Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. július 19., péntek

10 kiváló macskafajta gyerekek mellé


10 kiváló macskafajta gyerekek mellé

10 kiváló macskafajta gyerekek mellé
A gyerekek és a cicák között mindig különleges kapcsolat van. Kevés olyan gyerek van, aki önként lemondana egy állatkáról, a vele való játékról, szeretetről, különösen, ha az egy édes-bájos kiscica. Nincs olyan gyerek, aki ne olvadna el egy bájos, apró cica láttán, ne akarná simogatni, szeretgetni.
Ráadásul a cicák tartása a kutyákkal szemben igen kényelmes, hiszen nem kell őket rendszeresen sétálni vinni, de még gyakori fürdetést sem igényelnek. Viszonylagosan alacsony aktivitásuk miatt könnyen tarthatók csak lakásban.
Ugyanakkor nem minden macskafajta való a gyerekek mellé. Vannak, amelyek jobban szeretnek magukban lenni, vagy kevéssé játékosak, mások kifejezetten sok gondoskodást igényelnek.  
Tehát nagyon fontos a választott fajta temperamentuma, a döntést csak ennek ismeretében szabad meghozni.

Amikor hazaérkezik az új családtaggal, figyelje viselkedését a gyerekkel szemben. Lehet, hogy a cica először félénk lesz, hiszen egy csomó új ember van körülötte. Előfordulhat, hogy megpróbál elbújni, harapni vagy karmolni. Adjon időt neki, hogy beilleszkedjen, mielőtt megismertetné a gyerekkel. Persze a csemetének meg kell előtte tanítani, hogy a cicát nem lehet nyúzni, dobálni, húzkodni. A gyerek korától függően be lehet őt vonni az etetés, gondozás feladataiba is.

A játékosság, kozmetikai szükségletek, aktivitási szint, barátságosság figyelembe vételével összegyűjtöttük azt a tíz fajtát, amely kifejezetten ajánlható gyerekek mellé.
abesszín macska

10: Abesszin

Az abesszin, akárcsak az ókori Egyiptom macskái, hosszú, kecses és izmos felépítésű. Bár származását illetően vannak viták, nagy valószínűséggel Délkelet-Ázsiából ered.

Az abesszin kifejezetten jó választás nagyobb, energikus gyerekek mellé. Ez a fajta szeret a szabadban lenni, a gyereket pedig garantáltan hosszú időre lefoglalja a nagy, közös hancúrozás. Az abesszin játékos, a macskavilág igazi bohóca. Ugyanakkor kisgyerekek mellé, akik még nem tudnak magukban eljátszani, nem kifejezetten javasolt.

Ez a fajta nem szereti, ha nem kapja meg az elvárt figyelmet, és nem könnyen oldódik fel idegenek környezetében. A gyereknek bizony el kell sajátítania a türelem művészetét, ám amint az abesszin megszokta és megszerette, hihetetlen hűséges macskatárs lesz. Érdemes az abesszint kölyökkorban befogadni, így csökken a beszokási idő.

Ideális kor a befogadásra

Mind a kölyök, mind a felnőtt abesszin ideális családi kedvenc, de ha kölyköt szeretne, az ideális kor 2-3 hónap között van. Ebben a korban lépnek a macskák a tanulási fázisba, megtanulják eldönteni, ki a barát és ki az idegen, gyakran és élénken játszanak, és viszonylag keveset alszanak. Azonban ne feledje: a macskakarmok élesek! Ne hagyja gyermekét és a cicát felügyelet nélkül!
amerikai rövidszőrű macska

9: Amerikai rövidszőrű

Az amerikai rövidszőrű igen izmos, kitartó macska, kifejezetten jól tolerálja a sok játékot. A fajta története is igen érdekes, már az 1600-as években közismert volt Amerika utcáin és farmjain, annak ellenére, hogy hivatalosan, önálló fajtaként csak a XX. században ismerték el.  400 éven át kitartó egérfogóként dolgozott, úgyhogy otthonában sem fog másként tenni. A gyerek értékelni fogja, ha elmeséli neki, hogy az amerikai és a brit rövidszőrű az a fajta, melyet a leggyakrabban jelenítenek meg a boszorkányok macskájaként – úgy filmekben, mint mesékben, képregényekben.

A fajta aktivitási szintje közepes, személyisége játékos. Amellett, hogy higgadt, kiegyensúlyozott, igen hűséges, nagyon mély kapcsolatot képes kialakítani a család tagjaival, de akár a többi háziállattal is. Szinte várja, hogy vigyék neki a játékot, bár tény, hogy többórás nagy játékokat nem lehet tőle elvárni. Nem igényel intenzív kozmetikázást, de időnként át kell kefélni a bundáját.
burmai macska

8: Burmai

A burmai a sziámi és a perzsa között van valahol, a maga igen finom puhaságával, pofácskájával. A mancsok és a farok általában sötétebb, mint a hosszúszőrű bunda.  A burmai egyébként valamikor szerzetesek szent állata volt, napjainkban inkább arról ismert, hogy bújós, ölelgetnivaló kedvenc.

Igen tanulékony fajta, képes hosszú órákig egy helyben üldögélni, ami kifejezetten hasznos, ha kozmetikázásra kerül sor. A nagyon élénk gyerekek nem fogják értékelni a burmait, ugyanakkor barátságos természete képes minden bánatot elűzni az apró arcocskákról.  Ez a fsajta tehát nyugodt, vagy kisebb gyerekek mellé ajánlható, vagy azoknak, akik kifejezetten nyugodt természetűek, és szeretik az összebújós-cirógatós pillanatokat. A garantált jutalom a burmai részéről egy kiadós dorombolás lesz.

7: Manx

A brit partoknál található a Man szigetek. Innen származik a manx, melynek jellegzetes ismertetőjegye farok nélkülisége, bár ez valójában egy rövid farok csonkot jelent. A fajtán belül születnek farok nélküli és rövid farokkal „ellátott” egyedek is. A manxnak van rövid- és hosszúszőrű változata is, az arc kerek, a mellső lábak rövidek, míg a hátsók hosszabbak. Sokszor úgy tűnik, mintha ez a fajta mindig ugrásra készen állna, holott a manx igazán barátságos lény.

A hosszú hátsó lábak miatt a manx igen magasra tud ugrani.  Hihetetlen módon játékos fajta, igen nagy az aktivitási szintje és kifejezetten interaktív.

Sokan a kutyához hasonlítják személyiségét, mivel imádja eldugni és kiásni a játékait. A legtöbb manx erősen kötődik gazdájához vagy a családhoz. Ha kialakult a kötődés, már képtelen azt másra, másokra átruházni, bár egyes macskák kifejezetten szeretetteljesek akár idegenekkel szemben is. Ezt a fajtát lakásban érdemes tartani, szabadban sokkal jobban elvan mondjuk egy maine coon.
maine coon macska

6: Maine Coon

Ennek a hihetetlenül játékos fajtának elemi igénye a mozgás és a szabadság. Kell egy kis kert, egy udvar, ahol szabadon futkározhat. A hangja nyávogás helyett sokkal inkább csiripelésre hasonlít, személyisége pedig folyamatosan szórakozást nyújt az egész családnak. Ez a hűséges fajta bizony imádja a vizet is!

A maine coon védjegye a nyugtalan alvás, gyakran kalandozik a lakásban, álmából felriadva, majd elomlik valahol, tetszhalott pózban.

A fajta igen erős és egészséges, általában ritka az egészségügyi probléma. Bár súlyos egyéniségek, hiszen a kandúrok akár az 5-8 kg-t is elérik, igen ruganyosak. A tömött, elegáns bunda heti kétszeri átkefélést igényel, a karmok közötti szőrpamacsokra pedig érdemes odafigyelni.
perzsa macska

5: Perzsa

A lapos arcú perzsa hihetetlenül tanulékony, a bundája pedig olyan puha és fényes, hogy a gyerek akár plüssállatnak is gondolhatja. Mivel a fajta aktivitási szintje alacsony, kifejezetten jó társ kisebb gyerekek mellé. A perzsa mellett a gyerek megtanulja a nyugodt játékot és az állatról való gondoskodás alapjait.

Ez a fajta sosem fogja a gazdát követni a házban, azon gondolkodva, mi következik. Ugyanakkor imádja a kényeztetést és a szeretgetést. Főleg lakában való tartása ajánlott, mivel a bunda könnyen összeszedi a piszkot és a port.

A szőrétől eltekintve kevés gondoskodást igénylő fajta, azonban a bundát rendszeresen kefélni és fésülni kell, csak így előzhető meg, hogy összecsomósodjon. Külleme miatt a perzsa közkedvelt kiállítási fajta. Bár a rendszeres profi kozmetikázás költséges, egy pedigrés kiscica ára magas.

A perzsa nem arról ismeretes, hogy trükköket, kunsztokat sajátítana el. Ha ilyen cicára vágyik, lehet, hogy a ragdoll az ön fajtája. A perzsa hajlamos a letargiára, ilyenkor szőrös bútordarabként, mozdulatlanul hever hosszú ideig.
ragdoll macska

4: Ragdoll

Amint kézbe vesz egy ragdollt, annak izmai elernyednek, és az állat rongybabaként lóg a karjaiban. Még a tudósok sem tudják megmagyarázni ennek okát.  Egy legenda szerint egyszer egy macskát elütött egy bicikli és annak minden kölyke rongybabára hajazó ernyedtséggel jött a világra. Tény azonban, hogy ez az ernyedtség genetikai jellegzetessége a fajtának, mely túlélte az evolúciót és a háziasítást is.

Bár a fajta erős, sokszor igencsak inaktív. Kiválóan tartható lakásban, gazdáját mindenhová követi a házban és kifejezetten jól kijön nem csak a gyerekekkel, de a kutyákkal is. Könnyen tanul apróbb trükköket, a gyerekek kedvence a rongybaba-játék, amikor a cica halottnak tettetve magát elernyed. Ha a gyerek aktív és élénk cicára vágyik, nem a ragdoll a legjobb választás, ám ha egy bújós, kedves társra, akkor bizony igen!

A ragdoll csak étkezési időben hangos, de akkor nagyon. Imád enni, és semmi sem tartja vissza attól, hogy éhségét zajosan nyilvánítsa ki.
sziámi macska

3: Sziámi

Walt Disney mesefilmjeiben gyakran lehet sziámi cicákat látni. A hosszú testű, karcsú nyakú, rövid szőrű, vékony macska kifejezetten méltóságteljes, majdhogynem önelégült. Mindemellett kiváló házi kedvenc. A tekintetet elsőként a nagy fülek ragadják meg, de kék, mandulaformájú szemek is vonzzák a pillantásokat.

A sziámi hosszú idők óta egyike a legnépszerűbb rövidszőrű fajtáknak. A karcsú test a testbeszéd számtalan fajtájára alkalmas és a macska ki is használja a lehetőségeket. Nem azért, mert kevés hangot ad ki, sőt, a sziámi képes komplett „párbeszédet” lefolytatni gazdájával, minden szavára intenzív nyávogással felelve. Éhezi a figyelmet és a szeretetet, képes kifejezetten szoros, erősköteléket kialakítani gazdájával és a családtagokkal.  Néha félénk, így beilleszkedése némileg több időt vehet igénybe.

Gyakran előfordul, hogy a sziámi pontosan tudni akarja, mire is készül éppen gazdája. Imád a szabadban lenni, kifejezetten ajánlható fajta olyan gyerekek mellé, akiknek aktivitási szintje nem elég magas. Ez a macska biztos kicsalogatja a gyereket a számítógép vagy tévé elől a kertbe. Nem mellesleg nem csak a szeretetet éhezi, de étvágya is mindig nagy.
brit rövidszőrű macska

2: Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű sokban hasonlít rokonára, az amerikai rövidszőrűre. Izmos a teste, nem igényel extrém mértékű kozmetikázást, és kifejezetten jól viseli a sok simogatást, sőt, a gyömöszölést is. A gyerekekhez való ragaszkodása leírhatatlan, de a felnőtt gazdikkal is szoros köteléket alakít ki.

Története a római birodalomig vezethető vissza, amikor is hűséges természete mellett kiváló vadászképessége miatt is nagy becsben tartották. Személyisége máig megmaradt ilyennek, bár most már inkább a játékosság dominál és élvez fontosságot.

A boszorkányok fekete macskájaként elhíresült fajta sokkal inkább barátságosságáról vált ismertté, ráadásul a fekete mellett sok egyéb színváltozatban is megtalálható. A fajta sajnos hajlamos a betegségekre, sokkal inkább, mint más fajták. A tűző napon könnyen leégnek, a fehér színűek hajlamosak a daganatos betegségek kialakulására, a fehér színű és kék szemű egyedeknél pedig gyakori a süketség, bár tény, hogy nem minden kék szemű cica süket.

1: Tiffany

A tiffany, mely chantilly néven is ismert, közepesen hosszú és fényes fajta.  Széles arccsontja és a pofa dús szőre kerekded pofit mutat, súlya nem több 3-5 kilónál, sőt, a nőstények általában. A bunda tapintása akár a selyemé. Esztétikus megjelenése ellenére nagyon sok helyütt még nem elismert fajta, pedig eredete 1967-ig vezethető vissza, amikor is egy New York-i hölgy egy vidéki vásárból két cicával tért haza. A macskák csokoládészínűek voltak, származásuk ismeretlen, de ők lettek a fajta megalapítói.

A tiffany személyisége kiegyensúlyozott, temperamentuma kifejezetten ideális, élénk, de fontos számára a nyugodt pihenőidő. Kíváncsi, de nem tolakszik agresszívan gazdája életébe, és ritkán keveredik bajba. A gyerekekkel kifejezetten jól kijön, de az agresszív csemetéket nehezen tolerálja.
Macska, Örökbefogadás, Tippek, érdekességek

Ajánlott cikkek

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése