Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 19., péntek

A VÉGTAGOK VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGEI KÉPEKBEN


A VÉGTAGOK VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGEI

                                      KÉPEKBEN

A megszületéskor a végtagok, illetve az ízületek hiányozhatnak, lehetnek deformáltak, vagy fejletlenek. Valamelyik végtag vagy ízület fejlődési rendellenessége esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki valamilyen más rendellenesség is.
- Előfordulhat, hogy eredendően hibásan fejlődik valamelyik végtag, illetve ízület; például génhiba miatt hiányozhatnak a kéz és az alkar csontjai. Máskor az érintett végtag normális fejlődése a méhen belül megszakad; például egy ujj növekedése leállhat, ha egy szalag leszorítja. Okozhatja mechanikus behatás (például nyomás hatására csípőficam alakulhat ki), vagy kromoszómahiba is.
- Néha azonban a kiváltó ok nem ismert. A thalidomid nevű gyógyszer, melyet az 50-es évek végén, és a 60-as évek elején a reggeli rosszullétek ellen szedett néhány terhes kismama, számos végtagfejlődési rendellenességet okozott (általában egy rövid, rosszul működő növedék alakult ki a felső vagy alsó végtagok helyén).
A végtagok rendellenességei kialakulhatnak horizontális (ilyen például, amikor az egész kar rövidebb a normálisnál) vagy hosszanti eloszlásban (erre példa, amikor a kar a hüvelykujj oldalán [a könyöktől a hüvelykujjig] kórosan fejlődött, míg a kisujj oldalán normális).
- A gyermekek gyakran igen ügyesen használják a deformált végtagjukat, emellett sokszor művégtagot (protézist) is lehet rá készíteni a végtag használatának megkönnyítésére.
A kézfejlődési rendellenességek gyakoriak
-. Néha nem alakul ki teljesen a kéz; egy része vagy teljes egészében hiányozhat. Előfordulhat például, hogy valakinek a normálisnál kevesebb ujja van. Máskor a fejlődése félbe marad; például az ujjak nem válnak szét, és a kéz úgy néz ki, mintha úszóhártya lenne rajta.
-Némelyik betegnek több ujja van; leggyakrabban a kisujjból vagy a hüvelykujjból van kettő. Előfordulhat túlnövekedés is; ilyenkor a kéz, vagy egyes ujjak a normálisnál nagyobbak. Általában műtétet végeznek, hogy korrigálják az elváltozásokat, és a lehető legteljesebb működést biztosítsák.
Veleszületett csípőficam, más néven a csípő veleszületett diszpláziája esetén a csípővápa és a combcsont feje, melyek normálisan egy ízületet alkotnak, egymástól szétválnak, általában azért, mert a csípővápa nem elég mély ahhoz, hogy a combcsont fejét magába foglalja. A betegség gyakoribb leányok között, farfekvéses szülés esetén, valamint ha az újszülött közeli rokonai között előfordult már veleszületett csípőficam. A betegek jobb és bal lábszára, illetve csípője nem egyforma.
Az orvos az újszülött vizsgálatakor észlelheti az eltérést. 4 hónaposnál fiatalabb csecsemőkben a diagnózist ultrahangvizsgálattal lehet alátámasztani; ennél idősebb korban röntgenvizsgálatot lehet végezni. A háromszoros pelenka módszer (amely egy régebbi kezelési eljárás) ma már nem ajánlott. Kezelésére a Pavlik-kengyel a legalkalmasabb. A Pavlik-kengyel egy puha rögzítő, mely a gyermek térdeit terpeszti és a mellkas felé emeli. Ha azonban az elváltozás 6 hónapos kor után is megmarad, általában műtéttel kell a csípőt a normális helyzetben rögzíteni.
Dongaláb (pesz ekvinovarusz) esetén a beteg lába és a bokája ki van csavarodva a normális helyzetéből. A láb hátsó része és a boka általában lefelé és befelé, a láb elülső része pedig csak befelé fordul. Néha a láb csak azért tűnik betegnek, mert a méhen belül rossz helyzetben volt (pozícionális vagy helyzeti dongaláb). Ezzel szemben a valódi dongaláb szerkezetileg is hibás; ilyenkor a lábszár illetve a lábfej csontjai, valamint a lábszár (vádli) izmai fejletlenek.
A pozícionális dongalábat gipszkötéssel rögzítik, illetve a bokát és a lábfejet fizikoterápiával nyújtják. Valódi dongaláb kezelésében a korai rögzítés előnyös, általában azonban összetett műtétre is szükség van.
A bemutatott képanyagomban  a végtagok egy ritka fejlődési zavaráról is emlitést teszek-
Nevezetesen az ARTROGRIPÓZISRÓL.
Ennél a betegségnél az izomzat fejletlensége miatt a végtagokon másodlagos merevedés jön létre ami nagymértékben korlátozza a gyermek mizgástevékenységét
A betegséget kisérheti skoliózis/gerincferdülés/lúdtalp,a könyök merev állapotban való rögzülése.

Veleszületett artrogripozis

A kéz ujjainak rögzülése a későbbiekben

Veleszületett amputált lábújj

Végatagok nélkül született gyermek

A kulcscsont veleszületett hiánya

Dongaláb

A megszokottnál több újj a lábon/6/

Csökevényes többlet lábújj

Lúdtalt


Magas lábboltozat
 Veleszületetten nagyobb lábújjak

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése