Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 29., hétfő

A TOJÁSALLERGIÁRÓL


Tojásallergia


Ahogy a táplálékallergia gyakorisága emelkedik, úgy nő a tojásallergiások száma is. Egyes statisztikai adatok szerint a gyermekek 0,5 – 1%-a reagál allergiás tünetekkel a tojás valamely összetevőjére.
A tojásban kb. 40 különböző fehérje található meg, melyek közül hat rendelkezik igen erős allergenitással (pl. ovalbumin, konalbumin, lizozim, vitellin, ovomucoid, ovoglobulin).

Mi is az a tojásallergia?

Tojásallergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet a tojásban lévő valamely fehérjét allergénként ismeri fel és ezáltal az immunrendszert védekezésre készteti.

Milyen tüneteket okozhat?

A tojásallergia, mint a táplálékallergiák általában, a tünetek széles skáláját mutathatja.
Tojásallergia esetén gyakrabban fordulnak elő azonnali allergiás reakciók.
- A tojásfogyasztás utáni közvetlen tünet lehet
-tapasztalatom szerint a gyermekkori –csalánkiütés- az esetek döntő többségében a tojásfogyasztás következménye.
Más tünetek-
-a száj körüli duzzanat, pirosság, kiütés, az ajak duzzanata, bizsergés, viszkető érzés a szájüregben, bőrkiütés, de természetesen előfordulhat hasmenés, véres- nyákos székletürítés, hányás is.
A késleltetett tünetek - 4-12 órával a tojás fogyasztása után alakulnak ki - közé tartozhat a hasi fájdalom, rekedtség esetenként köhögés.
A késői tünetek, melyek napokkal vagy hetekkel később jelentkeznek gyakori hasfájás, székrekedés, nyugtalanság, bőrkiütés, ekcéma, gyakori felső légúti betegségek, asthma formájában mutatkozhatnak meg.

Mit tehet a szülő, ha gyermeke tojásallergiás?


Fontos kihangsúlyozni, hogy nem csak a tojásfehérje, hanem a tojás sárgája és az azt körülvevő ún. szikhártya is allergiát okozhat.
- Így tojásallergia esetén a tojás teljes elhagyására van szükség. A tyúktojás helyett nem használható más szárnyas állat tojása sem (fürj, kacsa, liba stb).
A tojásallergiás gyermek étrendjében nem fordulhat elő olyan étel / élelmiszer, amely a tojást vagy annak bármely összetevőjét valamilyen formában tartalmazza. A keresztallergia miatt kerülendő a csirkehús fogyasztása és a toll ágynemű használata is.
Figyelni kell arra is, hogy nem csak egyes oltóanyagok tartalmaznak tojásfehérjét, melyek a tojásallergiásoknak csak körültekintéssel adhatók be, de a tojás fehérjét gyakran használják levesek, borok derítésére is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése