Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 3., szerda

A FÉLRENYELÉS MEGELŐZÉSE GYERMEKEKNÉL

A félrenyelés megelőzése gyermekeknél

A gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés: következményeinek súlyossági foka széles skálán mozog. Szerencsére többségében komolyabb komplikáció nélkül, köhögés kíséretében távozik az idegentest a légutakból, a fulladásos állapot azonban néhány esetben sajnos tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet.

Legtöbbször játék, szaladgálás közben történik meg a baj, ha eközben a gyermek eszik, rágógumizik vagy cukorkát szopogat. Ezért gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót! Mindemellett az apró magvakat, ételdarabkákat – pl. mogyorót, kiflivéget vagy más rágcsálnivalókat – a kisgyermekek könnyen beszippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Utóbbiakra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt fulladásveszély miatt nem javasoltak. Ugyanez a körültekintés szükséges a darabos ételek esetén is, ezért magvakat, rágcsálnivalót se adjunk három év alatti kisgyermekeknek! Három éves kor fölött is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyermekek!
Az ilyen balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel, családi példamutatással. A megelőzés mellett az is nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő, illetve a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése