án a halottak napján kimentünk az egész családunkkal a-kivilágításra- a hídon túli romai katolikus temetőbe megemlékezni családunk halottairól-
Igy történt ez ma is és már a temető lépcsőjén szokatlan  kép tárult a szemem elé,a virágtenger,virágözön volt az egész temető gyér számú emberrel. Felvetődött bennem a kérdés hogy vajon nem-e én tévesztettem dátumot. De tisztázta a tényeket a taxis aki a következőket mondta szó szerint:Az emberek döntő többsége a tegnap és tegnapelőtt/október 31.és November 1-én jött a temetőbe és nagyon nagy volt a forgalom és az emberek azt mondták hogy ilymódon csinálnak egy kellemes hétvégét is. Végig pörgetve lelki szemeim előtt az elmúlt hosszú évtizedeinek  emlékképeit nagyon mellbevágott az észlelt történés.
Vagy itt is változtat a  a ma emberének érzésvilága
Egy fiatal szájából hallottam a következőket,élők az élőkkel-holtak a holtakkal. .Ő személyesen egy kellemes Wellness hétvégére készült. Félő hogy mások is követik példájukat.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése