Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. július 27., szombat

Visszér megelőzése és kezelése terhesség alatt

Visszér megelőzése és kezelése terhesség alatt



A várandósság alatt jóval nagyobb eséllyel néznek szembe a nők a visszeresség kockázatával. A vénás keringés megváltozását az első trimeszter alatt a hormonális változások, később pedig a gyarapodó testsúly okozzák. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus jó tanácsokkal szolgált a kismamáknak.
hirdetésAz okok összetettek
A visszerességre való hajlam sajnos örökölhető is, sok esetben generációkig visszamenően igazolható a hajlam és a következményes varicositas. A terhességi hormonoknak, az ösztradiolnak és a progeszteronnal köszönhetően a várandósság első időszakában lassul a keringés, csökken a visszerek tónusa, a vénákban lévő nyomás pedig megnő, aminek eredményeként a véna kitágul. Ezt a vénás pangást fokozza a második és a harmadik trimeszterben a növekvő magzat azáltal, hogy leszorítja a könnyen összenyomható kismedencei vénákat, így akadályozva a vénás vér visszaáramlását.
Éppen ezért nem csak az alsó végtagokon lehet jellemző az ún. visszeresség, ugyanis megjelenhetnek gáttáji és kismedencei vénatágulatok is. Ezek szerencsés esetben visszafejlődnek a szülés után. Ugyanakkor a látható, kékes visszereken kívül más tünetekkel is számolhatnak érintett kismamák, mint a láb feszülése, dagadása, fájdalma, a nehézláb-érzés, illetve súlyosabb esetekben a felületes visszér-gyulladás.
hirdetéegoldás lehet a helyes életmód
A visszerek elleni harc két fontos eszköze a táplálkozás és a mozgás. Ez utóbbi több szempontból is kedvező. A séta, kismamatorna általában nem okoz gondot, de nagyobb erőfeszítéseket igénylő sportok esetén kérjük nőgyógyász tanácsát. A vénás torna otthonunkban is könnyen végezhető, emellett tehermentesíti a visszereket a lábak felpolcolása is. A hanyattfekvés, főleg a terhesség késői szakaszában azonban a vénák összenyomódása által fokozhatja is a panaszokat. A terhességi visszerességre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint általában a visszerességre, vagyis ajánlott elkerülni a hosszas állást, a melegvizes fürdőket és a lábak leszorítását.
A terhesség alatt növekvő testsúly, a túlzott súlytöbblet fokozza a visszeresség megjelenését, így különösen hangsúlyos ilyenkor a kiegyensúlyozott táplálkozás. A helyes étrend kialakításához kérhetjük dietetikus segítségét, így biztosak lehetünk abban, hogy nem vonunk meg magunktól semmilyen olyan fontos tápanyagot, amely nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez.
Az orvosi kontroll elengedhetetlen
A visszerek kialakulása a nyári időszakban különösen jellemző. Ilyenkor a meleg hatására a már meglévő panaszok is fokozódhatnak.
Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha a következő tüneteket észleljük:
• lábdagadás, bokadagadás
• lábszár fájdalom (Ezen tünetek mélyvénás érintettségére is utalhatnak, ezért különösen fontos a kivizsgálás. Ha beigazolódik a gyanú, a kis molekulatömegű heparinnal végzett megelőzés elengedhetetlen!)
• a visszeresség hirtelen rosszabbodása
• bőrjelenségek megjelenése, bepirosodás, nyomásérzékenység
• gáttáji, nagyajkak körüli visszerek kialakulása
– A terhesség önmagában is megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét. Fontos, hogy terhességi visszeresség esetén a kismama minél hamarabb szakszerű tanácsokat kapjon a kezeléssel illetve a szövődmények megelőzésével kapcsolatban – figyelmeztet Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus.
Szülés után a kifejezetten terhesség alatt kialakult visszerek nagyrészt visszafejlődnek. Ha azonban jelentős visszértágulat marad fenn, különösen, ha újabb terhességet tervezünk, érdemes a visszeret eltávolíttatni, így a következő terhesség során nagymértékben csökkenthető a szövődmények kialakulásának esélye. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése