Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 25., csütörtök

KORAI FELFEDEZÉS -GYÓGYITHATÓ LEUKÉMIA


 Korai felfedezés, gyógyítható  leukémia


Néha hétköznapi tünetek figyelmeztetnek a gyerekkori daganatos betegségekre


. Bár a gyermekkori halálokok között a balesetek után a második helyen a rák áll, az orvosok szavaiból az is kiderült: a kicsik gyógyulási kilátásai általában jobbak, mint a felnőtteké.
Az esetek csaknem harmadában a leukémia a diagnózis 
Édemes odafigyelni az első jelekre, tünetekre, mivel a terápia sikerességét segíti a korai diagnózis és az idejében elkezdett kezelés.
-: Nem az a cél, hogy a szülők rettegve figyeljék a gyerek minden rezdülését, ám ha szokatlan, makacs tüneteket tapasztalnak, mindenképp forduljanak orvoshoz.
Mik lehetnek a figyelmeztető jelek?
 Leukémia esetén csontfájdalom, a lép és a nyirokcsomók megnagyobbodása, sápadtság, vérszegénység, láz a korai tünet.
Már a csecsemőknél is jelentkezhet tumor.
- Ilyen fiatal életkorban a leggyakrabban a neuroblastoma észlelhető, mely 70 százalékban a hasból indul ki – így néha fürdetés közben maga a szülő tapintja ki. Az alattomosan kezdődő kórra gyengeség, láz, levertség, vérszegénység figyelmeztet. Az egyéves életkor előtt előfordult esetek 80 százalékát szerencsére átvészelik a kicsik.
A veséből kiinduló, úgynevezett Wilms tumorok általában 1-3 éves korban bukkannak fel. Gyógyulási esélyük szerencsére igen magas, 90-95 százalék is lehet.
A lágyrészi szarkómák ugyancsak a gyerekkori daganatos betegségek közé tartoznak. Ilyen bajra utalhat például a nehezített légzés, az orrvérzés, a krónikus fülgyulladás. A fájdalmakra panaszkodó, hosszasan lázas gyereket mindenképpen érdemes megmutatni a családorvosnak.
http://www.szabadfold.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése