Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 19., péntek

A PELENKAKIÜTÉS KEZELÉSI IRÁNYELVEI


A  PELENKAKIÜTÉS  KEZELÉSI  IRÁNYELVEI

A bôr az emberi test egyik legnagyobb súlyú és kiterjedésü szerve, számos anyag számára átjárhatatlan,  működését tekintve többféle védelmet biztosít. A védelmi működés a bôr szarurétegének sajátos térbeli felépítésén a bôr sav- és zsírköpenyén alapszik.
Az újszülöttek és gyermekek bôre átjárhatóbb, mint a felnôtteké, ezért jobban, figyelmesebben kell ápolnunk.
A gyermekek bôrén kialakuló bôrtünetek jelentôségét részben az elôfordulás gyakorisága, részben pedig az a tény adja, hogy a gyermekek, csecsemôk számos olyan bôrbetegségben szenvednek, melyek felnôtteken nem fordulnak elô, illetve ebben az életkorban más klinikai formában alakulnak ki.
A csecsemô- és gyermekkorban elôforduló bôrbetegségek közül kiemelkedô jelentôséggel bírnak a baktériumok, és gombák okozta bôrbetegségek, ill. a pelenkával fedett bôr betegségei. A bôrre kerülô anyagok fokozott felszívódásáért, a csecsemôk, kisgyermekek bôrének a felnôttekétôl különbözô tulajdonságaiért a vékony szarurétegen, és a bôr magasabb víztartalmán kívül elsôsorban a magas testfelszín/testtömeg hányados, a számtalan hajlat, redô nedves környezete, a magas környezeti hômérséklet  és páratartalom illetve a mesterséges zárt körülmények (pelenka) tehetôk felelôssé.
Ez segítheti elô számos baktérium elszaporodását, amely a még kialakulatlan sejtes immunvédekezés miatt csecsemôket, kisgyermekeket fokozottan fogékonnyá teszi a különbözô fertôzésekre..
. A csecsemôk, kisgyermekek bôrén jelenlévô kórokozó baktériumok a bôrön általában minimális sérülést követôen gennyes folyamatok kialakulásához vezethetnek,
-A kialakulás gyakoriságát a kórokozó baktériumok elterjedése, a hám természetes védekezô rendszereinek meglétén kívül a normális bôrflóra jelenléte, és a sejtes immunvédekezés érettsége egyaránt befolyásolja


Ez segítheti elô számos baktérium elszaporodását, amely a még kialakulatlan sejtes immunvédekezés miatt csecsemôket, kisgyermekeket fokozottan fogékonnyá teszi a különbözô fertôzésekre
A gyermekek helyes bôrápolása ezért tehát különös jelentôséggel bír nemcsak a megelôzés, hanem a kezelés szempontjából is.
A “pelenkadermatitis” kifejezés a pelenkával borított bôrterületen kialakuló gyulladásos folyamatok széles skáláját foglalja össze, önmagában csak a tünetek elhelyezkedésére utal, kialakulásában számos tényezô szerepet játszhat. A fartáji gyulladás
a csecsemôkor leggyakoribb bôrbetegsége, leggyakoribb 9-12 hónapos korban, a 7-15 hónapos csecsemôk közel 20-75%-át
legalább egyszer érinti.
Kialakulásában a pelenkás terület különleges környezete, a dörzsölés, a nedves környezet, a széklet  enzimjei, vegyi anyagok és másodlagos fertôzések egyaránt szerepet játszanak. A gyulladás a bôrrel közvetlenül érintkezô
anyag “mérgezô” hatására jön létre. A bôrgyulladás mértéke és jellege függ a csecsemô bôrállapotától. Amennyiben hámhiányos a csecsemô bôre, ha károsodik a bôr védôgát-rendszere, akkor fokozódik a bôrgyulladás kockázata. Az irritáló anyag koncentrációja is szerepet játszik a gyulladásos folyamat súlyosságában.
Az sem közömbös, hogy mennyi ideig érintkezik a bôrizgató anyag a csecsemô bôrével.
Pelenkadermatitis leginkább a fartáji domború felszínen jelentkezik. Az érintett boron vörös, apró kiütések, hólyagocskák jelentkeznek, amelyek megnyílnak és nedvezô, kiterjedt, vörös bôrgyulladást okoznak. Az eldobható papírpelenkák esetleges illatosító anyagai, széli ragasztóanyaguk ritkán, de okozhatnak allergiás
reakciót, ahogyan a mosószerek, tisztítószerek is.

Mit tegyünk, ha megjelent a kiütés?


A következő gyógymódokat próbálhatjuk még ki a kenőcsök mellett:

Mint a hímes tojással
           Amikor a babát tisztába tesszük, töltsünk meg egy permete¬zőflakont meleg vízzel és néhány csepp babaolajjal, spriccel¬jük a kicsi popsijára, majd tiszta ruhával finoman töröljük le a területet.
           Ha babatörlőkendőt használunk, válasszunk érzékeny bőrre ajánlott terméket, amely nem tartalmaz alkoholt vagy illat¬anyagokat.
           Nagyon fontos, hogy a baba bőrét szárazra töröljük, ez azonban fájdalmas lehet. Öblítsük le a kicsi popsiját egy lavór langyos vízben - csak babaszappant használva, amely nem irri¬tálja a bőrt —, majd puha ronggyal itassuk szárazra, a hajlatok¬ról sem megfeledkezve (minden alkalommal vegyünk elő tisz¬ta kendőt).

Gyengéd fuvallat
           Ha a baba popsija túlságosan fáj ahhoz, hogy fürdés vagy pe¬lenkacsere után törülközővel töröljük meg, használjunk haj¬szárítót. (A legalacsonyabb fokozatra kapcsoljuk, és ügyeljünk rá, nehogy túl meleg legyen!) Tartsuk legalább 20 cm-re a ba¬ba bőrétől, és folyamatosan mozgassuk előre-hátra.

Szellőztetés
           Miután tisztába tettük a babát, fontos, hogy az egyébként pelenkával borított bőrfelületet legalább 10-15 percig friss levegő érje. Amíg a kicsi jól érzi magát, hagyjuk hason fekve egy vízhatlan lepedőre terített puha törülközőn. Minél tovább marad pelenka nélkül, annál jobb.

A legjobb kenőcs kiválasztása

           Használjunk cink-oxiddal készült kenőcsöt, amely enyhe fertőtlenítő hatással rendelkezik, és védőréteget von a baba bő¬re, valamint az azt irritáló nedvesség közé. (Ne alkalmazzunk petróleumzselét, mert az megakadályozza, hogy a pelenka ma¬gába szívja a vizeletet.)
           Mélyvörös, szabálytalanul elhelyezkedő apró pöttyökkel sze¬gélyezett kiütés esetén forduljunk orvoshoz, aki valószínűleg felír valamilyen gombaölő krémet. A nemi szerv környékét, a feneket, az ágyékot és a gyulladtnak látszó bőrhajlatokat kell bekenni.
           Élesztőgomba és a vizelet ammóniatartalma okozta pelenka¬kiütés kezeléséhez keverjünk össze egyenlő arányban hipoallergén babakrémet, gombaölő és cink-oxidos kenőcsöt, va¬lamint kukoricalisztet. Használjuk pelenkacserénél.
          

Gyógyító fürdő
           Egy jó fürdő is enyhítheti a panaszokat. Naponta többször engedjünk egy kevés meleg vizet a kádba, ültessük bele a ki¬csit, és hagyjuk 5-10 percig pancsolni, miközben természete¬sen végig vele maradunk. Amennyiben szükséges, üljünk be vele a kádba - a mamák és a papák a legkiválóbb, személyre szabott babatámaszok.
           Ne keverjünk habfürdőt vagy más illatszert a fürdővíz¬hez, mert olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek még job¬ban irritálhatják a fájó popsit.

A megelőzés ereje
           Eldobható nadrágpelenkából vásároljunk ultranedvszívó tí¬pust.  Ezek több vizeletet szívnak zselével töltött középpontjukba, amely már nem érintkezik a bőrrel. Ennek ellenére mindig tegyük a babát tisztába, amint észrevesszük, hogy ned¬ves lett a pelus (akár naponta tízszer is, addig, amíg a kiütés el nem múlik).
           Ha textilpelenkát használunk, tegyünk 4 evőkanálnyi ecetet az utolsó öblítővízhez. Az ecetben lévő sav gátolja a baktériu¬mok szaporodását, és a pelenka pH-értékét a bőrsemleges pH-értékhez közelíti.
           Ne húzzunk a textilpelenkára műanyag nadrágot. A mű¬anyag ugyanis benntartja a nedvességet, ami növeli a pelenka-kiütés megjelenésének kockázatát.
           Amikor tisztába tesszük a babát, ügyeljünk arra, hogy a pe¬lenka ne legyen túl szoros. A tökéletesen záródó pelenka nem szellőzik, és hozzájárul a bőrirritáció kialakulásához.
           Néhány babahintőpor olyan adalékokat tartalmaz, amelyek ahelyett, hogy megakadályoznák, valójában kiváltják a pelenka¬kiütést. Emellett a hintőpor finom szemcséi légzési problémá¬kat okozhatnak. Válasszuk inkább az irritáló anyagoktól men¬tes kukoricalisztet. Keverjük valamilyen babakrémhez, majd kenjük a kicsi popsijára.
-Aki nem engedheti meg a drágább, eldobható pelenkát, gyakrabban cserélje a hagyományosat.
- Etetés után, alvás előtt mindenképpen pelenkázni kell, ez érvényes a hagyományos és az eldobható pelenkára is!
-Az újszülött pelenkáját napi 10-12 alkalommal kell cserélni, a nagyobbakét pedig 6-8 alkalommal.
-Nem szabad elkapkodni a pelenkacserét.
-Távolítsuk el a vizelet- és székletmaradványokat, mossuk le a baba popsiját kímélő szappannal, langyos vízzel vagy használjunk kifejezetten erre a célra kifejlesztett popsitörlő-kendőt, majd pedig kenjük be a megfelelő popsiápoló krémmel

Hasznos:
-Gyermekünk pelenkakiüté¬se az ajánlott otthoni gyógymódok segítségével valószínűleg gyorsan, három-négy nap alatt el¬múlik.
-Ellenkező esetben forduljunk orvoshoz, aki megállapítja, hogy valóban pelenkadermatitiszről, illet¬ve valamilyen gombás vagy bakteriális fertőzésről van-e szó. A popsin jelent¬kező „pattanások" vagy hólyagok Staphylococcus (baktérium) fertőzésre utalhatnak, amely antibioti¬kumos kezelést igényel. Ha a kiütés elfekélyesedik és vérzik, haladéktalanul vigyük orvoshoz a kicsit.

A Sudocrem gátolja a baktériumok elszaporodását, így
védôhatást biztosít.
A Sudocrem mindennapos használatával elkerülhetjük,
hogy a baba bôre kipirosodjon. Érdemes minden nap
több alkalommal vékonyan bekenni a baba popsiját,
így megelôzzük a kipirosodást.
A Sudocrem különleges hypoallergén összetétele
lehetôvé teszi, hogy már az elsô napon alkalmazzuk.

.
-Ma már számos ilyen termékkel találkozhatunk, így nem kell messzire menni érte. Az a legjobb, ha az áru viseli a BDIH (ellenőrzött természetes kozmetikum) minősítést. A nem "ellenőrzött természetes kozmetikum" (BDIH) minősítésű készítmények tartalmazhatnak olyan vegyi összetevőket, melyek kicsi molekulasúlyuk révén bekerülnek a véráramba, és allergiát okoznak





Popsikrém körkép:
Bepanthen
Rendszeres használattal a bőr szárazságának, berepedezettségének megelőzésére, védelmére, ill. kezelése szolgál. Csecsemő ápolásakor a nedves pelenka okozta gyulladások, kidörzsölődések, bőrpír, valamint kiütések megelőzésére, kezelésére alkalmazható. Kiszerelés: 30g, 100g

Sudocrem Antiszeptikus Védőkrém
Sudocrem vízlepergető alapja védőréteget képez, mely segít megakadályozni, hogy az irritáló anyagok (vizelet és széklet) érintkezzenek a bőrrel. Ezen felül a Sudocrem puhító, csillapító hatása segítheti a fájdalmas, gyulladt bőr fájdalomcsillapítását, miközben a bőr puha tapintású lesz. A Sudocrem klinikailag kipróbált szer a pelenka alatti bőrpír kezelésére, mely segít a baba kényes bőrének fájdalomcsillapításában, gyógyításában és védelmében. A Sudocrem felhasználható minden pelenkacserénél, de ne feledje, mindig csak egy vékony réteget kell felkenni, mivel egy kevés Sudocrem hatása soká-soká tart. Használható ekcémás, felfekvéses bőrfelületen, acne, enyhe égési, fagyási és felületi bőrsérülésekre is. Kiszerelés: 60g, 125g, 250g, 400g
Gabi Bőrregeneráló Hatású Popsivédőkrém
Ez az új, illatanyagmentes popsikrém ápolja a baba bőrét és hidratáló hatásával előzi meg az irritációt. Minimum 15% cink-oxid és B5-provitamin tartalmának köszönhetően segíti a már kivörösödött bőr regenerálódását, bőrnyugtató és hűsítő hatású. Bőrvédő hatású E-vitamint tartalmaz. Rendszeres használata védi a bőrt a kisebesedéstől.
A Heim Pál Gyermekkórház Ajánlásával! Kiszerelés: 100ml.
Bübchen Popsikrém
Védelem és ápolás pelenkázáskor, megelőzi a kipirosodást, megbízhatóan véd, természetes hatóanyagokkal. A babakrém megbízhatóan óvja a baba érzékeny bőrét a nedvességtől és a sebesedéstől – a hosszú éjszakai pihenők során is. Kamillát, búzacsíraolajat és méhviaszt tartalmaz. Paraffinolaj, színezőanyag és tartósítószer mentes. Kiszerelés: 150ml.
Nivea Védőkrém Pelenkakiütés Ellen
A krém 20%-ban tartalmaz cink-oxidot, mely megbízható védelmet nyújt a pelenkakiütés ellen. Ajánlott minden pelenka cserénél a baba popsiját a krémmel alaposan bekenni, így a bőrön védőréteg képződik, mely óvja az érzékeny bababőrt a kipirosodástól. A krém nemcsak védi az érzékeny bőrfelületet, hanem egyúttal engedi, hogy a baba bőre a krém alatt is megfelelően levegőzzön. Panthenolt és természetes búzacsíra olajat tartalmaz. Csökkenti az allergia kialakulásának veszélyét. Kiszerelés: 100ml.
Avent Popsibalzsam
Könnyű, nem ragacsos, víztaszító popsi ápolókrém.
Gyorsan felszívódva hidratálja és védi a baba popsiját. Kakaóvaj kivonata segít megnyugtatni a felázott bőrt.
Kamilla és körömvirág tartalma hatékonyan véd! Kiszerelés: 125ml.


Tomtom Popsikrém
Lanolint, azulent, jojoba olajat, mandula olajat, Shea-vajat és méhviaszt tartalmaz. Kiszerelése: 100ml.
Bio-Bio Baby Cinkoxidos Popsikrém
Speciális termék a különösen érzékeny bőr számára. A termék karotint, rizsolajat, mandulaolajat, bilobát, E-vitamint, 15%-os cinkoxidot, shea vajat, valamint biotermesztésű körömvirág kivonatot tartalmaz. Gazdag összetevőinek, magas zsírtartalmának köszönhetően, egy vízhatlan réteget képez a kicsik popsiján, megvédve ezzel a bőrt a kiszáradástól és a pelenkában lévő nedvességtől. Ideális a test bármely részén előforduló kiütések, pelenka kiütések, kisebb felületi gyulladások, hámsérülések és bőrirritációk kezelésére is. Bőrgyógyászatilag tesztelt, konzerváló- és színezékanyag mentes termék. Kiszerelése: 150ml.
Johnson’s Baby Popsikrém
Segít megvédeni a baba bőrét az irritációtól, illetve megszűntetni a már kialakult irritációt. Allantoin, hammamelis és panthenol hatóanyagai megnyugtatják az irritált bőrt, cink-oxid és természetes lanolin tartalma pedig a megelőzésben működik közre.
A krém védőréteget képez, mely távol tartja a nedvességet a baba bőrétől. Vékony rétegben ajánlott felvinni a pelenkával borított felületre. Kiszerelés: 50ml.
Soothing Naturals pelenkakiütés elleni védőkrém
A Johnson's Baby Soothing Naturals termékcsalád ötvözi a természet gyógyító erejét és a Johnson's Baby szakértelmét. A termékek E-vitamint és olívalevél kivonatot, valamint bőrtápláló ásványok egyedi kombinációját tartalmazzák, melyek megnyugtatják és táplálják a legszárazabb bőrt is. A termékcsaládot gyermekgyógyászok segítségével fejlesztették ki, lágyságuk klinikailag bizonyított. A Johnson's Baby Soothing Naturals pelenkakiütés elleni védőkrém már az első használattól kezdve védelmet nyújt. Klinikailag bizonyítottan segít csökkenteni a kipirosodást. Használja minden pelenkacserekor. Kiszerelés: 100ml.
Babydream Védőkrém (Rossmann)
A pelenkázott felületen véd a borpírtól és a nedvességtol. Cinkoxiddal, kamillával és panthenollal. Színezoanyagot, tartósítószert, ásványolajat nem tartalmaz. Kiszerelés: 150ml.


Babylove Pelenkakiütés Elleni Krém (DM)
A pelenkában lévő nedvesség miatt a bőr a pelenkaterületen különleges ápolást igényel. A pelenkakiütés elleni krém magas cinktartalma révén ápolja és védi a bőrt. Kiszerelés: 150ml.
Alverde Pelenkakiütés Elleni Krém (DM)
Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio százszorszép, körömvirág- és jojobaolaj, illipevaj és méhviasz segít megőrizni a bababőr természetes bársonyosságát, segíti a sebgyógyulást és megnyugtatja a bababőrt. Segíti a sebgyógyulást és bôrnyugtató hatású. Nem tartalmaz szintetikus illatanyagot, színezéket, tartósítószert, állati eredetű (kivéve a méhviaszt) és ásványi olaj alapú összetevôket. Kiszerelés: 75ml.
Neogranormon
A Neogranormon hámosító, a bőr felmaródása, valamint kisebb hámhiányok kezelésére szolgáló kenőcs. Összetevőinek komplex hatása révén védi a hámsejteket, így az egészséges hámréteget is. Bőrregenerációt elősegítő hatása következtében fokozza a bőr ellenállását fertőzésekkel szemben, elősegíti a hámsérülések gyógyulását. Alkalmas felületes bőrsérülések, felmaródások (kidörzsölt orr, horzsolás), enyhe égési sebek hámosítására, valamint pelenka okozta bőrgyulladás és szoptatás alatti berepedezett emlőbimbó kezelésére. Kiszerelés: 25g, 100g.
Babé popsikrém
Védi a a babapopsit, segít megelőzni az irritációt és a pelenkakiütést. Védőréteget képez, tápláló, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Nem tartalmaz színezéket és illatanyagot. Hypoallergén. Közömbösíti az enzimeket és gátolja a pelenkakiütést okozó mikroorganizmusok szaporodását. Kiszerelés: 100ml.

Chicco Popsikrém
A krém védőréteget képez a bőrőn, véd az irrítációtól, hidratálja a baba bőrét.  Cink-oxid tartalma révén véd a kisebesedéstől, a D-panthenol tartalom növeli a hámszövet ellenálló képességét.   Kiszerelés: 100 ml.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése