Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 16., kedd

INGAHERE ÉS REJTETT HERÉJÜSÉG


Ingahere és rejtett heréjűség

A pseudoretentio (ingahere) nem igényel kezelést, ezért nem szabad összetéveszteni a rejtettheréjűséggel.
-Ingahere esetén a here normális nagyságú, és manuálisan lehozható a herezacskóba, illetve meleg víz hatására magától leszáll.
-Az ingázó mozgás általában 3-4 éves korra megszűnik, addig nem tekintendő kórosnak. Ha ezt követően is fennáll, akkor a here rögzítését műtétileg meg kell oldani.
A herék a magzat fejlődése során a hasüregből a lágyékcsatornán keresztül a herezacskóba szállnak le. Ha ez elmarad, akkor a herék a hasüregben maradnak.
-Ezt az állapotot nevezzük cryptorchismus-nak ha pedig a lágyékcsatornában akadnak el, akkorretentio testis-nek.
- Ezek a fejlődési zavarok koraszülötteken gyakrabban fordulnak elő.
-A rendellenesség könnyen felismerhető: a herék nem tapinthatóak a helyükön, a herezacskó üres. A beteg általában elhízott, pénisze az átlagosnál kisebb.
Cryporchismus esetén a herék daganatos elváltozása nagyon gyakori (20-40 százalék) akkor is, ha a "lehozatal" megtörtént, ezért még a műtétet követően is rendszeresen ellenőrizni kell a gyermeket, majd később a férfit.
A kezelést az első két életévben mindenképpen el kell kezdeni! Először hormonkezelés történik, és ha ennek hatására nem száll le a here, akkor műtét válik szükségessé.
 Amennyiben 10 éves korig semmilyen beavatkozás nem történt, úgy ezt követően a műtétnek már csak kozmetikai jelentősége van, hiszen a herék oly mértékben károsodtak, hogy teljesen elveszítették normális funkciójukat.
A herék lehozatala azonban ebben az esetben is indokolt, egyrészt a fent említett esztétikai szempont, másrészt pedig amiatt, hogy a herezacskóban lévő herék jobban vizsgálhatóak, így korábban felfedezhető az esetleges tumoros elváltozás.
-Azt azonban feltétlenül hangsúlyozni kell, hogy ha a kezelés nem történik meg időben, akkor biztosan teljes nemzőképtelenség (sterilitás) alakul ki.

#1 Dr.BauerBela

2 megjegyzés:

  1. szep napot kivanok 6 eves gyerek ugyan igy van mit tehetünk erte

    VálaszTörlés
  2. Jó napot kívánok. Kisfiam 16 hónapos múlt és születése óta ingó heréje van ami csak a fürdés közben száll le. Házi orvosa azt ajánlotta hogy várjunk a műtéttel 3 éves koráig. Kíváncsi lennék az Ön véleményére is. Köszönöm

    VálaszTörlés