Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 16., kedd

TÁPLÁLKOZÁS A SZOPTATÁS ALATT


Táplálkozás a szoptatás alatt

Avagy átmegy-e az anyatejbe minden? És mennyi idő alatt? Baj, ha megiszom egy pohár bort?
Kezdjük az utóbbival. Ha alkoholt iszol, az egy az egyben átmegy az anyatejbe, a tej véralkool szintje teljes egészében megegyezik majd a tiéddel. Ennek ellenére azt mondják az orvosok, hogy nagy ritkán 1-1 pohár bortól semmi baja nem lesz a babának.
Általánosan elterjedt felfogás, hogy a szoptatás alatt tilos ilyan ételeket enni, amik K-val kezdődnek, pl. kelkáposzta, karfiol, karalábé, mert ezek puffasztanak, így a babánál is hasfájást okozhatnak. Emellett még azt is tanácsolják, hogy ne fogyasszunk hüvelyeseket, mert ezek is gondokat okozhatnak.
A valóság ezzel szemben az, hogy minden babának más az érzékenysége ezekre az ételekre, ezért az anyuka a szoptatás kezdetén nyugodtan táplálkozhat a megszokott módon, de ha valamelyik ételre érzékenységet tapasztal a babánál, akkor azt kerülni kell.
- A fűszeres ételek, csípős ízek szinte mindig gondot szoktak okozni, illetve azok a gyümölcsök, amik amúgy is hajtanak (pl. cseresznye).
Ha érzékenységet tapasztalunk, csak 2-3 hétre hagyjuk abba az adott étel fogyasztását, utána újra próbálkozhatunk.
Gyakori hiba, hogy az anyuka a szoptatás során mindvégig tartja a diétát, akár fél éves korig is, ez azért nem szerencsés, mert értékes tápanyagoktól fosztja így meg magát és a babát is.
- A hasfájós korszak az első 6-8 hét jellegzetessége, utána már a baba jobban tolerálja a különlegesebb élelmiszereket is.
Ha néhány hét kihagyás után is érzékeny a baba egy adott ételre, akkor 6 hónapos koráig egyáltalán ne együk.
Nagyanyáink azt tartották, a madártejtől több teje lesz az anyukának, ez azonban tévedés. A madártej sok tejet tartalmaz, ami az anyatejes babánál hasfájást okozhat, ha pedig allergiára hajlamos a család, akkor végképp nem szerencsés, ha az anya túl sok tejet, tejterméket fogyaszt (kis mennyiségben ekkor is megengedett).
Gyakori tévhit, hogy az anyukának zsíros ételeket kell ennie, sok szénhidrátot, hogy jó zsíros teje legyen. Ez tévedés, csak kóros alultápláltság esetén fordulhat elő, hogy az anyatej nem tartalmaz minden a baba fejlődéséhez szükséges tápanyagot.
Hasfájásos tüneteket okozhat a szoptatós teák ivása is, ezért mielőtt a különféle ételeket okolnánk a csecsemő hasfájásáért, érdemes abbahagyni a teaivást.
Fontos, hogy az anyukának nem az ilyen-olyan ételektől, vagy a sok evéstől lesz teje, hanem a megfelelő folyadékfogyasztástól, kiegyensúlyozott táplálkozástól és a megfelelő szoptatási gyakorlattól.
http://www.kismamablog.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése