Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 18., csütörtök

KÉPEK EGY BŐRVÉRZÉSES BETEGSÉG TÜNETEIRŐL


KÉPEK EGY BŐRVÉRZÉSES BETEGSÉG TÜNETEIRŐL

ANAFILAKTOID PURPURA-SCHŐNLEIN –HENOCH BETEGSÉG


Az előbbiekben már szóltam ennek a betegségnek az előfordulási adatairól,mai aktualitásáról. klinikaitüneteiről,szövődményeiről,kezelési lehetőségeiről.
          Kihangsúlyoztam azt a tényt is hogy a bőrvérzések főként a végtagok,feszitő oldalain jelennek meg,valamint a farpofákon.
Az alábbiakban ennek az igazolására mutatok be néhány felvételt.


Rövid ismertető-
Betegség leírása
A purpura kicsiny bőrvérzést jelent. A Schönlein-Henoch purpura a kiserek gyulladásos betegsége, amelynek során a gyulladt erek sérülékennyé válnak és a vér a bőr rétegei közé kerül. Kialakulásának hátterében immunológiai okok vannak, a kiváltó tényező nem ismert.
Feltételezik, hogy Streptococcus fertőzés vagy más vírusfertőzés áll a háttérben, ez azonban nem bizonyított. Elsősorban a gyerekek betegsége.
Az erek gyulladása következtében bőrvérzések lépnek fel jellegzetes helyeken, amelyek tapinthatók és újbeggyel rányomva nem halványulnak el. Az erek gyulladása a bélrendszert is érintheti, ennek következménye lehet az erős hasi fájdalom és vérzés a bélben.
Jellegzetes az izületek fájdalmas duzzanata.
A vese is érintett lehet (de nem minden esetben) a folyamatban, ekkor vérvizelés illetve fehérjevizelés lehet a fő tünet.

Betegség tünetei
  1. Pontszerűtől kb. fél cm nagyságig terjedő bőrvérzés, amely tapintható. Főleg a combon, lábszáron hátul,felső végtag feszitő oldalain, fenéktájon, boka körül helyezkedik el, illetve szorításnak kitett területeken (pl. zokni körül).
    2. Izületi duzzanat, fájdalom, ritkán arcduzzanat.
    3. Hasi fájdalom, véres széklet.
    4. Vizeleteltérések: vér, fehérje a vizeletben

Szimmetrikusan elhelyezkedő bőrvérzés a két farpofán



Bőrvérzés a két kar feszitő felületein


Bőrvérzés az also végtag feszitő felületein
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése