Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. július 20., szombat

Kiközösítették a gyermekem, mit tegyek?

Kiközösítették a gyermekem, mit tegyek?

Hogyan segítsek akkor, ha a gyermekem kiközösítés áldozata?


Az osztályközösség, mint minden emberi közösség, több kisebb alá, és fölérendeltségi rendszer együttese.
Aki nem alkalmazkodik a közösség elvárásaihoz, azt a csoport figyelmezteti, majd ellenállás esetén kiközösíti. Ennek eszközei változatosak, a lényeg, hogy a kiközösített egyén nem érzi jól magát ettől.
Néhány hasznos tipp, melyet nem szoktak elmondani!

Kik lesznek az kiközösítés, az iskolai mobbing áldozatai?

  • Nem csak a gyengék, nem csak a szemüvegesek, vagy a túlsúlyos gyerekek, és nem is mindig a csúnya lányok, vagy a nyápic fiúk.
    A problémának legalább három főszereplője van.
  • A kiközösített egyén

    Aki valamilyen szempontból LELKILEG gyenge, védtelen helyzetben van. Sok esetben nem csak azért, mert rosszul megy a tanulás, vagy válnak a szülők. A kiközösített gyerekek (tudat alatt) gyakran vállalnak, kerülnek ÁLDOZATI szerepbe.
    Miért?
    Mert a családban megoldatlan, régi (akár több generációra túlnyúló) problémák vannak. Ők erre fel akarják hívni a figyelmet. Ez messze túlmutat a gyermek problémáin, ez HIHETETLENnek tűnik.
    A Hellinger féle családállítás, vagy egyszerűen családállítás pont az ilyen kérdésekre világít rá, és segít az egyénnek, hogy képes legyen feldolgozni a régmúlt sebeit, melyek sokszor nem is az övéi. Ez azok számára, akik még nem jártak családállításon meredek, de rögtön érthetővé válik, mihelyt utánanéznek, vagy személyesen megtapasztalják.
    Gyerekek részére családállítás 16 éves kor alatt nem ajánlott! Ebben az esetben a szülő teheti meg ezt a lépést, ha észreveszi, hogy a gyermeke sorozatosan kerül áldozati szerepbe.
  • A közösség

    A közösség nem azért kezdi piszkálni az egyént, mert rosszat akar, hanem a saját feszültségét akarja levezetni. Azok a gyerekek, akik szándékosan kiközösítenek valakit, rendszerint szintén önbizalom-hiányosak. Ha jobban hinnének magukban, nem lenne szükségük ilyen eszközökre.
    A minta természetesen otthon is létezhet (de nem feltétlen van így). A belső értékek, az egymás kölcsönös elfogadása helyett, túl nagy hangsúlyt fektetnek a külsőségekbe. A külső pótlékok szintén a belső problémákról való elterelés egy eszközei. És ide tartozik a társak kiközösítése is. Magyarul, ahelyett, hogy saját magamra figyelnék, másban keresem a hibát.
  • A közösség vezetője

    Kiemelkedően fontos szerepe van a kiközösítés megakadályozásában. Ő az osztályfőnök.
    Amennyiben ő is alkalmazza a megszégyenítés, a különbségtétel eszközeit, rövidtávú előnyökért cserébe, akkor nagy valószínűséggel az osztályban látatlanul legalizált a mobbing, a csúfolás, stb.

Mit tegyen a szülő, ha a gyermekét kiközösítették?

Vigye át egy másik iskolába? Beszéljen a tanárral? Írassa be a gyereket önvédelmi sportra? Beszéljen a terrorizáló gyerekkel vagy a szüleivel?
  • Ezek lehetnek jó megoldások, de előtte a gyerek önbizalmát kell helyreállítani. Fel kell dolgozni a főbb pszichoterrort okozó eseményeket.
  • A gyermek értékrendjét helyre kell állítani. Attól, hogy csúfolják, ő nem feltétlenül rossz, sőt lehet értékes. Az is elképzelhető, hogy a közösség, ahova tartoznia kellene, rendelkezik olyan értékrenddel, mely káros lehet a gyerekre (Például: Ha tanulsz, akkor kilógsz a sorból, stréber vagy).
  • Ha a családban olyan megoldatlan kérdések vannak, melyeket már fentebb részleteztem, akkor a családállítás hasznos, sőt fontos része a megoldásnak. De a gyerekek azért is vállalnak áldozati szerepet, mert el akarják terelni a szülők figyelmét valami súlyosabb gondról (anyagi, párkapcsolati, egészség).
  • A gyerekben tudatosítani, hogy neki kell akarnia a változást. Ha az ő kisugárzása javul, a környezete már nem akarja bántani.
  • Az osztályfőnökkel beszélni, és megtudni, hogy milyen eszközöket alkalmaz annak érdekében, hogy az osztálytársak egyvelegéből KÖZÖSSÉGet építsen fel. Tehát nem támadni, csak kérdezni.
    Amennyiben az osztályfőnök hárít, másra tereli a problémát (Például: De az ön gyereke is nagyon rossz!), akkor segítséget ajánlani, egyezséget kötni még mindig lehet.
    Ha ez sem megy, akkor Önnek, és a gyermekének kell megerősödnie annyira, hogy a kialakult helyzetet orvosolni tudja.
Ennek az otthon végezhető gyakorlatsornak » a segítségével gyermeke akár 1 hónap alatt megszabadulhat a beilleszkedés, kiközösítés okozta nehézségektől!
  • Ön, mint szülő

    Amennyiben kialakult helyzettel áll szemben: a gyermekét kiközösítették, akkor lelkileg erősítse meg önmagát is. Ilyenkor a gyereket a szülők sajnálni szokták. Erre a gyermeknek semmi szüksége sincs! Bíztassa, adjon neki erőt, és kezelje a saját szorongásait.
    Gyakori tapasztalat az is, hogy a kiközösített gyermeknek a szüleinél is előfordultak hasonló helyzetek. Amikor a gyermek ugyanattól a problémától szenved, az a szülőre piros gombként hat. A múltbéli kiközösítések feldolgozásra várnak itt is.
  • Miért kell a kiközösítéssel pont a nyáriszünet előtt foglalkoznom?

    Mert mikor a gyerekek 2 és fél hónapig nem látják egymást, a kedélyek lenyugszanak, és ekkor tudatosan fel lehet készülni arra, hogy az Ön gyermeke szeptemberben készen álljon a megmérettetésekre.
  • Önnek van már ehhez eszköze?

    A Stresszkezelő Gyeremek Tanfolyam segít abban, hogy a gyerekek akár önállóan, vagy kis szülői segítséggel feldolgozzák a kiközösítés okozta traumákat. Egy jól alkalmazható önsegítő módszert ad, mely, még a nehéz helyzetekben is biztos segítség a gyerekeknek.
    Sőt a tanfolyam mellé járó utánkövető (a tanultak begyakorlása) rendszer segítségével még hatékonyabban lehet a kiközösítés oldására koncentrálni.
    A nyár a leghatékonyabb idő arra, hogy a gyermeke képes legyen megtépázott önbizalmát helyreállítani!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése