Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. július 18., csütörtök


A leggyakoribb gyerekcsínyek



Szülőnek lenni a lehető legjobb dolog a világon, azonban nem kevés bosszúsággal, szorongással és vicces dologgal jár együtt. A gyermekek, ahogyan cseperednek, úgy változnak, és egyre több mókás, olykor veszélyes ötlettel állnak elő önmaguk és környezetük szórakoztatására.
Vegyük hát sorra, mire is számíthatnak a szülők, melyek a leggyakrabban elkövetett ténykedések. A legfontosabb, hogy a sunyi mosoly, és a feltűnő csend előjele lehet egy újabb viccnek, kis rosszalkodásnak.Gyakorló édesanya vagyok, így némi tapasztalatom nekem is van már a témában. A gyerekek nagyon szeretnek játszani, határaikat feszegetni. A legtöbb gondunk nekünk eddig a vízzel és a bújócskával volt, no meg az elmaradhatatlan rajzolás.
A csemetém alig tanulta meg lecsavarni egy üveg tetejét, máris óriási rumlit sikerült varázsolnia. Természetesen a lehető legjobbkor, karácsonykor. A csemete lecsavarta az 5 literes üveg tetejét és sikerült az egész szobát eláztatnia vízzel. Csupán néhány percnyi figyelmetlenség, és a szőnyeg, szalagparketta, úszott. A totyogók többsége szereti a vizet locsolgatni, ami a felnőttek számára, nem ritkán kellemetlen. A kis kulacs, vagy pohár tartalma ugyanis gyakran landol egy puha puffon, fotelben, míg a gyanútlan áldozat bele nem ül. A tréfát persze hangos nevetés kíséri, ami megnehezíti a szülői szigor gyakorlását.
A gyermekek kreativitásának nem lehet határt szabni. Ez gyakran azonban a látogatóknak is azonnal feltűnik. A kisgyermekes családok ugyanis gyakran dicsekedhetnek lakberendezőjük kreatív munkáival. A falakat csodálatosan szép, színes, kicsit absztrakt firkák borítják, a lakás legkülönbözőbb pontjain pedig érdekes játékok, egy két nyalóka, vagy finom falat bújik meg. A bájos mosoly azonban ilyenkor is feledteti velünk az apró bosszúságokat, és abban a reményben, hogy majd kinövi, kisebb dorgálással ússzák meg az ügyeskedést.
A gyermek értelmi szintje egyre magasabb, így újabbnál újabb tréfákat eszelnek ki. Gyakran próbálják úgy megakadályozni a szülőket a távozásban, hogy eldugják a kulcsait, vagy cipőjét. Az iskolások nagy része legalább egyszer megpróbál kibújni a felelősség alól, betegségre hivatkozva, persze csak abban az esetben, ha az orvostól való félelme nem akadályozza meg ebben. Fokozottan kell figyelni arra is, hol tároljuk az édességet, hiszen már egész kis korban kifigyelik és elcsenik a finom falatokat, amiből jól belakmározhatnak. A tiltás ellenére, a kicsiket nagyon érdekli, mit fogyasztanak a felnőttek, ezért egyetlen óvatlan pillanat is elég ahhoz, hogy egy felnőtt poharába kóstoljanak. Amíg nem kávé, vagy alkohol van a pohárban, addig nincs is gond, azonban erre is fokozottan érdemes figyelni.
A gyerekek nagyon szeretnek meglepetéseket okozni, így például meglepi reggelit készíteni. A reggeli tartalmát érdemes ilyenkor közelebbről is szemügyre venni. A főzőcskézés mellett gyakran dekorálják a házat különböző dolgokkal, például nyáron a karácsonyi díszek kerülnek ki a szobában.
Sajnos, a gyerekek csínyei olykor kevésbé viccesek. A bolti lopás, a cigizés és lógás is jellemző lehet bizonyos életkorokban. Ezeknek elejét venni, csak megfelelő kommunikációval és a bizalom kiépítésével lehet. A több gyerekes családokban megfigyelhető, hogy a kisebb gyerekek szenvedik el a tréfákat. A legjellemzőbb, a vicces ruhába öltöztetés, kifestés, valami viccessel való megkínálás. Nagyon rövid idő is elég egy jó tréfa kieszeléséhez, így mindig résen kell lenni.
Nektek mik a kedvenc csínyeitek? Szülőként miket szenvedtetek el? Kíváncsian várom és várjuk a saját beszámolókat is.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése