Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 20., szombat

AZ 2012-ES ÉV PÁPAI PÁRIZ FERENC DIJAZOTJA HÁROM ERDÉLYI MAGYAR TUDÓS



Székelyhon.ro
2012. október 20., szombat; Ma Vendel napja van

Három erdélyi magyar tudóst díjaznak


Tizenharmadik alkalommal adják át a Pápai Páriz Ferenc-díjakat szeptember 10-én 17 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.
A Pápai Páriz Ferencről elnevezett alapítvány 12 éve azzal a céllal jött létre Székelyudvarhelyen, hogy az Erdélyben tevékenykedő magyar orvosok, biológusok és gyógyszerészek mindennapi és tudományos munkáját segítse. A folyamatos orvoskonferenciák és ösztöndíjak mellett évente két negyven év feletti, valamint egy fiatal orvost, professzort, illetve kutatót részesítenek elismerésben. 2011-ben két marosvásárhelyi orvos, dr. Egyed Zsigmond Imre és dr. Szabó Béla, valamint a szintén vásárhelyi dr. Mezei Tibor László egyetemi tanársegéd részesült PPF-díjban.
Idei márciusi ülésén az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy az elkövetkezőkben a Pápai Páriz Ferenc-díjak átadása minden év szeptember 10-én – Pápai Páriz Ferenc halálának évfordulóján – kimondottan Székelyudvarhelyen legyen lebonyolítva. Az ünnepélyen a szovátai Sánta Csaba által készített, Pápai Páriz Ferenc profilját ábrázoló emlékérmeket, valamint egy emléklapot  adnak át.
Ebben az évben életműdíjjal a kolozsvári dr. Széplaki Attila ortopédprofesszort, illetve a csíkszeredai dr. Zágoni Elemér nyugalmazott gyógyszerészt jutalmazzák. A 40 év alatti kutatók közül pedig Orbán Kiss Károlyt, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem adjunktusát díjazza a Pápai Páriz Ferenc Alapítvány.
A Művelődési Házban tartott ünnepélyen részt vevőknek dr. Balla Árpád – az alapítvány létrehozója és elnöke – tart rövid előadást Pápai Páriz Ferenc munkásságáról és a 2000-ben létrehozott alapítvány eddigi tevékenységéről. A díjazottak előtt a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola növendékei zenés műsorral tisztelegnek.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése