Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 20., szombat

ANGIONEUROTIKUS ÖDÉMA


Anafilaxia, angioneurotikus ödéma,
A bemutatott képen,jól kivehető az erősen bedagadt szemrés,a kar kézhát és az ujjak erős duzzanata,valamint a nagyfoltú,vörös szinű csalánkiütéssel megegyező bőrelváltozás.


A nyugati országokban egyre növekvő mértékben aggodalommal figyelik a táplálékkal kapcsolatos anafilaxiás reakciókat, elsősorban iskoláskorú gyermekeknél. Az aggodalom tárgya főképp az amerikai mogyoró és a dió volt. Ezek az élelmiszerek a súlyos anafilaxiás reakció kiváltói, és az esetek többségében az amerikai mogyoró allergia még felnőttkorban is fennáll.
A súlyos anafilaxiás reakciók akár fatálisak is lehetnek. Az USA-ban két kisebb tanulmányt készítettek az anafilaxia okozta halálozásokkal kapcsolatban. 87%-ban az amerikai mogyoró és a dió által kiváltott anafilaxiás reakció volt a halál oka. Ez 94,5%-ban a 35 évnél fiatalabbaknál lépett fel.
A kutatók azt állapították meg, hogy az1993-1994 és 2004-2005 között a kórházi felvételek száma anafilaxia, angioneurotikus ödéma (élelmiszerallergia által kiváltott, arcon és nyakon kialakuló ödéma, a capillárisok tágulata következtében) és a csalánkiütések miatt növekedett. Például: 100 000 fős népességet alapul véve az anafilaxia miatti kórházfelvételek száma 4,1%-ról 19,7%-ra ugrott.
- Ez a növekedés elsősorban élelmiszerallergiának tudható be.
- A nem élelmiszerallergia  által kiváltott anafilaxia 8.5%-kal növekedett. Csalánkiütések esetében a kórházi felvételek száma majdnem megkétszereződött. Hasonló trendet állapítottak meg Nagy-Britanniában és az USA-ban.
-A táplálékkal kapcsolatos anafilaxia elsősorban gyermekeknél nőtt, felnőtteknél inkább az angioneurotikus ödéma száma növekedett.
-Érdekes módon fiú-gyermekeknél az ilyen megbetegedések száma nagyobb volt, mint kislányoknál.
-Felnőttkorban ez a trend megfordul. Idős korban általában nem élelmiszerallergia a kiváltó ok, hanem inkább a gyógyszerek. Sajnos az adatok nem teljesen pontosak, mert például anafilaxia miatt csak az esetek 10%-ában kerültek kórházba a betegek.
- Az esetek 90%-ában az allergiás reakciót a sürgősségi osztály, vagy a háziorvos kezelte, ennek ellenére az adatok visszatükrözik az allergiás reakciók gyakoriságának a növekedését.
Forrás: Journal of Allergy and Clinical Immunology
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése