Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. július 21., vasárnap

Ha nehézkesen mozog a gyerek…

Nem szívesen beszélünk az ügyetlenségről, ha az valamelyik családtagot vagy saját gyerekünket érinti. Pedig az ügyetlen gyerek, mozgászavaránál fogva, nagy odafigyelést igényel. 

Nem szívesen beszélünk az ügyetlenségről, ha az valamelyik családtagot vagy saját gyerekünket érinti. Pedig az ügyetlen gyerek, mozgászavaránál fogva, nagy odafigyelést igényel. Sok szülő nem veszi észre gyereke csetlő-botló, koordinációzavaros mozgását. Kellemetlen számára szembesülni a gyermek gondjaival, s még a szakember figyelmeztetésére is sarkítani próbálja a problémát, vagy belenyugszik a valóságba. Más szülők már az óvodában összehasonlítják gyermekeik mozgástevékenységét a társakéval. A gyerekek különbözőképpen viszonyulnak a mozgáshoz: van örökmozgó, vakmerő, mindenhová felmászó gyerek, aki valósággal keresi a veszélyes helyzeteket, van mérsékelt, aki könnyen felfogja a mozgásos játékokat, szívesen játszik, és van olyan is, aki lusta, nem motiválja semmi a mozgásra, visszahúzódó, nehezére esnek a könnyebb mozgásos feladatok is. Ezek az attitűdök a gyermek részéről jelzésértékűek lehetnek. A sokgyerekes családokban a szülők a gyermekeket automatikusan összehasonlítják egymással, hiszen egyszerre többet látnak mozogni, így az esetleges mozgászavart hamar kiszűrik. Általában a szülő nem tudja a gyermek életkorának megfelelő mozgásfejlődést helyesen értékelni, ezért fontos, hogy szakember (testnevelő) hívja fel rá a figyelmet. Jó lenne, ha a testnevelő, az iskolaorvos többször szót kapna a szülői értekezleteken, és ilyenformán a szülővel direkt kapcsolatba kerülve, tudatosítva a negatívumot, időben megoldódnának a problémák.
Az ügyetlenség tulajdonképpen olyan mozgászavar, mely egyrészt a koordináció hiányában, másrészt a fizikai rendellenességek következményeként nyilvánul meg. Amikor a gyermeknek nehezére esik a mozgás, nem tudja a testét mozgás közben egyensúlyban tartani, részmozgásait irányítani, azt mondják róla, hogy ügyetlen (futás közben botladozik, gyámoltalan, elesik, mozgásvállalkozásai nehézkesek, pontatlanok). Az ügyetlen mozgásra fel kell figyelnie a szülőnek! Időt kell fordítani rá, hogy az okokra fény derüljön, hogy a hiányosságokat felfedezzék, de ez már a gyermekorvosok, gyermekpszichiáterek hatáskörébe tartozik. Az „ügyetlen gyermek” kórtünettel behatóbban Ernst Kiphard svéd orvos foglalkozott, aki a következőképpen osztályozta az ügyetlen mozgás megnyilvánulási formáit: 1. Petyhüdt, túl laza izomzatú gyerek (lassú, suta); 2. Kötött, merev izomzatú gyermek, akinek a mozgása szögletes, lökésszerű, hirtelen átmenetekkel. Túl sok erő és a hajlékonyság hiánya jellemzi, mozgá- sában nincsen folytonosság, lekerekítettség, kétbalkezes; 3. A feszes izomtónusú gyerekre a görcsösség jellemző. Fárasztó neki a futás, de az írás is. A görcsösség a gátoltság, a szorongás a félelem kifejezője. A testiek-lelkiek kölcsönösen hatnak egymásra; 4. Az izgága gyermek jellemzője az ideges mozgás, nyugtalanság, mely próbára tesz szülőt, tanárt egyaránt. Rohanó világunk visszatükröződéseként is felfogható, hogy egyre nő a hiperaktív gyerekek száma. Ezek a gyerekek féktelenek, vibrálók, de mozgásuk finommechanikája zavart szenved. Jellemző a motoros nyugtalanság, erős mozgáskésztetés, melynek az órákig tartó mozdulatlanság is a kiváltója lehet. Ha felismerjük az elégtelenséget, higgadtan megállapítjuk, hogy gyerekünk ügyetlen, felfogjuk, hogy sajátos mozgásra van szüksége, akkor már megtettük az első lépést a jó úton. Szakemberek segítségével ezek a mozgásos nehézségek teljesen kiküszöbölhetők. Rengeteg játékos, speciális koordinációs gyakorlat áll a gyerek rendelkezésére, melyek feloldják az agyban a mozgásos területeket, segítik az agyféltekék közötti koherenciát, a gyerek mozgása fokozatosan harmonizálódik, pontosabb, lekerekítettebb lesz, tapasztaljuk, hogy sikerélménye van, szívesen mozog. Sokszor előfordult, hogy a zsenge korban mozgászavarban szenvedő gyerek a speciális foglalkozások nyomán késztetést érez a sportolásra. Számos példa igazolja ezt. De ezekről és a mozgásfejlesztés sajátos eszközeiről részletesebben a következőkben.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése