Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. július 3., szerda

Veszélyes vérzés szülés után – Mi lehet az oka?

Veszélyes vérzés szülés után – Mi lehet az oka?

A szülő nők egy részénél előfordulhat az úgy nevezett postpartum (szülés utáni) vérzés, mely sajnos akár a méh elvesztéséhez, vagy halálhoz is vezethet. A kiváltó okok között a veleszületett- és szerzett vérzékenységgel, továbbá a szülőcsatorna sérülésével, lepény visszamaradással, a méh összehúzódásának elmaradásával is találkozhatunk. A tünetekről, és a lehetséges kezelésről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszél.
Mi az a postpartum vérzés?
Azok a nők, akik már átélték az új életet adó élményt, tudják, hogy bizony némi szorongás is társulhat az érzéshez. Filmeken is gyakran jelenik meg ez a vérzéstípus, amikor is az anya a szülőasztalon, vagy később, már esetleg otthon erőteljes vérzést tapasztal, ami sajnos akár az életét is követelheti.

Szüléskor átlagosan 300-500 ml vér elvesztését normálisnak tartjuk, hiszen maga a folyamat is vérzéssel jár. Vérzést okoz a gát repedése, illetve a gátrepedés megelőzésére alkalmazott gátmetszés csökkenti a szövetek roncsolását, így a vérzést – ezért alkalmazza, a szülsz orvos. Ha a vérzés meghaladja az 500 ml-t, akkor postpartum vérzésről beszélünk, ami a szülő nők 5%-nál jelentkezik. Mivel az életet veszélyeztető állapotról van szó, gyakran az anyaméh, eltávolításával lehet csak a kismama életét megmenteni.
A postpartum vérzés megelőzése érdekében sokat tehetünk, ha rendszeresen jár a kismama terhes gondozásra és a szülés utáni napokban, hetekben a hüvelyi vérzés fokozódásakor, vagy ismételt jelentkezésekor, azonnal orvosához fordul.
Okai:
  • Lepényleválási, retenciós rendellenesség
  • Szülőcsatorna sérülése
  • A méh nem megfelelő összehúzódása
  • Véralvadási zavar
A postpartum vérzés lehet korai, ebben az esetben a szülésnél, vagy az azt követő első 24 órában jelentkezik, és lehet késői, amikor 24 óra után akár 6 hét után is bekövetkezhet. A felsorolt okok közül a véralvadási zavar az, melyet előre lehet szűrni, így a rizikó minimálisra csökkenthető.
Véralvadási zavarok
A vér alvadási zavara, a vérzékenység. Tünetei egész enyhe esetben is felismerhetőek, ha gondolunk rá. Gyakori orrvérzés, erős menstruációs vérzés, kis erőbehatásra is nagy bőralatti bevérzések /kék foltok/, fogínyvérzés, esetleg véres vizelet. Fő tünet a vashiányos vérszegénység. A vérzékenységnek nem csak veleszületett, de szerzett formája is van.
Vigyázat! Vérzékenységre utalhat, ha valaki vérszegény
A vérszegénység elég gyakori a lakosság körében, ám a vashiányos vérszegénység egyik figyelmeztető tünete lehet a vérzékenységnek. Hogy pontosan mit kell tudni a betegségről, és hogy milyen veszélyei vannak, arról a szakember beszél.
A szerzett esetében az okok között a postpartum kialakult, az autóimmun betegségekhez társult és a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket kísérő, különböző gyógyszerek szedése, valamint az idős kor szerepel, de az alkoholizmus, illetve a hiányállapotok is jelentősek a vérzékenység kialakulásában. A hiányállapotok pedig kialakulhatnak gyakori hányás, gyomor-bélrendszeri betegségek megléte, de akár a nem megfelelő táplálkozás miatt is, mint a drasztikus fogyókúra, a zsír kihagyása az étrendből, illetve fogyókúrás gyógyszerek fogyasztása, ami zsír felszívódását gátolja. A véralvadási faktorok képzéséhez „K” vitamin kell, ami zsírban oldódó vitamin, így a bélrendszerből csak zsír jelenlétében tud felszívódni.  – magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.
A vérzékenység felderítése igen fontos feladat, hiszen az élet számos területén, többek között a szülésnél is komoly gondokat okozhat a megléte. De egy egyszerű fogászati kezelés esetében is nagyon fontos, hogy az orvos tudjon arról, hogy betege vérzékenységben szenved, hiszen a kezelés mikéntjét gyökeresen megváltoztathatja ez az információ.
Mit tehetünk?
A postpartum vérzés ellen a szülő nők úgy védekezhetnek, ha kivizsgáltatják magukat. A vérzékenység megállapításához laborvizsgálat szükséges, hiszen több formája is létezik, és az sem mindegy, hogy melyik van jelen. A vérvizsgálatot követően a szakorvos a megfelelő gyógyszeres kezelésről is gondoskodik, valamint életmódváltozást is javasolhat.
Fontos az is, hogy ha tudomásunkra hozza az orvos, hogy vérzékenységben szenvedünk, azt mindenképpen tudassuk szülészünkkel, vagy olyan kezelőorvosunkkal, akinek tevékenysége vérzéshez vezethet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése