Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 23., kedd

MILYEN VESZÉLYKET REJT A CUMISÜVEG ??


Milyen veszélyeket rejt a cumisüveg?

A legtöbb szülő nem gondolná, hogy a cumisüveg potenciális veszélyforrás. Pedig a cumisüvegek, cumik és csőrös poharak helytelen használata akár súlyos száj- és fogsérülést is okozhat - derült ki egy két évtizednyi adatot feldolgozó amerikai vizsgálatból. A baj könnyen megelőzhető: nem szabad megengedni, hogy a gyerek cumizás vagy ivás közben szaladgáljon.

Sarah A. Keim, az Ohio állambeli Columbus Nemzeti Gyermekkórházának munkatársai két évtizednyi adatot feldolgozva azt találták, hogy 1991 és 2010 között az USA-ban több mint 45 ezer 3 év alatti gyereket kezeltek sürgősségi osztályon a felsorolt eszközök okozta sérülés miatt.
-A Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban megjelent cikk szerzői kiemelték, hogy a tényleges szám ennél sokkal nagyobb lehet, mivel a vizsgálatban csak olyan gyerekek adatai szerepelnek, akiket sürgősségi osztályon kezeltek. Feltehetőleg ugyanezek a tárgyak számos esetben okoztak kevésbé súlyos sérülést, amelyet a szülők, esetleg a gyerekorvos látott el.
A sérülések többsége 1 éveseknél történt, legtöbbször azért, mert a gyerek, szájában tartva valamelyik eszközt, elesett.
A balesetek közel kétharmadát cumisüveg okozta, 20 százalékát cumi, 14 százalékukat pedig csőrös poharak. A leggyakrabban a gyerekek szája hasadt fel, illetve a foguk sérült, de előfordult sérülés a fejen, az arcon és a nyakon is.
Irány a gyereksebészet!
A nagyforgalmú gyermeksebészeti osztályokon évente 20 -30 ilyen sérült megfordul itthon is"
- Bár a mai cumisüvegek többnyire kemény műanyagból vannak, eséskor akár súlyos, kórházi kezelést igénylő sérülést is okozhatnak
- "A szájnyálkahártya, a szájkörnyék, az ajakpír sérülése mellett a letört darab a légutakba jutva akár fulladást is okozhat, eltávolítása pedig néha endoszkópos vizsgálatot és eltávolítást is igényel.
- És mivel többnyire 1-2 éves korú vagy még kisebb gyermekekről van szó, a sérülések, sebek biztonságos ellátása, a szilánkok eltávolítása csak altatatásban történhet."
-: Minden ilyen sérülést követően - még ha a gyermekre felügyelő felnőtt enyhe fokúnak ítéli is - tanácsos a gyermeksebészetre vinni a gyereket, ahol szakszerűen
A szájüregi sérülések jól gyógyulnak, a száj körüli, ajakpír- és arcsérülések után maradó hegek viszont még a legprecízebb sebészi ellátást követően is megmaradhatnak és esetenként kozmetikailag zavaróak lehetnek.
-A tejfogak sérülése pedig komoly fogászati problémát okozhat, nagyobb ütközés hatására a tejfog akár visszatolhatja a maradandó fogat a felső állkapocsba, akadályozva annak fejlődését.
Ivás közben nem szaladgálunk !!!
Az ohioi vizsgálatban szereplő sérülések általában otthon következtek be.
- Ám az itatóeszközök helyes használatára házon kívül sem mindig ügyelnek a szülők, gyakran látni utcán, játszótéren togyogókorú vagy nagyobb kisgyereket szájában cumisüveggel szaladgálni.
A gyermeksebész azt tanácsolja a szülőknek, hogy ezt mindenképpen kerüljék el.
-Az 1-2 év alatti gyerek mindig szülői felügyelet mellett, és nyugodt körülmények között igyon. Ez a félrenyelés, fulladás megelőzése érdekében is fontos, ami még nagyobb veszélyt jelent, mint az említett sérülések.
Ebben a korosztályban a csőrös (vagy nem csőrös) pohár használata is mindig szülői segítséggel történjék, hiszen a  kisgyerekek tapintási, fogási érzékelése is fejletlen még.
"Amennyiben a szülő nem biztosit ilyen feltételeket, a keletkezett sérülést tekinthetjük szülői gondatlanságnak, indirekt gyermekbántalmazásnak" -
Mikortól igyon pohárból a gyerek?
Bár szinte minden gyerek használ cumit vagy cumisüveget, az egészségügyi szakemberek régóta azt tanácsolják a szülőknek, hogy ezek használatáról szoktassák le a gyereket, amikor járni tanul.
Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája azt ajánlja, hogy a gyerekek körülbelül 6 hónapos korukra hagyják abba a cumizást, és a cumisüvegről rögtön a hagyományos, fedél nélküli pohárra térjenek át, legkésőbb 12 hónapos korukra.
- Ez azért is fontos, mert az édes italok (köztük az anyatej) fogkárosító hatása sokkal jobban érvényesül, ha a gyerek cumisüvegből issza őket, mint ha pohárból.
Ám a legtöbb szülő nem tartja be ezeket az ajánlásokat.
- Amerikai felmérések azt mutatják, hogy az 1-2 éves gyerekeknek csaknem a fele még használ cumisüveget, és több mint háromnegyedük csőrös pohárból iszik.
Az ohioi vizsgálatot készítő szakemberek becslése szerint, ha a cumisüveg és cumi használatára vonatkozó ajánlásokat a szülők betartották volna, a vizsgálatban szereplő gyerekek közel 80 százaléka már nem használta volna a terméket a sérülés idején.
"A hagyományos pohár használatának megtanítása nem azért fontos, mert önmagában biztonságosabb, mint a cumisüveg vagy a csőrös pohár, hanem azért, mert a szülők sokkal inkább odafigyelnek rá, hogy a gyerek ülve vagy legalább egy helyben maradjon ivás közben, ha tartanak tőle, hogy az ital kiömlik" - írják a szerzők.
Forrás: 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése