Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. november 27., szerda

AZ INHÜVELYGYULLADÁS

Ínhüvelygyulladás



Ínhüvelygyulladás oka

Általában sérülés, megerőltetés vagy a kor előrehaladtával az inak rugalmasságának csökkenésével alakul ki. Emellett társulhat más betegségekhez is, ilyen például a cukorbetegséghez, vagy más szisztémás immunbetegséghez, mint például a reumatoid artritisz.
Ínhüvelygyulladás lokalizációja: Bármely ín érintve lehet, de leggyakoribb előfordulási helyei a következők: Könyök, csukló, váll vagy sarok.

Ínhüvelygyulladás tünetei

A hajlító ínhüvely gyulladása hirtelen fellépő fájdalommal, duzzanattal, az ínhüvely egész hosszában érzékenységgel, és az ujjak nyújtásakor érzett fájdalommal jár. Az érintett ínhüvely fájdalma már kis fokú mozgásra is fokozódik.

Ínhüvelygyulladás lefolyása

a tünetek a megfelelő kezelés és kímélés mellett fokozatosan javulnak. Kezdeti javulás 2-3 nap után tapasztalható, tartós felépülés 4-6 hetet vesz igénybe. Megerőltetés során a korábbi munkavégzés vagy sporttevékenység átgondolása szükséges, hogy megelőzhetőek legyenek a hasonló sérülések.

Ínhüvelygyulladás diagnózisa

Egyrészt a tünetek és az anamnézis alapján lehetséges. Emellett fizikális vizsgálattal az érintett területet duzzanata figyelhető meg, valamint a sérülés feletti bőrterület általában meleg és élénkpiros.

Ínhüvelygyulladás kezelése

A kezelés célja a fájdalom és a gyulladás enyhítése. Az érintett területet nyugalomba kell helyezni, tehermentesíteni kell. Friss sérülés esetében sokat segít a terület hidegvizes hűtése, jegelése. Nem szteroid gyulladásgátlók, mint például az aszpirin, csillapítják mind a fájdalmat, mind a gyulladásos folyamatokat. Fontos továbbá az izomzat erősítése, az ín nyújtása, hogy az ín megőrizze eredeti funkciós képességét és csökkentse a további sérülések kockázatát. Ritkán előfordulhat, hogy a gyulladásos folyamat során nagyobb mennyiségű genny keletkezik az adott ízületet körülvevő szövetekben, mely sebészi kiürítése szükséges, antibiotikus kezeléssel együtt (melyet a genny tenyésztési eredménye alapján választanak meg).

Ínhüvelygyulladás megelőzése

Vigyázni kell sorozatos, megterhelő mozdulatsorok és a végtagok tartós megerőltetése során. Az adott izomcsoport kellő bemelegítése és nyújtása segít megelőzni az ínhüvelygyulladás kialakítását.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése