Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 2., kedd

FOGYÓKURA SZOPTATÁS ALATT


Fogyókúra szoptatás alatt

A legtöbb szakkönyv kifejezetten tiltja a fogyókúrázást a szoptatás alatt, és sokan még a sportolást is aggályosnak látják, pedig lehetséges akár nagyobb súlytömegtől is megszabadulni a szoptatás alatt, csupán a szélsőségeket kell elkerülni.

A baba születése után első néhány hónapban még sokkal nagyobb gondjai vannak a legtöbb anyukának, mint a babavárás alatti hurkáktól megszabadulni, de az első félév elteltével már kezd zavaró lenni, hogy még mindig a terhesruhákat kell hordani.

-Ilyenkor az embernek eszébejut, hogy fogyózni kéne, de akárhol olvas utána, akárkitől kérdezi, a válasz mindig az, hogy a fogyókúra tilos a szoptatás alattt. De mi van, ha a baba 2 éves koráig szopizik? Addig éljünk együtt a hurkákkal?
Tévhitek a szoptatás alatti fogyással kapcsolatban

1. Ha fogyókúrázol csökken a tej mennyisége.

IGAZ! Az első 6-8 hétben ne is állj neki semmilyen fogyókúrának vagy diétának. Sport gyanánt pedig egy laza biciklizés vagy tempósabb séta is megteszi
.
-Hagyd, hogy kialakuljon a rutinod a szoptatásban, megismerd, mitőlr van több tejed és mitől kevesebb.
- Igyál naponta legalább 2 liter vizet, de ha sportolgatsz, akkor az ott elvesztett folyadékmennyiséget is pótolni kell kb. fél-1 liter folyadékkal!!!
A baba 2 hónapos kora után óvatosan el lehet kezdeni megválogatni mit eszel
.
A drasztikus koplalásnak most nincs itt az ideje, de a süti és csokibevitelt csökkentheted, a fehérkenyérről meg átállhatsz a barnára.
-Igyekezz naponta többször keveset enni, sok zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani és ügyelj a napi szénhidrát bevitelre is:
 A szoptatás alatt tilos az Atkins-típusú diéta, amiben szinte csak fehérjét fogyasztasz! Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tejed legyen, szénhidrátra is szükség van, azaz kell kenyeret, tésztát, rízst vagy burgonyát fogyasztani, persze nem mértéktelenül.

Ha már a baba féléves kora előtt nekifogsz a fogyókúrának, mindig csak apránként változtass az étrendeden, napról napra csak egy dolgot, és figyeld változik-e tőle a tej mennyisége, ha igen, akkor azt az elemet vissza kell építened az étrendedbe.

2. Ha sportolsz, kevesebb tejed lesz

NEM IGAZ! Nyugodtan lehet sportolni a szoptatás alatt is. Akár már a baba születése után 1-2 héttel el lehet kezdeni óvatosan tornászni.

-A nagy intenzítású és aerob edzések még kerülendőek, de egy kis átmozgatás már belefér.
- Ezenkívül nagyokat sétálhatsz a babával, ha jól esik és bírod, akkor tempósabb sétára is vállalkozhatsz, ha a babát hordozókendőbe (vagy, ha már nagyobb, kenguruba) teszed.
A nagy vízveszteséggel járó edzéseket érdemes kerülni a szoptatás alatt (pl. spinning), de egyébként szinte minden sportot űzhetsz, ami jólesik és belefér az idődbe. Fontos, hogy edzések után mindig pótold a vízveszteséget, igyál legalább fél liter vizet (de inkább egyet)!!!

3. Ha sportolsz, lógni fognak a melleid

NEM IGAZ! Ha megfelelően tartó szoptatós melltartót vagy sportmelltartót viselsz, akkor ezzel nem kell foglalkoznod.

4. Sportoláskor megnyomódhat a melled és mellgyulladást kaphatsz

IGAZ! Ha bárhol bármikor megnyomódik a melled (pl. alvás közben), akkor mellgyulladást kaphatsz, ezért erre oda kell figyelni sportoláskor.

5. Ha fogyókúrázol, méreganyagok kerülnek a tejbe

NEM IGAZ! Ha koplalsz, akkor méreganyagok szabadulnak fel a szervezetben és ezek bekerülnek az anyatejbe is, ha viszont átgondoltan étkezel és megválogatod, mit eszel, akkor ez a jelenség nem lép fel. Ugyanezért nem szabad a szoptatás alatt gyümölcsnapot vagy léböjtöt tartani, mert ezek méregtelenítik a szervezetet és a méreganyagok az anyatejen keresztül is távoznak.

6. Ha fogyókúrázol, nem lesz elég zsíros a tej

NEM IGAZ! A tej összetétele a baba szükségleteit követi, mindenből pont annyi kerül bele, mint amennyire a kicsinek szüksége van. Természetesen ehhez az is kell, hogy rendesen egyél, ne koplalj. Szoptatás alatt a koplalás tilos!

7. Úgyse lesz időd kisbaba mellett sportolni és odafigyelni az étkezésedre is

NEM IGAZ! A baba első életévében még könnyebben meg tudod szervezni, hogy otthon tornázz egyet, amíg a pici alszik, vagy elmenjetek egy tempós sétára.. A szoptatás alatt 300-500 kalóriával többet égetsz el, mint normálisan, de ez az első év végére lecsökken, így az első évben könnyebben fogysz.

8. Majd, ha már jár és egész nap szaladgálnom kell utána, akkor majd eleget mozgok és lefogyok

NEM IGAZ! Ez csak szerencsés 1-2 embernek sikerül így, meg a bulvárlapok hasábjain a sztároknak. A gyerek után szaladgálás nem igazán aerob mozgásforma, bár kétségtelen nagyon lefáraszt, de ettől jelentős fogyasztó hatásra számítani felesleges.

Hogyan csináld?

Mindig csak fokozatosan változtass!

-Ha attól félsz, hogy kevés lesz a tejed, akkor az ideális időpont fogyókúrára a baba 6-12 hónapos kora között van, amikor már mást is eszik, így nem kell attól tartanod, hogy éhezni fog.
- A tej nem fogy el egyik napról a másikra, ezért mindig figyeld magad, mit eszel, mit sportoltál, amitől kevesebb lett a tejed és azt váltsd le, csinálj valami mást.
Ez most nem a nagy változtatások ideje. Most nem teheted meg azt, hogy 3 napig koplalsz, aztán gyümölcsnapot tartasz, hetente más diétát próbálsz ki. Lépésenként haladj.
- Először csak kezdj el rendszeresen mozogni, majd következhetnek az apró étrend változtatások: fehér kenyér helyett a barna, süti helyett egy alma, este 6 után csak gyümölcs stb.

Időbeosztás
- A legtöbb anyukának az szokott lenni a gondja, hogy nem ér rá sportolni a baba mellett.
-Először célként tűzd ki a napi fél óra mozgást, ha a babádtól nincs egy perc nyugtod, akkod ennyit akkor is tudsz tornázni, ha ő éppen alszik, vagy megvárhatod, hogy Apa hazaérjen és megkérheted, hogy fél órát foglalkoztassa a picit, amíg te tornászol.
- A közös mozgás is jó megoldás lehet: közös torna baba-mama torna DVD-re, tempós séta, közös tánc, baba-mama torna, jóga, családi úszás, ahol apa pancsol a picivel, amíg te úszol néhány hosszt, amikor már ül a baba, elviheted babaülésben biciklizni is stb.
Napi fél óra nem sok, de rendszeresen űzve, pár hónap alatt jelentős súlyváltozást eredményezhet
Aztán, amikor ez már nem elég, növelheted az adagot és idővel elmerészkedhetsz az edzőterembe is,
most már egyre több helyen van gyermekmegőrző, vagy kérhetsz családi segítséget is a gyermekfelvigyázáshoz.

Gondolkodj hosszútávon!
-Most nem az a cél, hogy két hét alatt leadj 5 kilót.
- Szánj rá a fogyásra legalább fél évet és lépésenként haladj.
- Ha fokozatosan vezeted be a változásokat, sokkal egyszerűbb dolgod lesz, mintha holnaptól akarnál napi 1 órát edzeni és 2 hetes csodadiétákat betartani. Neked most a gyermeked egészsége és táplálása legyen a legfontosabb, ehhez pedig szükséges az anyatej, legalább 1 éves korig!

Sztárdiéták kizárva?
A legtöbb divatfogyókúra nem alkalmazható a szoptatás alatt.
·  A 90 napos diéta a gyümölcsnap miatt nem jó, a már említett méreganyagok miatt.
·  Az Atkins diéta a kevés szénhidrát miatt nem megfelelő
·  Az egyoldalú diéták (csak saláta, csak káposztaleves, csak grapefruit stb.) egyébként sem egészségesek, a szoptatás alatt azonban még gondolni sem szabad rájuk

A mesterségesen ízesített termékeket, édesítő bogyókat és az adalékanyagokat lehetőség szerint kerüld a szoptatás alatt. Édesítő helyett használj inkább csökkentett cukortartalmú kockacukrot vagy barnacukrot, mézet.
http://www.kismamablog.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése