Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 1., péntek

SZEXUÁLIS ÉLETET ÉLŐ FIATALOK NEMI BETEGSÉGEI-ELSŐ RÉSZ

A szexuális életet élő fiatalok fertőző nemi betegségei./első rész/

Nem pánikkeltési célzattal ismertetem ilyen részletesen ezeket a betegségeket,hanem-felkiáltójelként-szánom azoknak a fiataloknak akik visszaélnek az emberi lét örökérvényü,törvényszerü de mértéktartó örömeivel.

A könnyelmű sexuális élet sok veszélyt hordozhat. Pontosan ezért kell átgondoltan és megfontoltan élni, és lehetőség szerint tartózkodni a bizonytalan eredetű, alkalmi kapcsolatoktól, vagy megtenni a megfelelő óvintézkedéseket saját biztonságunk érdekében.

Vannak olyan betegségek, melyeket a szexuálisan átadható betegségek csoportjába sorolunk. Ezek a betegségek szigorúan csak a nemi szervek, illetve vér, testváladékok érintkezésekor adódnak át.

Léteznek olyan kórképek is, melyek szintén okozhatnak nőgyógyászati, illetve urológiai panaszt, de nem tartoznak szorosan ebbe a kategóriába.

A kétféle csoportba sorolható betegségek otthoni elkülönítése a tünetek alapján nehéz, ezt csak szakember tudja elvégezni. Természetesen a gyógyuláshoz vezető út is így határozható meg biztonsággal.

Ezért kiemelten fontos, hogy bármilyen panaszotok van, amely a nemi szerveket, kismedencét, alhasat érinti, mindenképpen keressétek fel a legközelebbi szakorvost, aki megismerve a tüneteket, megfelelően tudja kezelni a bajt!

Sokszor a legkellemetlenebb tünetek hátterében egészen könnyen gyógyítható ok áll, és néha enyhe tünetek takarhatnak súlyos problémát. Ezért sohasem szabad fél vállról venni a problémát, nem szabad barátnőtől, ismerőstől kapott gyógyszerekkel önhatalmúlag kezelést elkezdeni!

Tünetek

A lányok gyakran éreznek hüvelyi viszkető, égő érzést. Ez gyakran társulhat bő hüvelyváladékozással, folyással. A folyás jelentkezhet önálló tünetként, fájdalom, kellemetlen érzés nélkül is. A váladékozás is sokféle lehet: vízszerű, átlátszó vagy fehéres, inkább túrós jellegű, néha sárgás, zöldes.

Ezekhez a tünetekhez társulhat alhasi, kismedencei fájdalom, lehetnek érzékenyek a petefészkek, a méh vagy a hólyag környéke.

A fiúk hímvesszőjén lehetnek apró piros pontok, lehet fehéres hámlás, előfordulhat a húgycsőből folyás, érezhetnek hímvessző-, here- vagy prosztatatáji fájdalmat.

Van olyan betegség is, amelynek nincsenek ilyen közvetlen tünetei, vagy csak a betegség előrehaladott állapotában jelentkeznek.

Betegségek

A hüvely gyulladásos tünetegyüttesével jelentkező lányoknál leggyakrabban candidiasist (azaz a hüvely gombás eredetű fertőzését), bakteriális vaginózist (azaz a hüvelyben lévő kórokozó baktériumok elszaporodása miatt kialakult gyulladást), trichomoniasist állapítunk meg, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a panaszok hátterében gyakran állhatnak egyéb szexuális úton terjedő betegségek, melyek nagyon veszélyesek lehetnek.

A kifejezetten nemi úton terjedő betegségek közé soroljuk: Gonorrhea, Chlamydia, Syphilis, Herpes Vírus, Humán Papillóma Vírus, Hepatitis, HIV (AIDS).
Ugyancsak szexuális úton terjed az élősködő lapostetű, amely igen kellemetlen tüneteket okoz.

Megelőzés

Elsődleges, hogy alkalmi partnert, illetve bizonytalan kimenetelű szexuális kapcsolatot nem szabad felelőtlenül felvállalni!

Partneredet előbb ismerd meg, beszélgess vele erről a témáról is őszintén!

Ha mégis hirtelen fellángolásból alkalmi kapcsolatba bocsátkozol, feltétlenül gondoskodj a védekezésről. Ilyenkor persze mindenképpen az óvszeres védekezést részesítsd előnyben.

Ha panaszod van, ne késlekedj! Azonnal fordulj szakemberhez, és partneredet se hagyd otthon.

A hüvely gombás fertőzése

Candida fertőzés

A hüvely gombás fertőzése feltehetően egyidős az emberiséggel, kórokozóját azonban 1849-ben diagnosztizálták először. A betegség előfordulása jelentősen emelkedik szerte a világon. A második leggyakoribb genitális fertőzés, évente 8 000 000 új beteget tartanak nyilván.
A fogamzóképes korú nők 75%-a életében legalább egyszer találkozik a hüvelyi gombás fertőzéssel, 50% ismételten megfertőződik és mintegy 20%-a krónikus formába megy át,
ami azt jelenti, hogy egy éven belül 3-4 alkalommal jelentkezik a probléma. Jellemző a tünetmentes hordozó állapot is, mely a nők 20%-ánál fordul elő.

A Candida az a gomba, mely a női gombás fertőzések több mint 90%-áért felelős. A szervezeten belül megtalálható a szájban, a tápcsatorna különböző részeiben, így része a bélflórának és sokszor tünetmentesen, alacsony csíraszámban gyakran a hüvelyflórában is előfordulhat. Így különböző hatásokra a szervezet saját flórájából lobbanhat fel a fertőzés, de gyakran a külvilágból is származhat.
Az előfordulás gyakorisága arányosan növekszik a szexuális együttlétek gyakoriságával
és az új partnerek számával. A kórokozók elsősorban a hüvely nyálkahártyájához tapadnak, innen hatolhatnak a szövetek mélyebb részeibe.
Bizonyos állapotok fokozzák mind a megtapadás, mind pedig a szövetbe hatolás előfordulásának az esélyét. Így pl. a terhesség hajlamosító tényező lehet, de fogamzásgátló tabletták használata vagy ösztrogén kezelés is vezethet ehhez az állapothoz. Hasonlóan jól hasznosítják a gombák a cukrot, így a cukorbetegek esetében is gyakoribb lehet az előfordulás. Ide vezet a hüvelyváladék Lactobacillus flórájának gyengülése vagy elvesztése is. Ezt pl. antibiotikus kezelések is kiválthatják.
Bizonyos esetekben öltözködési szokások, intim higiénés eltérések (hiányos vagy túlzott mértékű tisztálkodási gyakorlat), helyi allergiás és túlérzékenységi reakciók szintén szerepet játszhatnak.
Aktiváló tényező lehet továbbá a pszichikai vagy fizikai stressz, az étrendváltozás, az életmódváltozás, szoros nadrágok, nejlon fehérneműk viselése, az elhízás nem megfelelő higiéniával, izzadással párosulva.
A klinikai tünetek tág határok között változnak. A heveny candidiasis legjellemzőbb tünete a hirtelen jelentkező, sokszor kínzó szeméremtáji viszketés, mely azonban nem minden esetben lép fel. A hüvelyi folyás sem jelenik meg minden esetben. Jellegzetes lehet a fehér, néha sárgás, sűrű túrós váladék, de ritkábban áttetsző, minimális is lehet. Súlyosabb esetben a gombás felrakódás átterjedhet a nagyajkakra, illetve a környező területekre. Ilyenkor járhat vizelési zavarokkal és fájdalmas szexuális együttléttel is. A klinikai tünetek intenzitása függ a menstruációs ciklustól is, a menstruációt megelőző időszakban általában fokozódnak a tünetek, majd a menstruáció végére csökkennek.

Fontos, hogy ha hasonló tüneteket észlel valaki, azonnal forduljon nőgyógyászhoz, mert a betegség magától nem gyógyul meg, és ha az állapot nem romlik, hordozó állapot léphet fel!

A hüvely bakteriális fertőzései

Ezekre a fertőzésekre jellemző, hogy a normál tejsavas környezet megszűnik, a tejsavas közegben élő savas pH-t fenntartó laktobacillusok kipusztulnak, helyettük kórokozó baktériumok telepednek meg. Ezeknek a baktériumoknak egy része szintén előfordulhat alacsony csíraszámban a hüvelyben vagy akár a végbélben is. Innen előreterjedve okozza a hüvely fertőzését. Néhányan közülük nem elégednek meg a hüvelyfertőzéssel, hanem a húgycsövön felfele terjedve megfertőzik a vizeletet is. Gyakran okoznak ezáltal alhasi fájdalmat is. A megváltozott hüvelyváladékban könnyen elszaporodnak a kórokozó baktériumok, és mellettük gyakran létrejönnek egyéb társfertőzések is.
A tünetek igen változatosak lehetnek. A megváltozott hüvelyi folyásnak kifejezetten kellemetlen szaga van, bár előfordulhat hogy mennyiségileg, csupán kismértékben szaporodott meg. Ritkábban égő érzés lehetséges a hüvelyben, mely együtt járhat fájdalmas nemi együttléttel is.
A bakteriális fertőzés mindig magában rejti a kismedencei fertőzés kialakulásának lehetőségét, ezért, ha nincs megfelelően kezelve, komoly szövődményekhez vezethet, petefészek-gyulladás, méhgyulladás, esetleg ebből adódóan meddőség is kialakulhat.

Trichomonas vaginalis

Leggyakrabban nemi úton beszerezhető fertőzés, kivételes esetekben megkapható pl. közös fürdőkben is. Gyakran társul egyéb hüvelyfertőzéssel, tekintettel arra, hogy megváltoztatja a hüvelyi pH értéket. A kórokozója egy kis egysejtű parazita, mely jellegzetes habos, sárgás-zöldes váladékozást okoz. A bőséges váladékozás aztán irritálhatja a szeméremtest bőrét, mely égéshez, viszketéshez vezethet.

Gonorrhoea

E szinte kiveszőben levő szexuálisan terjedő betegség a szexuális élet szabadabbá válásával ismét reneszánszát éli. Közismert nevei tripper vagy kankó. Míg férfiaknál a húgycső gyulladását okozza, mely fájdalommal és jellegzetes húgycsőfolyással jár, addig a nőknél a tünetek sokkal szerényebbek. Ebből kifolyólag a nők sok férfit megfertőzhetnek, míg kiderül a betegségük, valamint addigra gyakran már a kismedencei gyulladás képét láthatjuk. A gonorrhoea a méhnyak hámsejtjeit fertőzi meg, ezért alakul ki lassabban a jellegzetes sárgás-gennyes váladék, viszont ez az anatómiai helyzet elősegíti a méhűr fertőződését, elsősorban a menstruáció során nyitottabb méhszáj következtében. Innen már csak egy lépés, hogy a környezetében levő petevezetékek és petefészkek is megbetegedjenek, és kialakuljon egy kismedencei gyulladás. Ennek nem megfelelő gyógyítása különböző szövődmények kialakulását vonja maga után, például a meddőségét.
A gonorrhoea egyéb szerveket is megbetegíthet, fertőzött szülőcsatornán való áthaladáskor az újszülöttek szemét, a vér útján való terjedéskor pedig az ízületeket is megfertőzheti. Súlyos, extrém esetben akár a teljes szervezetben szétszóródva szepsishez vezethet.

Chlamydia trachomatis

Az utóbbi néhány évtized jelentős felismerése, hogy ez a kórokozó esetében az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőző betegség okozója. Lányok esetében a méh-nyak és a húgycső hámsejtjeibe telepedve kis-medencei gyulladást okozhat. Fiúk esetében a húgycsőben telepszik meg, és továbbterjedve mellékhere-, illetve prosztatagyulladást okoz.
Késői szövődményei közül a meddőség a legfenyegetőbb. Ezért az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával érdemes külön figyelmet áldozni erre a kórokozóra. A betegség szűrésére patikában megvásárolható teszt is rendelkezésre áll, melynek újdonsága, hogy orvosi közreműködés nélkül is elvégezhető.
A tünetek rendkívül mérsékeltek, sokszor nem is jelentkeznek, ezért "néma kórnak" is nevezik a betegséget. Amennyiben alhasi fájdalom, hüvelyváladékozás, esetleg vizelési panaszok jelentkeznek, gondolni kell a Chlamydia fertőzés lehetőségére. Az akut panaszok megszüntetésére hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre, azonban a veszélyes szövődmények miatt a betegség megelőzése, szűrése az elsődleges feladat.

Syphilis, vérbaj vagy Lues

Az előző századok rettegett nemi betegsége, melyet napjainkra sikerült visszaszorítanunk és gyógyíthatóvá tennünk.

A hámfelület mikroszkopikus sérülésein kerül be a szervezetbe, és a behatolás helyén a helyi nyirokcsomók fájdalom nélküli duzzanatát hozza létre. Ez néhány hét alatt többnyire visszahúzódik, és heggel gyógyul.
Ezt követően egy tünetmentes időszak jön, majd testszerte a bőrön és a nyálkahártyákon kiütések jelennek meg, melyeket általános nyirokcsomó-duzzanat, láz, valamint hajhullás követhet. A bőrkiütések összefolynak és hámlóvá válnak. A beteg általában ebben az időszakban már orvoshoz kerül. Amennyiben ez mégsem történik meg, úgy kialakul egy késői forma, melyben mind a szív és az érrendszer, mind pedig az idegrendszer véglegesen károsodik.
A terhesség során a baktériumok a magzatba is átjutnak, és annak súlyos károsodását okozzák, ezért terhessége elején minden nő szűrésen esik át, mely kimutatja az esetleges korábbi fertőződést.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése