Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 24., szerda

ISMERKEDJÜNK MEG IDEJÉBEN GYERMEKEINK FOGPROBLÉMÁIVAL


ISMERKEDJÜNK MEG IDEJÉBEN GYERMEKEINK FOGPROBLÉMÁIVAL

Az ember gyermeke fog nélkül születik, majd 8-10 hónapos és 4-5 éves kora között kinőnek a tejfogai. Alig fejeződött be ez a folyamat, kezdődik a másik. A tejfogak kihullnak, és kinő 32 felnőtt fog. Még itt is vannak kritikus állomások, mint például a 4 bölcsességfog - talán nem véletlen, hogy ezt a nevet kapta, hiszen a felnőtt kor küszöbét jelzi -, amely időnként igencsak megkínozhatja az embert.
-A fogak állapota számos más szerv működését is befolyásolja, így pl. az emésztést. A fog rejtett és tartós gyulladása akár szívpanaszokhoz is vezethet.
 Indokolt tehát kicsit jobban megismerkednünk a fogakkal, elsőként gyermekeink fogaival.

KÉRDÉSEK-FELELETEK-

 1.  Kezdjük az elején! Nálunk ez most épp napi probléma. Hogyan enyhíthetjük a 8-10 hónapos, az első tejfogak jövetele okából nyűgös kisgyerek fogfájós panaszait?
Ez igazán egszerű, enyhíthetünk a tüneteken, ha tiszta, nedves ujjunkkal dörzsöljük az érintett fogínyt. Használhatunk erre a célra hideg, de nem fagyos, tiszta törlőkendőt vagy hideg kiskanalat is.
2.  Mi a különbség a tejfogak és a maradandó fogak felépítése között?
Más a színük, formájuk. A tejfogak szürkésfehérnek tűnnek a maradó fogak mellett, az anatómia felépítésük is más. A fogbél, tejfogak esetén közelebb van a a fog külső rétegéhez, a zománchoz, ezért a felületi szuvasodások hamarabb okoznak panaszokat.
3. Mikortól javasolt egy kisgyermekkel rendszeresen fogorvoshoz járni?
A helyes fogápolást korán kell kezdeni. A szülőknek ajánlott már pár nappal a születés után tisztítani gyermekük száját – minden étkezés után nedves ruhával eltávolítani a baktériumok táplálékaként szolgáló ételmaradékot. A fogorvost általában az első fogak kibújásakor érdemes már felkeresni.
4.  Melyek a tejfogak leggyakoribb betegségei? Tömnek-e egyáltalán tejfogat, és ha igen, mivel?
Fogszuvasodás, a fogbél betegségei, a fogágy betegségei, balesetek, fejlődési rendellenességek. Természetesen a legtöbb esetben tömnek tejfogakat is. Hasonló anyagok használatosak fogtöméskor, mint a maradó fogak esetében: amalgám ill. esztétikus tömőanyagok.
5.Ha gyermeket fogfájással fogorvoshoz kell vinni, hogyan lehet őt megnyugtatni, hogy ne féljen? Ez az egyik legnehezebb feladat a gyermekek ellátásánál. Ha gyerek nem koóperál, nem lehet jó fogtömést készíteni. Elsődleges feladat egy bizalmi kapcsolat felépítése a beteg és az orvos között. Érdemes első alkalommal megmutatni a rendelő berendezéseit, elmagyarázni, hogy melyik eszköz mire jó, elég a következő alkalomra hagyni magát a beavatkozást. Legközelebb, ha szülő bejön a rendelőbe a gyerekkel, jobb ha gyerek nem látja a szülő arcát, elég, ha tudja, hogy ott van mellette, ugyanis elég egy aggódó tekintet a szülő részéröl… Ha az orvos, gyerek, szülő bent van a rendelőben jobb ha szülő nem szól, így az orvos bizalmasabb viszonyt tud kialakítani a gyerekkel. A szülők jó ha már otthon felkészítik a gyereket, ill. saját félelmeiket még csak véletlenül se adják át gyermekeiknek. És örök recept a dícséret, nincs olyan gyerek, aki valamit ne csinálna jól…
6.  Vannak-e új, esetleg forradalmi újítások a gyermekek fogápolásában?
Újdonságként említenénk különböző színű, mintájú tömőanyagokat, amelyek közül a gyerekek nagy szeretttel válogatnak.
7.   Azt mondják, hogy a tejfogak kezelése jóval nehézkesebb, mint a maradandó fogaké? Igaz-ez, és ha igen mi ennek az oka?
Valójában nem a tejfogak ellátása nehezebb, hanem a gyermekkel nehezebb megtalálni a közös hangot, eloszlatni félelmeiket.
8. Milyen kezelési módszerek alkalmazhatóak gyermekek esetén és hogyan jellemezhetőek ezek, persze csak röviden. Gondolunk itt elsősorban arra, milyen eltérések vannak a kezelési módokban?
Alapvetően minden ugyanaz, mint maradó fogak esetében, legtöbb országban nincs is külön gyermekfogászat csak a fogszabályozás különül el.
9.   Melyek a leggyakoribb gyermekkori egyéb szájbetegségek?
Jóformán a legtöbb fertőző gyermekbetegségnek ill. egyéb betegségnek vannak szájüregi tünetei.
Kifejezett szájbetegséget gyermekkorben nem említenénk.
10.  Elképzelhető-e olyan eset, amikor a gyereknek nem fáj a foga, mégis valami baj van vele? Ha igen, melyek lehetnek a tünetek, amelyre a szülőnek fel kell figyelni?
A kezdődő fogszuvasodás nem fáj, de már ekkor érdemes vele fogorvoshoz fordulni. Ha tovább megy a fogszuvasodás folyamata akkor előbb-utóbb fájni fog a fog, végül a fog elhal és ismét panaszmentes lehet.
11.  Hogyan kell helyesen fogat mosni gyermekkorban? Másként, mint felnőttkorban?
 Milyen jellegű fogkefét és fogkrémet célszerű használni?
Ma már minden életkornak megfelelő fogkefét és fogkrémet lehet kapni. A fogkefék alakja és mérete megfelel az életkori sajátosságoknak, valamint a fogkrémek is megfelelnek ízben és fluorid tartalomban. A fogmosási technika ugyanaz, mint felnőttkorban, amire a szülőnek kell megtanítania a gyermekét. Természetesen, ha ez nem megy, segít a fogorvos ill. a dentál higiénikus.
12.  Melyek a tipikus, leggyakoribb tévhitek a gyermek-fogápolásban?
Talán az, hogy nem fordítanak elég gondot a tejfogak tisztítására, mert „úgyis jön helyette másik”. Pedig a tejfogakra nagy szükség van, ugyanis:
o ezek a fogak meghatározó szerepűek a baba beszédének fejlődésében
o a szép és egészséges fogak hozzájárulnak a gyerek önbizalmának kifejlődéséhez
o a maradó fogak számára helyfenntartó szereppel bírnak
o és természetesen hozzájárulnak a gyermek megfelelő táplálkozásához.
13.  Ha valakinek rosszak a tejfogai, akkor valószínű, hogy gondok lesznek a maradandó fogaival is?
Rossz tejfogak rossz szájhigiénét jeleznek, ebben az esetben – változatlan fogápolás mellett - várható a maradó fogak szuvasodása is. Nagy tejfogszuvasodások átterjedhetnek a maradó fogakra is.
14.  Melyek azok a leggyakoribb problémák, melyek a fogváltáskor jelentkeznek? Mire figyeljen különösen a szülő?
Ínyduzzanatra, ínygyulladásra, fájdalomra lehet számítani. Ez egy természetes folyamat, leginkább akkor érdemes felkeresni a fogorvost, ha ez a fogváltás nagyon elhúzódik, ill. ha a maradó fogak rendellenes helyen bújnak elő.
15.  Mikortól szabad, célszerű a fogszabályozást elkezdeni?
Általában vegyes fogazat idején, 8-9 éves korban érdemes felkeresni a fogszabályozó szakorvost, mert ebben az időszakban még befolyásolni lehet az állcsontok növekedését.
16.  Mi az a legkésőbbi életkor, amikor már nem szabad, nem érdemes fogszabályozó használatára gondolni?
Fogszabályozó készülékek alkalmazásakor nem az életkor, hanem a fogak és az azt körülvevő fogágy állapota a meghatározó. Egészséges körülmények esetén akár 60-70 éves korban is lehet a fogakat szabályozni.
http://www.mypin.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése